Flere vindmøller, tak: - Det koster penge og gener at blive grøn

Spidskandidat går gerne mod lokale oprør for at nå de danske klimamål

Peder Larsen glæder sig over, at byrådet har bevilget 300.000 kroner til at forbedre og forlænge stien langs fjorden fra Mariager mod vest. Foto: Martin Damgård

Peder Larsen glæder sig over, at byrådet har bevilget 300.000 kroner til at forbedre og forlænge stien langs fjorden fra Mariager mod vest. Foto: Martin Damgård

MARIAGER:I betragtning af den markante, lokale modstand, som mobiliseredes i Als, da otte kæmpemøller var på vej til de flade enge i det østlige Mariagerfjord, er Peder Larsens klare udmelding ret modig: Vi skal have flere vindmølller, også i engene ved Als.

SF’s spidskandidat ved kommunalvalget i Mariagerfjord bekender grøn kulør og masser af fokus på klimaet.

- Hvis vi skal nå de nationale klimamål i 2050, skal vi i gang. I Mariagerfjord er fem-seks områder udpeget som egnede til vindmøller, blandt andet Als Enge, og jeg tror, at det projekt bliver genoplivet. Selvfølgelig skal vi tage hensyn til borgerne, og det gør man også. I Als var der 1800 meter til nærmeste beboelse.

- Men den grønne omstilling er altså ikke gratis. Den koster penge, og det koster nogle gener, hvis vi fortsat skal kunne bo på denne planet. Sjovt nok risikerer de lave arealer ved Als at blive ramt af klimaændringerne. De får altså våde sko i Als og Helberskov om 60-80 år, argumenterer SF’eren.

- Vi skal have flere vindmøller i Mariagerfjord Kommune, mener Peder Larsen. Foto: Martin Damgård

- Vi skal have flere vindmøller i Mariagerfjord Kommune, mener Peder Larsen. Foto: Martin Damgård

Hvidevarer skal repareres

48-årige Peder Larsen står i spidsen for Socialistisk Folkepartis liste, ligesom han gjorde ved det seneste valg. Partiet sætter klima og bæredygtighed øverst. Peder Larsen ser gerne, at byrådet nedsætter et klima- og bæredygtighedsudvalg, der på tværs af alle fagområder skal arbejde med emnet.

SF's kandidater

Peder Larsen, Mariager

Thorbjørn Boldsen, Hobro

Malene Platz, Hobro

Dennis Okkerholm, Onsild

Jonna Lauritzen, Mariager

Han drømmer ikke kun om flere vindmøller og sol. F.eks. bør kommunen gå forrest og købe flere elbiler - ikke kun hybridbiler.

Han kunne også godt tænke sig et kommunalt tilskud til at få repareret hvidevarer.

- Går vaskemaskinen i stykker, er det så dyrt at ringe efter en reparatør, at de fleste kasserer og køber nyt. Det er ikke bæredygtigt, siger han.

Det var også bæredygtighed, der ved de seneste budgetforhandlinger fik ham til at foreslå byrådskollegerne at indføre to kødfrie dage i alle offentlige kantiner.

- Idéen blev stemt ned med bravur, bemærker Peder Larsen.

Prestigeprojekter

Nummer to på Peder Larsens politiske prioriteringsliste hedder kernevelfærd. God, kommunal ældrepleje og velfungerende skoler og daginstitutioner. Kvalitet i kernevelfærden kan skaffe flere tilflyttere, mener han.

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

SF ser gerne, at Mariagerfjord går forrest med f.eks. minimumsnormeringer i daginstitutioner. Den slagskoster penge, og Peder Larsen er klar til at prioritere.

- Prestigeprojekter må komme i anden række. Der arbejdes på en kilometerlang mole ved Als til 50 millioner og idrætsprojektet Alt på Hjul ved Rosendalhallen til måske 30-40 millioner kroner. Det er ikke dårlige projekter, men den almindelige velfærd som skoler og ældrepleje skal komme først, mener han.

Trafikaos

SF’eren hørte til mindretallet, som vil bruge nogle millioner på at forlænge en rørledning ud i Kattegat ved Als. Herfra flyder renset spildevand fra renseanlægget i Hadsund, der de kommende år øger udledningen markant. Lokalt er man bange for miljøet.

- Et længere rør koster nogle millioner, men per borger er det en næsten ubetydelig omkostning, mener Peder Larsen.

Peder Larsen

48 år, uddannet markedsføringsøkonom og folkeskolelærer.

Arbejder på VUC Randers som underviser, coach og rygestopvejleder.

Bosat i Mariager og gift med Cathrine Svendsen. Parret har to døtre på 15 og 17 år og en søn på 13 år.

Peder Larsen har siddet i byrådet 2009-2013 og fra 2017.

Han er også kandidat til regionrådsvalget.

Han er betænkelig ved planerne om at placere en ny, store uddannelsesinstitution, Campus Bro 1, i Hobros centrum. Det vil gøre trafikken i byen endnu mere kaotisk.

- Lad os i stedet skabe et campus uden for midtbyen ved Mariagerfjord Gymnasium og handelsgymnasiet, foreslår Peder Larsen.

Som i øvrigt tror, at en del af trafikpresset i Hobro kan fjernes ved at indføre gratis transport til ungdomsuddannelserne.

Nul gift - flere bier

Peder Larsen har været eneste SF’er i byrådet i de seneste fire år og er godt tilfreds med, hvad han har fået igennem. F.eks. betragter han det som en stor sejr, at kommunen har droppet brug af sprøjtemidlet Round Up, og at Maraigerfjord er blevet en bi-venlig kommune.

- Tankerne om mere natur og biodiversitet er slået igennem, også hos mine politiske modstandere.

Han fremhæver desuden, at det er et SF-initiativ, at byrådsmøder nu skal livestreames. Og han var med til i de afsluttende budgetforhandlinger for nyligt at få sat 300.000 kroner af til at forbedre og forlænge trampestien fra Mariager langs fjorden mod vest. Peder Larsen er bosat i Mariager og benytter selv stien.

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

- Man går langs kanten af fjorden, og her er virkelig smukt. Stien skal forlænges mod Katbjerg og kan blive en Panorama-rute 2, forudser han med henvisning til den populære vandrerute på den anden side af fjorden mellem Hobro og Bramslev.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.