Svære sager: - Lad os spørge borgerne

Byrådskandidat vil gerne have lokale folkeafstemninger, færre akademikere og frie tøjler i hjemmeplejen

Per de Fries Andreasen er spidskandidat for Nye Borgerlige ved kommunalvalget i Mariagerfjord. Foto: Lars Pauli

Per de Fries Andreasen er spidskandidat for Nye Borgerlige ved kommunalvalget i Mariagerfjord. Foto: Lars Pauli

ASSENS:Skal Mariagerfjord Kommune ofre mange millioner på at forlænge et rør, der lukker renset spildevand ud i Kattegat et par kilometer fra kysten ved Als? Mange i lokalområdet ser det gerne for at skåne det kystnære miljø mest muligt, men et byrådsflertal har sagt nej.

Per de Fries Andreasen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Mariagerfjord Kommune og ser spørgsmålet om spildevandsledningen som et eksempel på, hvor demokratiet skal tættere på vælgerne.

- Vi vil gerne have lokale folkeafstemninger. Man kan jo så spørge borgerne, om de synes, kommunen skal ofre penge på at forlænge spildevandsrøret. Personligt synes jeg, vi skal vente med den investering og holde øje med vandet ved Als. Viser der sig problemer, må man bygge ledningen længere ud i havet, siger han.

Færre akademikere

Per de Fries Andreasen er 60 år og arbejder som pædagogisk assistent på psykiatrisk afdeling på sygehuset i Randers. Han bor i Nebstrup ved Assens og stiller op ved både kommunal- og regionsvalget.

Nye Borgerlige Mariagerfjord

Nye Borgerliges kandidater ved kommunalvalget i Mariagerfjord:

Per de Fries Andreasen, Assens

Emma Houe Mølgaard, Vebbestrup

Finn Kjems, Hadsund

Søren Klein, Vebbestrup

Han og såmænd hele den Nye Borgerlige liste debuterer ved byrådsvalget. Kommer der et mandat eller flere i hus, skal de først og fremmest bruges til ”at sætte hjemmeplejen fri”, siger Per de Fries Andreasen.

- I dag er de ansatte underlagt et minutskema, og det fungerer ikke. Veluddannede, gode mennesker kastes rundt i et system. De skal sættes fri til selv af styre, hvor meget hjælp borgerne skal have, for det er medarbejderne, der kender borgerne. De skal kunne differentiere plejen efter det faktiske behov i stedet for at være bundet til et skema, mener Per de Fries Andreasen.

Kommunen ansætter for mange kandidater i stillinger, som lige så vel kan betjenes af HK-uddannede, mener Per de Fries Andreasen. Foto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Kommunen ansætter for mange kandidater i stillinger, som lige så vel kan betjenes af HK-uddannede, mener Per de Fries Andreasen. Foto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

geher

Han ser muligheder for at spare penge i kommunens administration ved at reducere antallet af akademikere.

- Desværre ser vi, at kommunerne - også Mariagerfjord - ansætter kandidater i stillinger, som lige så vel kan betjenes af en HK-uddannet til en langt lavere løn. Det er frås med kommunale penge, og akademikerne bør heller arbejde i det private erhvervsliv, mener han.

Per de Fries Andreasen er ikke lun på planerne om at samle fem børnehaver i Hadsund i én ny, stor institution.

- Kæmpebørnehaver fungerer ikke, og det svækker lokalområderne i Hadsund, hvis de mister deres børnehave, mener han.

Til gengæld glæder han sig over, at Mariagerfjord fra næste år vil give tilskud til forældre, der passer egne børn.

- Det er sund fornuft, og det er Nye Borgerlige-politik.

Sandheden om klimaet

Klima og biodiversitet ligger højt på vælgernes liste over de vigtigste emner ved det kommende valg, viser undersøgelser. Nye Borgerlige er med på ideen om mere biodiversitet.

- Jeg bor selv i et område med fantastisk natur. Desværre ser vi generelt en stor nedgang i antallet af insekter. Derfor skal vi forsøge at lave lokale tiltag.

Men når snakken falder på klima, slår Nye Borgerliges spidskandidat bremsen i.

- Min personlige holdning er, at hele klimadebatten er forfejlet. Ja, vi har klimaforandringer, men det er en del af en naturlig cyklus. Det er ikke populært at sige højt, men jeg tager gerne nogle øretæver for at sige sandheden, erklærer Per de Fries Andreasen.

Nye Borgerlige kom i Folketinget i 2019 på en skarp udlændingekritisk profil. Per de Fries er helt bevidst om, at udlændingepolitikken især lægges i Folketinget og ikke så meget i kommunerne.

- Men jeg har også en skarp holdning til f.eks. udlændinge, som begår grov kriminalitet. De bør ikke have lov til at blive i Danmark.

Hvis Nye Borgerlige får plads i det nye byråd, vil partiet pege på Mogens Jespersen fra Venstre som borgmester.

- Det er glædeligt, at alle de borgerlige partier er gået sammen i et valgforbund. Det viser, at vi vil arbejde sammen, siger Per de Fries Andreasen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.