Medicin dræber sexlyst

Det er som regel ikke mangel på kærlighed, der er årsag til problemer med sexlivet

Arkivfoto

Arkivfoto

AALBORG:Det er ikke mangel på kærlighed, der slukker lyst og evner hos voksne danskere i dobbeltsengen.

- Næsten alle sexologiske problemer har medicinske årsager, siger lektor, cand. cur. Birgitte Schantz Laursen, forsker ved det nyåbnede Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

Ifølge hendes og andres forskning har for eksempel alle patienter med kroniske smerter sexvanskeligheder, ligesom hjerte/kar-sygdomme, kræft, diabetes, depression og en lang række andre helt almindelige lidelser giver fysiske problemer med sexlivet.

Det samme gør stress og overvægt samt megen forebyggende medicin - eksempelvis blodtrykssænkende, som 740.000 over 50 år får.

- Både læger og patienter er for blufærdige og vil ikke krænke, så der tales ikke om det, siger antropolog post. doc. Bjarke Oxlund, konstitueret formand, Sex og Samfund, der ser det som ”et generelt og voksende samfundsproblem” i takt med, at vi lever længere.

Foreningen går nu i gang med flere projekter om voksne og sex, og landets første sexologiske forskningscenter får særligt fokus på sex og sygdom.

- I over 100 år har vi bildt os selv ind, at sexproblemer stort set kun har med følelser at gøre, og derfor forsøger folk selv at løse problemerne ved at tage til terapeuter og erotikkurser. Men det kan gøre ondt værre og give parterne en følelse af at være forkerte, fordi de alligevel ikke kan, siger Birgitte Schantz Laursen, Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet, hvor også Danmarks første masteruddannelse i sexologi begynder på onsdag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.