Vikarer i ældrepleje får kold skulder - en glidebane, lyder advarslen

Mariagerfjord Kommune vil imødekomme elever, som ønsker at tjene ekstra penge - men fagforeningen stritter imod

Mariagerfjord Kommune vil åbne for, at sosu-elever kan tage vikararbejde i ældreplejen. Ideen får en kold skulder af den lokale FOA-afdeling.  <i>Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix</i>

Mariagerfjord Kommune vil åbne for, at sosu-elever kan tage vikararbejde i ældreplejen. Ideen får en kold skulder af den lokale FOA-afdeling.  Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

MARIAGERFJORD:Jan Andersen (V) kalder det ren win-win, at Mariagerfjord Kommune nu tilbyder sine sosu-elever at tage arbejde som vikarer i ældreplejen - ud over de 37 timers ansættelse, eleverne i forvejen har. Men fagforeningen FOA stritter imod og kalder det en glidebane.

Jan Andersen er formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Mariagerfjord Kommune, hvor alle tilsyneladende er enige om, det er en god ide. Personligt vil han gerne imødekomme et ønske fra sosu-elever, han har været i kontakt med, om at tjene nogle ekstra penge. 

- Jeg har fået 10 mails og seks-syv telefonopringninger fra elever som siger: "Ved du hvad Jan, det er fuldstændig tosset, jeg er elev i kommunen og får løn som elev, hvorfor kan jeg ikke tage ekstra vagter som vikar?" siger Jan Andersen.

Formand for sundhedsudvalget i Mariagerfjord Kommune, Jan Andersen (V), er blevet kontaktet af flere sosu-elever, som gerne vil arbejde i fritiden som vikar. - Fordelen for os vil være, at vi har elever, som kender den måde, vi arbejder på i Mariagerfjord Kommune, siger han.  <i>Arkivfoto: Andreas Falck</i>

Formand for sundhedsudvalget i Mariagerfjord Kommune, Jan Andersen (V), er blevet kontaktet af flere sosu-elever, som gerne vil arbejde i fritiden som vikar. - Fordelen for os vil være, at vi har elever, som kender den måde, vi arbejder på i Mariagerfjord Kommune, siger han.  Arkivfoto: Andreas Falck

Det er et velkendt problem, at Mariagerfjord Kommune sukker efter folk, som vil tage en tørn i ældreplejen. Sommerferien er lige rundt om hjørnet, og det kan være svært at få vagtplanerne til at hænge sammen. 

- Fordelen for os vil være, at vi har elever, som kender den måde, vi arbejder på i Mariagerfjord Kommune. Set fra et borgerperspektiv er det dejligt, at det er nogen man kender, som kommer. Vi højner kvaliteten på den service, vi leverer i kommunen, fremhæver Jan Andersen.   

Hele vejen rundt om bordet i sundhedsudvalget, hvor der sidder både Venstrefolk og socialdemokrater, blev der nikket til ideen. Sosu-eleverne er i forvejen ansat i Mariagerfjord Kommune med en uddannelsesaftale, der svarer til 37 timers arbejde om ugen. 

- Jeg synes sagtens, der kan være et godt arbejdsmiljø ved, at en sosu-elev arbejder fire-fem timer ekstra om ugen og på den måde kan spare op til en bil eller noget andet, som de ønsker sig, siger Jan Andersen.

Han fremhæver, at Mariagerfjord Kommune i løbet af de seneste tre år har styrket sit indtag af sosu-elever fra 70 for tre år siden til knap 200 i dag. 

- Vi har rigtig mange dygtige elever, og i stedet for at de kører til Aalborg, Randers eller Vesthimmerland for at arbejde som vikar dér, så kan de gøre det i nærheden, fremhæver Jan Andersen.

Han understreger, at det er helt og aldeles frivilligt, om man som sosu-elev i Mariagerfjord Kommune vil tage ekstra vagter: "Det er ikke noget, de skal, det er et kan-tilbud", siger han.

En glidebane

Hos fagforeningen FOA er der ingen begejstring for Mariagerfjord Kommunes nye udspil, tværtimod. 

Dorthe Pedersen, faglig sagsbehandler i FOA Mariagerfjord, slår fast, at sosu-eleverne er ansat med 37 timer om ugen. Og det er som bekendt lig med fuld tid i Danmark. 

- Det er en glidebane at gøre det legalt med 42 eller 47 timer om ugen. En 37 timers arbejdsuge er fuld tid i Danmark! Det har vi for at beskytte os og alle andre arbejdstagere, siger Dorthe Pedersen.  

