Alt skal udflyttes til provinsen - bare ikke magten til at bestemme

Den danske regering har travlt med at fremhæve alt det gode, man vil gøre for provinsen. Men det billede er svært at genkende, når Udlændingestyrelsen uden nogen form for lokal inddragelse vil placere op mod 20 afviste og belastede asylansøgere i Vrå.

Chefredaktør: Kunne det tænkes, at det faktisk var smart at høre de mennesker, som en beslutning handler om?  <i>Foto: Torben Hansen</i>

Chefredaktør: Kunne det tænkes, at det faktisk var smart at høre de mennesker, som en beslutning handler om?  Foto: Torben Hansen

LEDER:Et opgør med et skævt Danmark har fra dag ét været på toppen af den siddende regerings prioriteringsliste. Man kan forstå, at regeringstoppen med Mette Frederiksen og Kaare Dybvad Bek i front er drevet af et ønske om, at det skal være lige så godt at bo i udkanten som på Rådhuspladsen i København, at man skal have de samme livsmuligheder, om man er født i Gentofte eller Gedsted, er blevet et mantra.

Men når det handler om at afgøre, hvad der reelt er godt for dem, der bor i Udkantsdanmark, kan tilliden til beboerne i udkanten åbenbart ligge på et meget lille sted.

Det så vi, da miljøminister Lea Wermelin (S) "gav" udvalgte områder i landet en naturnationalpark. En gave, som borgere og kommuner viste sig ikke at være synderligt glade for at modtage. I Nordjylland er både borgmestrene og borgere i Thisted og Jammerbugt kommuner, der begge skal huse en naturnationalpark, langt fra udelt begejstrerede. De var nemlig hverken blevet hørt eller taget med på råd i konditionerne for de kommende parker - selvom man vel må betegne dem som eksperter i det område, de selv bor i.

Også da det kom til sidste års udflytning af uddannelsespladser til provinsen, vidste Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvad der var bedst for Nordjylland. Det har indtil videre ført til en kuldsejlet plan om en tandlægeuddannelse i Hjørring. Samtidig er udflytningsiveren resulteret i, at Aalborg Universitet har måttet skære i antallet af studiepladser. Aalborg er åbenbart ikke udkant nok til at være inde i varmen. 

Havde man spurgt unge, uddannelsessøgende nordjyder til råds - eller bare de eksisterende uddannelsesinstitutioner - var det nok ikke lige dét, de havde foreslået, hvis formålet var bedre uddannelsesmuligheder i Nordjylland. Moralen må være, at uddannelsespladser vil man gerne flytte ud, men magten til at bestemme holder regeringen centralt.     

Seneste eksempel kommer fra Vrå. En velfungerende provinsby med alt, hvad dertil hører, beliggende i Nordjyllands næststørste kommune, målt på befolkningstal. En by og en kommune, hvor man skulle synes, at man burde blive givet en vis mulighed for at være herre m/k i eget hus. Alligevel er hverken Hjørring Kommune eller naboerne til en ejendom ved Vrå blevet hørt, inden Udlændingestyrelsen valgte at give tilladelse til, at ejendommen fra september skulle huse en snes afviste asylansøgere med tunge problemer. Kommunen blev såmænd oplyst om beslutningen i en pressemeddelelse (!) fra styrelsen.

Nu viser det sig, at ejendommen slet ikke er godkendt til så mange anbragte borgere, og at det rent faktisk ER kommunen, der bestemmer, om der skal dispenseres fra den regel. 

Måske skulle Udlændingestyrelsen alligevel have gjort sig den ulejlighed at inddrage dem, hvis hverdag rent faktisk bliver berørt af beslutningen? Så kunne man som minimum have undgået en helt åbenlys fodfejl, for ikke at nævne en del af den magtesløshed, man som nabo føler, når man end ikke bliver betroet muligheden for at blive hørt, inden beslutningen tages.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.