Lokalhistorisk efterårsguf

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Onsdag 28. september inviterer arkæologerne på Vesthimmerlands Museum til rundvisning i den nye udgravning i Sjøstrup - kun cirka to km. fra Borremosefæstningen. Her er en drone i færd med at fotografere udgravningen fra oven. Arkivfoto

Er man i øvrigt historisk interesseret, er efteråret ikke den værste årstid. I hvert fald ikke i Vesthimmerland.

Både på Vesthimmerlands Museum og på Stenaldercenter Ertebølle vil der i de kommende måneder være rig mulighed for at dykke ned i lokalhistorien - og lytte til spændende lokale fortællinger.

Tirsdag 27. september lægger museumsinspektør Sine Toft Jensen på museet i Aars for med et foredrag om Gundestrupkarret, som for 125 år siden dukkede frem af jorden i Rævemosen uden for Aars.

Et enestående fund, som fortæller os om en periode, hvor store folkevandringer og forandringer fandt sted i Europa, hvilket måske kan forklare, at et 10 kilo tungt sølvkar, formentlig fremstillet på grænsen til Bulgarien, finder vej til en mose i det nordlige Jylland.

Allerede dagen efter, 28. september, er der atter fokus på Vesthimmerlands oldtid, når museets arkæologer viser rundt i udgravningsfeltet, hvor der netop er blevet fundet en mere end 2000 år gammel jernalderboplads - kun cirka to kilometer fra Borremosefæstningen.

Søndag 2. oktober er officielt udnævnt som "Fortidsmindedag" i hele landet, og det udmønter sig lokalt i hele tre arrangementer med arkæolog og naturvejleder Louise Villadsen som guide.

Historisk interesserede kan således indlede dagen med en frisk vandretur gennem de Himmerlandske Heder til fundstedet for det berømte stenalderkar, Skarpsallingkarret, som de fleste nok kender fra 50 krone sedlen. På turen fortælles om karret, hedens tilblivelse og om det plante- og dyreliv, der findes i området. Bagefter er der muligheden for at følge med Louise Villadsen til Østerbølle, træde ind i jernalderens huse og hør emeget mere om livet for 2.000 år siden.

Og har man stadig ikke fået sin historiske lyst styret, så rundes fortidsmindedagen af med et besøg i Ertebølle, som er kommet til at lægge navn til en hel kultur. I forbindelse med besøget i Ertebølle vil turdeltagerne blive præsenteret for fortællingen om, hvordan en gammel bunke affald er endt med at blive til en arkæologisk guldgrube.

Stenaldercenteret i Ertebølle danner i øvrigt også ramme om et arrangement 20. oktober, hvor der lokkes med "gys og gru for hele familien".

Inden da, tirsdag 4. oktober, viser museumsdirektør Broder Berg rundt i Blære Kirke og fortæller om kirkens historie.

Mandag 17. oktober står Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Kvickly Aars bag et foredrag ved redaktionssekretær i COOP, Flemming Jørgensen. Titlen på aftenens foredrag er: "Sammen om bedre mad - 150 års historie".

Sidst i oktober gentager Vesthimmerlands Museum og Lokalhistorisk Arkiv Aars sidste års store succes med en historisk billedaften, hvor arkivets medarbejdere går i gemmerne og finder billeder frem fra Aars og omegn, og lørdag 12. november er der på ny mulighed for at gå på opdagelse i Lokalhistorisk Arkiv, når arkivet holder åbent hus i forbindelse med den landsdækkende "Arkivernes dag".

Flere informationer om de forskellige arrangementer - og endnu et par stykker - kan findes på hjemmesiden vesthimmerlandsmuseum.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.