- Mine børn rystede på hovedet i retten

Energitæt is fra Aabybro Mejeri må ikke hedde ”Energitæt”

Henrik Kongsgaard
Hvis ankesagen også går Niels Henrik Lindhardt imod, er han parat med et nyt navn til den energitætte is.Foto: Henrik Kongsgaard
Erhverv 1. september 2015 17:12 - Opdateret 2. september 2015 14:49

AABYBRO: - Jeg føler mig altså stadig ikke ret kriminel. Det er svært at forstå det her, og jeg har tænkt mig at kæmpe videre.

Efter næsten to års venten på en afgørelse er indehaveren af Aabybro Mejeri, Niels Henrik Lindhardt, en skuffet mand. Retten i Hjørring har dømt ham til at betale en bøde på 10.000 kroner, fordi mejeriet har et ulovligt navn på et isprodukt.

Ifølge retten har Aabybro Mejeri overtrådt EU’s såkaldte anprisningsregler ved at kalde produktserien ”Energitæt”. Det er en anprisning, som ikke er med på EU’s liste over tilladte anprisninger.

Når Niels Henrik Lindhardt er skuffet, forundret og kampklar, skyldes det ikke mindst, at mejeriet har produceret ”Energitæt” i næsten 15 år.

I 2013 fik han så pludselig en bøde af de danske myndigheder - og da han nægtede at makke ret, endte sagen med meget lang forsinkelse i byretten, som altså nu har dømt ham til at betale.

Anket til landsretten

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg vil gå hele vejen med den her sag, så jeg har selvfølgelig anket til landsretten. Hvis jeg også taber dér, må jeg nok erkende, at jeg er kriminel, siger Niels Henrik Lindhardt med et glimt i øjet.

”Energitæt” er is, der har forhøjet indhold af protein, fedt og kulhydrat, og som ikke mindst er populært på sygehuse og plejehjem som hjælp til småtspisende, underernærede patienter/beboere. Tilsyneladende har EU med sin anprisningsliste ikke taget højde for, at der kan være behov for at anprise fødevarer, der feder.

Mejeristen fra Aabybro er ikke modstander af anprisningsregler som sådan, og han er helt på det rene med, at der bør være grænser for, hvad man må skrive på emballagen.

- De her regler er ganske udmærkede, for de er jo lavet for at beskytte forbrugerne. Man skal ikke kunne skrive ”spis det her og lev 10 år længere”, men i dette tilfælde advarer jeg jo netop folk om, at hvis de spiser denne is, så bliver de fede. Jeg vildleder ikke nogen, for isen er energitæt - faktisk har det været svært at få så meget energi proppet i den, konstaterer Niels Henrik Lindhardt.

- Under alle omstændigheder har jeg folkets opbakning. Alle, der hører om den bøde, siger, at det kan da ikke passe. Og da jeg var i retten, sad min far og mine børn på tilhørerpladserne og rystede på hovedet, tilføjer han.

Nyt navn er klar

Niels Henrik Lindhardt er nu indkaldt til anden runde i landsretten i oktober, og selv om han synes, at en frifindelse er helt oplagt, har han tænkt den tanke, at det kan ende med en stadfæstelse.

- Hvis det sker, så kører jeg Dankortet igennem, og jeg har faktisk også allerede et nyt navn i tankerne. Men det vil koste mig en masse penge ud over bøden, for det er virkelig dyrt at opbygge et nyt varemærke, fastslår han.

At sagen trods alt ikke har taget det gode humør fra den finurlige mejeri-ejer står helt klart, da han på sin rute gennem mejerilokalerne passerer Aabybro Mejeris produktionschef.

- Jeg ku’ rigtig godt tænke mig at komme ind og sidde. Så må du tage over her på mejeriet imens, lyder meldingen fra indehaveren.

Artiklen bringes i samarbejde med Industry Supply

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...