Nyt, lille lokomotiv dalede ned fra oven

Mariager-Handest Veteranjernbane ser frem til at få stor glæde af nyanskaffelse

Köf-Traktor 274 ankommer i en moden alder til sin nye arbejdsgiver i Østhimmerland.  Privatfoto

Köf-Traktor 274 ankommer i en moden alder til sin nye arbejdsgiver i Østhimmerland. Privatfoto

Det er ikke ofte, der falder noget ned fra Himmelen, men det gjorde der i bogstaveligste forstand forleden på Mariager Station.

Med god hjælp fra vognmandsfirmaet Rene Thorsager fik Mariager-Handest Veteranjernbane fra oven leveret et 17 tons tungt rangerlokomotiv, som i fremtiden skal hjælpe med at flytte rundt på veteranbanens materiel.

Stille og roligt og med stor akkuratesse manøvrerede de professionelle kranfolk det lille lokomotiv ned på skinnerne i Mariager.

Der er tale om en såkaldt Köf-traktor nr. 274, som veteranbanen har købt på en auktion over brugt jernbanemateriel.

Raangerlokomotivet er 54 år gammelt, og grundkonstruktionen stammer tilbage fra 1926-1927, fra en type, som Berliner Maschinenbau A.G., vormahls L. Schwartzkopff leverede til de nederlandske statsbaner.

Fra 1936 og frem til 1944 byggedes der i alt 1.400 køretøjer af denne type til de tyske jernbaner.

Med vanlig tysk sans for grundighed kom typen naturligvis til at hedde: Köf, der står for ”Kleinlokomotive, Öl-antrieb durch Dieselmotor, Kraftübertragung mit Flüssigkeitbetriebe”.

Lokomotivet, som nu er landet i Mariager, er bygget i opdateret ”efterkrigsudgave” i 1968 af A/S Frichs Maskinfabrik og Kedelsmedie, Århus, i en serie på i alt 40 køretøjer, leveret i årene 1966-1968 til DSB.

Köf-Traktor 274 har således i sine DSB-år forrettet tjeneste i bl.a. Nykøbing F., Vordingborg, Lersøen (Nørrebro), Fredericia og Århus, inden lokomotivet sluttede sine dage i Randers, hvorfra det så nu er transporteret til Mariager til ny og aktiv tjeneste.

Köf-Traktor 274 på vej fra Randers til Mariager, hvor det lille rangerlokomotiv i fremtiden skal hjælpe med at flytte rundt på Mariager-Handest Veteranjernbanes materiel.  Privatfoto

Köf-Traktor 274 på vej fra Randers til Mariager, hvor det lille rangerlokomotiv i fremtiden skal hjælpe med at flytte rundt på Mariager-Handest Veteranjernbanes materiel. Privatfoto

Var lokomotivet ikke blevet reddet af veteranbanen, var det i stedet blevet offer for skærebrænderens flammer og solgt som skrot.

- Vi er rigtig glade for vores nyanskaffelse, siger veteranbanens driftsbestyrer Katrine Blåberg Andersen.

- Det lille lokomotiv skal primært bruges til intern transport af vort jernbanemateriel mellem Mariager og Handest.

- Samtidig er lokomotivet også perfekt til at fremføre nogle af vore mange tunge arbejdstog med bl.a. grusballast, sveller og skinner, der skal bruges i forbindelse med den kontinuerlige sporvedligeholdelse, nævner hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.