100 års Ambu-historie omsat til jubilæumsbog

Bogen blev tirsdag lanceret på Store Torv

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ambufesten 2019 står indtil videre som den sidste i en lang række af byfester i Hobro. I en ny bog, udgivet i anledning af Ambufestens 100 års jubilæum i 2020, kan interesserede nu læse om alle de fester, der er gået forud. Arkivfoto Claus Søndberg

Når nu der ikke blev nogen Ambufest i 2020 - i 100-året for afholdelsen af den allerførste byfest i Hobro - så må man jo dvæle ved minderne.

Og det bliver der i fremtiden rig mulighed for, efter at Ambu-komiteen i Hobro tirsdag kunne præsentere en hel bog om Ambufesternes historie.

Bogen, som er på 149 sider, er skrevet af NORDJYSKEs mangeårige lokalredaktør i Hobro, Jørgen Tøttrup.

- Han har lagt et enormt frivilligt arbejde i opgaven, og resultatet er blevet en medrivende og enestående Ambuhistorie, tilsat et enormt billedmateriale, som gør den flotte bog endnu mere levende og nærværende for både unge og ældre læsere, fremhæver formand for Ambufesten, Jørn Jensen.

Ambufesten, som med sine nu 100 år markerer sig som en af Danmarks ældste og største byfester, blev oprindeligt grundlagt med det specifikke formål at rejse penge til Hobros første motoriserede ambulance - til erstatning for den gamle hestetrukne.

Den første Ambulancefest blev holdt 10. september 1920, og allerede året efter i 1921 var der indsamlet 16.800 kr. til indkøb af Hobros første motoriserede ambulance.

Siden har festlighederne skønsmæssigt kastet omkring 15 mio. kroner af sig til forskellige andre velgørende formål i lokalområdet. Over 30.000 mennesker har i løbet af de 100 år været frivillige på Ambu-pladsen, i Ambu-komiteen eller i Ambufestens forskellige underudvalg.

Og først i nyere tid skiftede byfesten navn fra ambulancedagene og til det mere nutidige Ambufesten.

Altsammen kan man læse meget mere om i den nye jubilæumsbog, som takket være en gavmild donation fra Jutlander Fonden Hobro kan erhverves for et beskedent beløb på blot 100 kr.

Salget af bogen sker i samarbejde med Hobro Handel og byens butikker, og overskuddet fra salget af bogen går ubeskåret til renoveringer på Ambupladsen - herunder en tiltrængt renovering af toiletbygningen og handicaptoilettet på festpladsen i Hobro.

- Bogen er en utrolig fortælling om 100 års frivillighed i Hobro, og det er Ambukomiteens håb, at rigtig mange, når de alligevel handler lokalt, husker, at der i ethvert hjem bør ligge en Ambu-jubilæumsbog under juletræet eller som en mandelgave til store og små, siger Ambu-formand Jørn Jensen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.