SF vil måske støtte Venstre-borgmester

Det genopstandne parti på Mors går efter, hvor der er størst indflydelse at hente

SF's hold til KV21 på Mors. Fra venstre Signe Mølgaard, Eva H. Vejling, Viggo Vangsgaard, Vibeke D. Rasmussen og Jens Peter Madsen.

SF's hold til KV21 på Mors. Fra venstre Signe Mølgaard, Eva H. Vejling, Viggo Vangsgaard, Vibeke D. Rasmussen og Jens Peter Madsen.

MORS:Hvis man som overbevist folkesocialist stemmer SF til kommunalvalget på Mors 16. november, kan man ende med at være med til at fastholde Hans Ejner Bertelsen (V) på borgmesterposten.

Socialistisk Folkepartis spidskandidat på Mors, nuværende 1. viceborgmester Viggo Vangsgaard, vil nemlig ikke garantere, at SF ikke kan finde på at indgå aftale med den borgerlige side i byrådssalen og se bort fra Socialdemokratiet og dette partis borgmesterkandidat Tore Müller.

- I kommunalpolitik ser verden lidt anderledes ud. Hvis den indflydelse, man kan opnå, er afhængig af, at man peger på en Venstre-borgmester, så gør vi det, selvfølgelig afhængigt af, hvilke poster vi kan opnå. Det samarbejde, jeg har haft med Hans Ejner, drejer sig også om kemi. Selv om vi er dybt uenige på nogle punkter, har vi altid kunnet snakke godt sammen, siger Viggo Vangsgaard.

SF's spidskandidat Viggo Vangsgaard, Tødsø. <i>Bo Lehm</i>

SF's spidskandidat Viggo Vangsgaard, Tødsø. Bo Lehm

SF blev inviteret med

Han giver et eksempel fra budgetforliget tidligere på måneden. Her blev Vangsgaard af Bertelsen inviteret ind til de afgørende forhandlinger sammen Meiner Nørgaard (DF) og Ellen Philipsen Dahl (DB).

- Socialdemokratiet og Radikale blev holdt udenfor. De fik lov at komme ind bagefter og få at vide: Sådan ser det ud. Vil I være med eller ej?, siger Viggo Vangsgaard.

I den aktuelle valgkamp på Mors er det snarere SF, som bliver holdt udenfor. Partiafdelingens bejlen til valgtekniske samarbejder med Radikale, Socialdemokratiet og Enhedslisten blev mødt med afslag, for sidstnævntes vedkommende åbenlyst begrundet i den sexismesag, der for snart to år siden førte til Vangsgaards brud med Socialdemokratiet, som han nåede at repræsentere i seks og en halv valgperiode i kommunalbestyrelsen.

Fire nye kandidater

Men internt er Viggo Vangsgaard ikke alene. Tirsdag præsenterede han den kvintet, der kommer til at optræde på stemmesedlen ved liste F.

SF-kandidat: Vibeke Dyrendom Rasmussen, Nørre Solbjerg. <i>Bo Lehm</i>

SF-kandidat: Vibeke Dyrendom Rasmussen, Nørre Solbjerg. Bo Lehm

- Vi vil gerne gå til valg på, at vi er en gruppe, og vi repræsenterer forskellige områder, så vi bør alle blive valgt ind, siger spidskandidaten. SF har efter en fjern storhedstid været helt nede at vende og stillede ikke op til valget i 2017. Men sammenlægning med partiafdelingen i Thy og lokale ildsjæles indsats har sammen med Vangsgaards pludselige plads i kommunalbestyrelsen for partiet givet et vendepunkt.

SF-kandidat: Eva Haidarz Vejling, Mollerup. <i>Bo Lehm</i>

SF-kandidat: Eva Haidarz Vejling, Mollerup. Bo Lehm

- Jeg er tilflytter og har boet på øen i to år. Jeg brænder især for ældrevelfærd, biodiversitet og klima, og jeg vil hellere betale mere i skat end spare på budgettet, siger Eva Haidarz Vejling, Mollerup. Hun har arbejdet i it-branchen gennem mange år.

Offentlig transport i yderområderne optager fleksjobber Vibeke Dyrendom Rasmussen, Nørre Solbjerg:

- Hvis man ønsker, at folk skal køre kollektivt, skal tilbuddene udvides. Men måske ikke på den måde, at der skal køre store busser rundt med tre passagerer. Større fleksibilitet og små eldrevne busser er vejen frem, siger Vibeke Rasmussen.

SF-kandidat: Signe Mølgaard, Nykøbing, lærerstuderende. <i>Bo Lehm</i>

SF-kandidat: Signe Mølgaard, Nykøbing, lærerstuderende. Bo Lehm

Lærerstuderende Signe Mølgaard, Nykøbing, har blik for de svage elever, hun vil møde som uddannet i folkeskolen.

- Der er nogen, der som har det skidt, men som vil kunne hjælpes gennem en tidlig indsats, og så sparer man måske udgiften senere til de psykologer, som der tales så meget om lige nu, siger hun.

Førtidspensionist Jens Peter Madsen, Nørre Solbjerg, fulgte i kølvandet på Viggo Vangsgaards vandring fra S til SF.

- Jeg har været en god lobbyist, der bider mig fast og møder folk. Jeg vil gerne hente tilbud tilbage til Mors, som er blevet sendt til regionen, siger han.

SF-kandidat: Jens Peter Madsen, Nørre Solbjerg. <i>Bo Lehm</i>

SF-kandidat: Jens Peter Madsen, Nørre Solbjerg. Bo Lehm

Socialt set mener SF'erne, at Morsø er foran Thisted med hensyn til sammenlægning af institutioner og servicering af disse.

Dialog med villige landmænd

SF ser miljøet som hovedtema i valgkampen.

- Det taler alle partier om, men vi vil godt være dem, der holder de andre fast på den grønne linje efter valgdagen. Rent vandmiljø er vigtigt. I energiforsyningen er vi indstillet på at rokke ved beslutningen fra 2017 om, at der ikke skal opstilles nye vindmøller på Mors. Vi er parat til forbedre erstatninger og kompensationer til dem, der bliver generet af nye møller, siger Viggo Vangsgaard.

Partiet vil til gengæld ikke bruge landbrugsjord på opstilling af solparker. Men på et andet felt vil man godt bremse landbruget.

- I tæt samarbejde med landbruget skal vi have begrænset lugt og støv fra svinefarmene. Nogle landmænd er i stand til at drive landbrug næsten uden lugt. Det er den vej, vi skal, og så må vi lægge pres på de landmænd, der gør så lidt som muligt ved problemet, siger Viggo Vangsgaard.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.