- En 37 timers arbejdsuge er fuld tid i Danmark! Det har vi for at beskytte os og alle andre arbejdstagere, siger Dorthe Pedersen, faglig sagsbehandler i FOA Mariagerfjord. <i>Foto: FOA Mariagerfjord</i>

- En 37 timers arbejdsuge er fuld tid i Danmark! Det har vi for at beskytte os og alle andre arbejdstagere, siger Dorthe Pedersen, faglig sagsbehandler i FOA Mariagerfjord. Foto: FOA Mariagerfjord

- Vi har hårdt brug for eleverne bagefter, og jeg tænker, de skal have et godt uddannelsesforløb, hvor de ikke slider sig selv op undervejs. Det er et stort arbejde i sig selv at tage en uddannelse, påpeger Dorthe Pedersen. 

Sosu-elever er på fuld tid

  • SOSU-elever i Mariagerfjord Kommune er ansat med en uddannelsesaftale svarende til 37 timers arbejde om ugen. De betragtes som fuldtidsbeskæftigede.
  • Hvis Mariagerfjord Kommune ønsker at tilbyde eleverne ekstra arbejde, må det ske indenfor rammerne af den interne retningslinje om ansættelse og afskedigelse, der er vedtaget i Hovedudvalget.
  • Efter denne retningslinje kan ansatte som udgangspunkt ikke være beskæftiget ved Mariagerfjord Kommune med et højere timetal end fuld tid.
  • Bibeskæftigelse i et mindre omfang kan dog accepteres, hvis det er foreneligt med hovedbeskæftigelsen i forhold til gældende bestemmelser i overenskomster, arbejdsmiljølovgivning mv.
  • For SOSU-elevernes vedkommende vil en ansættelse som vikar/afløser i ældreområdet ansættelsesretligt betragtes som to adskilte ansættelser som henholdsvis elev og ufaglært social- og sundhedspersonale.
  • Overenskomstmæssigt vil en bibeskæftigelse som vikar derfor være foreneligt med elevansættelsen, vurderer forvaltningen i Mariagerfjord Kommune.
  • Arbejdsmiljølovens bestemmelser om daglig hviletid på 11 timer og ugentligt fridøgn. Hviletid skal overholdes samlet set på tværs af arbejdspladser ved Mariagerfjord Kommune.
  • Herudover er det i EU-direktiv fastsat, at en ansat ikke må arbejde mere end 48 timer pr. uge i gennemsnit over fire måneder ved samme arbejdsgiver.

Kilde: Mariagerfjord Kommune

Dorthe Pedersen synes, Mariagerfjord Kommune skal bruge krudtet og kræfterne på en anden måde: Få i stedet de uddannede sosu'er overtalt til at gå op på fuld tid. I dag er det generelle billede, at sosu'erne i Mariagerfjord Kommune er på deltid.

- Hvorfor er man ikke på fuld tid i ældreplejen? Det vi hører vores medlemmer sige, er at det er for hårdt. Kommunen har en stor opgave i at overbevise folk om, at de ikke skal rende med samme fart i 37 timer, som de gør, når de har 32 timer, siger Dorthe Pedersen.

Her i foråret tilbød Mariagerfjord Kommune rent faktisk sine ansatte i ældreplejen at gå op på fuld tid, men ifølge FOA tog kun få imod tilbuddet. 

Gråzone

Spørgsmålet er, om Mariagerfjord Kommune kan gennemføre ideen om sosu-elever som vikarer, trods FOA's protester? Ja, svarer Dorthe Pedersen fra FOA Mariagerfjord, det kan de egentlig godt, men der er tale om en gråzone. 

- Det vil være på kant med overenskomsten, da der ikke ligger nogen aftale på området. Derudover vil det koste overarbejdstimer. I og med, at der ikke ligger nogen aftale, er arbejde ud over 37 timer at betragte som overarbejde, vurderer Dorthe Pedersen fra FOA. 

Også modstand mod 13-17-årige 

Det er ikke første gang, FOA og Mariagerfjord Kommune er på kant, når det gælder initiativer til at skaffe flere hænder i ældreplejen. Sidste gang var i marts 2022 om "spire-ansættelser". Spirer er 13-17-årige unge, som har fritidsjob på plejehjem. 

Socialudvalgsformand Jan Andersen synes, "spire-ansættelser" er et alletiders tiltag, som kan få de 13-17-åriges øjne op for ældreplejen som karrierevej. Plejecentrene får et pust af ungt liv. Sektorformand Annette Press, FOA, advarede på sin side mod at bruge børn som "løndumpende arbejdskraft".

Spire-ansættelser er ikke blevet ført ud i livet i Mariagerfjord Kommune. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.