Landsbyskoler dømt til lukning
Dramatisk faldende elevtal tvinger børne- og familieudvalget til at pege på sammenlægninger og lukninger af skoler

Vester Hjermitslev Skole skal lukkes til sommer. Foto: Martin Damgård
JAMMERBUGT:Elevtallene styrtdykker på kommunens skoler, viser fremskrivninger af elevtal til 2020. Aabybro og Saltum får en mindre fremgang, Pandrup en mindre tilbagegang. Resten af skolerne er mere eller mindre på vej ud over afgrunden.
Derfor indstiller et enigt børne- og familieudvalg til kommunalbestyrelsen, at der fremover skal være syv skolecentre i Jammerbugt Kommune.
Det betyder farvel til selvstændigheden for skolerne i Trekroner, Ørebro, Biersted, Nørhalne og Gjøl.
De kommende skolecentre vil have flere undervisningssteder. I hvert center er én overbygningsskole, som de øvrige undervisningssteder er fødeskole til. Det betyder, at hvert center får én fælles ledelse, personalegruppe og økonomi.
Det er allerede besluttet, at Halvrimmen og Vester Hjermitslev skoler lukkes i år. Næste år skal Thorup-Klim Skole følge trop.
Sparer 4,6 mio kroner
Lukningen af Thorup-Klim og Vester Hjermitslev skoler sparer i alt 4,6 millioner kroner årligt. Der er ingen udgifter ved at optage de ekstra elever herfra på skolerne i Fjerritslev og Saltum, da de kan optages i eksisterende klasser. Halvrimmen Skole har ikke haft elever siden sommerferien 2013, så her er besparelsen allerede hentet hjem.
I følge børne- og familieudvalgets indstilling skal beslutningerne fremme kvalitetsudviklingen af skolevæsenet til gavn for elevernes læring og udvikling.
Udvalget overvejede at skære ned til fem skolecentre, men valgte at skrotte ideen, da det ville betyde store anlægsudgifter. De eksisterende skoler kan ikke rumme så mange ekstra elever. Dermed er de sidste skoler dog ikke fredet:
- Nu har vi brug for ro på området. Men jeg vil ikke afvise, at der er yderligere lukninger på vej om nogle år, hvis elevtallene fortsætter med at falde, advarer Jens Jungersen (V), formand for børne- og familieudvalget.
Ikke andre muligheder
Han mener ikke, der er nogen vej uden om de skitserede løsninger, som udvalget peger på. Det er et spørgsmål om økonomi og kvalitet i undervisningen, understreger Jens Jungersen.
Større skoler giver bedre økonomi og flere pædagogiske muligheder. Men der er dog grænser for vokseværket. Aabybro Skole er kommunens største skole med 1024 elever. Skolen bliver 3,5 sporet, når den nye skolebygning står klar i 2015. Dermed nærmer den, ifølge Jens Jungersen, sig grænsen for, hvor stor en skole bør være.
- Overskueligheden ryger, hvis man når op på fire spor. Lærere og elever mister overblikket over årgangene, og sammenholdet går fløjten, siger Jens Jungersen.
Børne- og familieudvalgets forslag til den kommende skolestruktur er i øjeblikket sendt i fire ugers høring. Dernæst skal forslaget godkendes af økonomiudvalget. Den endelige beslutning tages af kommunalbestyrelsen torsdag 24. april.
Massive folkelige protester mod den nye skolestruktur vil ikke få kommunalbestyrelsen til at ryste på hånden.
- Men kommer der konstruktive og økonomisk forsvarlige forslag på bordet, vil vi kigge på det, siger Jens Jungersen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.