Metaltræthed får skyld for møllehavari

De foreløbige undersøgelser tyder på, at det var en ældre skade, der fik vindmølle til at tabe vingerne

Møllevingerne ligger nærmest kringlet rundt om tårnet. Nav og vinger skal skilles og og transporteres til tekniske undersøgelser i Aalborg.

Møllevingerne ligger nærmest kringlet rundt om tårnet. Nav og vinger skal skilles og og transporteres til tekniske undersøgelser i Aalborg.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det var sandsynligvis en form for metaltræthed, der var årsag til vindmølleuheldet i Nørre Økse Sø vindmøllepark. En af parkens 24 vindmøller mistede nav og vinger, da en hovedaksel knækkede torsdag. - De foreløbige tekniske undersøgelser af hovedakslen tyder på, at det er en revne, der er udviklet over tid, der var årsag til uheldet. Det fortæller Bent Johansen. Han er med base i Esbjerg produktionschef for samtlige Vattenfall Danmarks godt 400 vindmøller i Danmark. - Det er Force Technology, der undersøger uheldet og skal finde frem til årsagen. Firmaet havde allerede fredag to ansatte ved den havarerede mølle. Deres foreløbige konklusion var, at det sandsynligvis var en ældre skade, der fik akslen til at knække, så nav og vinger styrtede til jorden. Navet alene vejer seks ton. Med vinger løber vægten samlet op på 12,9 ton. Navhøjden er 45 meter, og vingefanget er 48 meter. Nørre Økse Sø vindmøllepark blev etableret for 12 år siden af Nordjyllandsværket og blev i 2006 overtaget af Vattenfall Danmark. Skulle sættes i drift efter stop - Møllen havde været stoppet, lige inden uheldet skete. To af vore medarbejdere stod inde i selve tårnet, helt nede ved bunden. De skulle sætte vindmøllen i drift. Helt efter direktiverne løsnede de bremsen og konstaterede, at møllen gik på nettet. Så lød et brag. Derefter var der helt stille. De gik udenfor og så vingerne ligge på jorden, forklarer Bent Johansen. Firmaets interne sikkerhedsregler påbyder, at der ikke må være personer andre steder i møllen end nede i bunden, når en mølle sættes i drift. Vattenfall Danmark har 43 af den type møller, der står i Nørre Økse Sø vindmøllepark. Ud over de 24 i parken er der 13 i Gl. Vrå ved Aalborg og seks på Mors fordelt med tre i Rakkeby og tre i Alsted. - Samtlige vore møller af typen NEC Micon 750 KW blev straks stoppet. De kommer først i gang igen, når vi kender årsagen og eventuelle fejl er udbedret, fortæller Jørgen Broen, kommunikationskonsulent ved Vattenfall Danmark. - Vi har taget kontakt til Vestas, der har overtaget NEC Micon. Skal scannes med ultralyd Force Technology skal i gang med en ultralydsscanning af hovedakslerne på møllerne for at konstatere evt. metaltræthed i akslerne. - Vi er så heldige at have en tilsvarende aksel liggende i Grenå. Den skal bruges som reference i forbindelse med målingerne på møllerne, forklarer Bent Johansen. - Jeg vurderer, at der vil gå mindst en uge, inden vi er klar til at sætte de første af møllerne i drift igen. Og det bliver næppe møllerne ved Brovst. Vi prioriterer at få undersøgt de møller, hvor teknikkerne kan køre helt frem til møllerne, og det kan man ikke i Nørre Økse Sø vindpark. Det havarerede nav med vinger bliver skilt ad og transporteret til Aalborg. Her skal tekniske undersøgelser klarlægge, hvad årsagen til havariet er.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.