Øjebæ eller lukrativ udvikling? Autocampere er begge dele

De rullende huse er sommerens store turisttendens i Nordjylland, og de kan både blive en velsignelse og et imageproblem. 

Nordjyskes chefredaktør mener, at der skal laves strammere regler for natteparkering for autocampere. Foto: Torben Hansen <i>Torben Hansen</i>

Nordjyskes chefredaktør mener, at der skal laves strammere regler for natteparkering for autocampere. Foto: Torben Hansen Torben Hansen

LEDER:Årets hotte turismetendens er til at få øje på: Autocampere fylder og skaber opmærksomhed, både når de ruller på vejene, og når de parkerer rundt omkring i den nordjyske natur.

 Der er de kæmpestore flydere med surfboards på taget, cykler spændt bagpå, og hvor et nysgerrigt kig ind ad døren afslører en hel luksuslejlighed, hvor der er tænkt på alle detaljer. Og så er der folkevognsrugbrødene i flotte farver og med finurlige, hjemmebyggede installationer, som vælter ud ad det lille, mobile hjem, når det holder stille, så man fascineret må overveje, hvordan de får det hele stoppet ind igen, når de skal videre.

Autocampere, eller mobile homes, som amerikanerne meget rammende kalder dem, har været overalt i Nordjylland denne sommer. De er gjort af det dér særlige drømmestof, der handler om at være fri og bare kunne køre ud til verdens ende og blive der, til man har lyst til at køre videre. Men de kommer med en bagside.

Det, Nordjylland kan tilbyde turisterne, vores dyrebareste juvel, passer perfekt til autocampisterne. Al den kystnære, storslåede og  - særligt vigtigt - mennesketomme natur, vi er velsignede med, er som skabt til at blive nydt fra en autocamper. 

Derfor er det en gave til nordjysk turisme, at autocampere er så populære i Tyskland og Norge, og at surfing, kitesurfing, drageflyvning og cykling slår rekorder i popularitet. Her er en fantastisk mulighed for at skabe omsætning i turisterhvervene og liv i badebyerne i en lang sæson, da den form for aktivitet ikke er så afhængig af sol og 25 grader, som tilfældet er med klassisk strandliv. Og selvom nogle autocampister bruger stranden til overnatning, er der penge i at have dem, for de skal spise, hygge, handle og have oplevelser som alle andre turister.

Problemet er, at autocamperne er med til at devaluere det produkt, campisterne selv er kommet hertil for. Når tilpas mange af de rullende huse er på jagt efter den uberørte lysning i plantagen eller den berømte, øde kyststrækning, sker der uafvendeligt det, at de steder bliver sværere eller umulige at finde.

Det er ikke kun et problem for folk i autocamper, men for alle turister i det nordjyske. Den unikke oplevelse af at stå på en klittop og se det oprørte hav i solnedgangen er ikke den samme med 20 autocampere i forgrunden, en aftentur langs stranden byder nu ikke kun på andre vandrere, men på et intimt indblik i campinglivet i de parkerede vogne. De flotte fotos af de nordjyske strande, vi ivrigt deler i turistsammenhænge eller blandt venner på sociale medier, bliver snart umulige at få i kassen uden en autocamper på linsen.

Er det, hvad vi ønsker? 

Der er nok nordjysk natur til alle. Friheden og retten til at passe sig selv er vigtig, og men når den sker på bekostning af andre, både turister og lokale, er det på sin plads at gribe ind.

Autocamperturismen er på vej frem, og en regulering af, hvor man kan natteparkere sin autocamper i Nordjylland er til glæde for alle og en forudsætning for, at udviklingen bliver en fordel for Nordjylland i stedet for det modsatte.

Det er ikke nemt, men nødvendigt at lave nogle begrænsninger, så vi kan beholde den nordjyske særegenhed: Det smukke, det barske, det vilde og det uberørte. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.