Storfamilie med 13 søskende: Jasmin er nu konfirmeret som nummer seks

Familien Gramstrup Christensen med 13 børn brugte det meste af kirkens corona-kvote, da Jasmin blev konfirmeret i Dragstrup på Mors

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DRAGSTRUP:I Dragstrup Kirke må der for tiden højst være 20 til gudstjeneste. Derfor var der arrangeret solo-begivenheder for hver af de to piger, som lørdag skulle konfirmeres i den lille kirke på Vestmors.

Men for den ene af konfirmanderne, Jasmin Gramstrup Christensen fra Vester Jølby, krævede det ikke meget mere end hendes allernærmeste familie, før corona-kvoten var opbrugt.

Jasmin har nemlig ikke færre end 12 søskende. Og der er vel at mærke ikke tale om en sammenbragt familie - Gitte og Jesper Gramstrup Christensen er mor og far til alle ni piger og fire drenge, der er i alderen fra ét til 23 år.

Jasmin pakker gaver op, omgivet af nogle af sine søskende og forældrene, Gitte og Jesper Bramstrup Christensen. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jasmin pakker gaver op, omgivet af nogle af sine søskende og forældrene, Gitte og Jesper Bramstrup Christensen. Foto:Henrik Simonsen

Jasmin går på Øster Jølby Friskole, ligesom for tiden fire af hendes søskende. Hun er nummer seks i rækken, der nu er blevet konfirmeret.

Jasmin har ikke været i tvivl om, at hun ville følge traditionen:

- Det er jeg vokset op med, og jeg har bare glædet mig til det. Til at komme i kirke, og til at komme hjem og få gaver og et stort måltid, fortæller hun.

For spændt til at vente

Jasmin har også valgt, at det skulle være nu - i foråret.

Mange andre steder er konfirmationerne igen i år blevet flyttet til efter sommerferien. Men i pastoratet på Vestmors, der ud over Dragstrup omfatter sognene Frøslev, Mollerup og Outrup, har de fem konfirmanderne og deres familier fået lov til selv at vælge tidspunktet. To af dem har udskudt højtideligheden til august eller september.

Jasmin på vej ind i kirken sammen med Jens F. Munksgaard, vikarierende præst i bl. a. Dragstrup. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jasmin på vej ind i kirken sammen med Jens F. Munksgaard, vikarierende præst i bl. a. Dragstrup. Foto:Henrik Simonsen

- Jeg var for spændt til at vente til slutningen af året. Og jeg synes også, det er en bedre årstid at holde det på, fortæller Jasmin hjemme på storfamiliens nedlagte landbrug på Vestermarken uden for Vester Jølby.

Vi har taget plads ved et af borde- og bænkesættene ude på gårdspladsen. Her render to-tre af Jasmins små søskende rundt og leger, mens resten af familien inde i huset har travlt med de sidste forberedelser til festen.

Eller rettere, til den første af to fester. For på grund af coronaen har familien inviteret cirka 10 gæster til lørdag og ligeså mange til søndag. Men hver dag skal der altså alligevel dækkes op til omkring 25 i stuen.

Glad - det meste af tiden

Jasmin er glad for sin store familie - i hvert fald det meste af tiden:

- Det kan være rimeligt rodet, og der kan også godt komme nogle skænderier. Men for det meste er det dejligt at have så mange at snakke med. Der er altid nogle at være sammen med, fortæller hun.

På grund af coronaen blev konfirmationen i Dragstrup Kirke gennemført som en solo-forestilling. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

På grund af coronaen blev konfirmationen i Dragstrup Kirke gennemført som en solo-forestilling. Foto:Henrik Simonsen

Med så mange søskende er der dog ikke et værelse til alle - i hvert fald ikke før planerne om at ombygge stalden er blevet til virkelighed. Jasmin deler for tiden værelse med sin lillesøster Luna.

- Nogle gange kan det godt være lidt træls, hvis hun har venner på besøg, mens jeg ligger og hviler mig. Så jeg glæder mig til at få mit eget, fortæller Jasmin.

Hun er efterhånden blev vant til at svare på spørgsmål om, hvordan det er at have så mange søskende:

En glad konfirmand med en af gaverne - et par øreringe. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

En glad konfirmand med en af gaverne - et par øreringe. Foto:Henrik Simonsen

- På et tidspunkt var der helt vildt mange, som gerne ville spørge, og det kunne godt blive lidt for meget. Men nu er det okay...

- Alle mine venner synes det er helt vildt. Og også lærerne, når de lige hører det. Men de fleste synes også, at det er helt fantastisk - og også lidt underligt, selvfølgelig - at vi er så mange søskende. Og at vi har samme mor og far, fortæller Jasmin.

- Men jeg har det rigtig godt med alle mine søskende, fastslår hun.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hjemmegående forældre

Hendes mor, Gitte Gramstrup Christensen, der er uddannet erhvervsøkonom og tidligere har arbejdet hos Skat, har været hjemmegående i en længere årrække. Men også faren, Jesper Gramstrup Christensen, har fået mere tid til familien, siden han efter er række diskosprolapser måtte droppe sit job som pedel på Øster Jølby Friskole, hvor fem af børnene for tiden er elever. Nu er Jesper blevet tilkendt førtidspension.

Det er normalt ham, der står for madlavningen i familien, og han styrer slagets gang, da der lægges sidste hånd på konfirmationsmiddagen, med både ribbenssteg, skinkesteg og hotwings - og tre slags kartofler.

Fordel under coronaen

Men han har tid til at fortælle om fordelene ved en stor husstand:

- Her mens skolerne har været lukket, har mange af børnenes kammerater jo gået og kedet sig. Men hos os er der altid nogen at være sammen med. Og i forhold til skolearbejdet har det helt sikkert betydet noget, at de ældre søskende kunne hjælpe de mindre, siger Jesper.

Fotografering sammen med mor og far efter højtideligheden. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Fotografering sammen med mor og far efter højtideligheden. Foto:Henrik Simonsen

I en stor familie er det naturligt, at børnene arver hinandens tøj. Genbrugsprincippet kom også i spil i forhold til Jasmins konfirmationskjole med struttende tylskørt. Den er hendes to ældre søstre, Julie og Emily, også blevet konfirmeret i.

Det var nu ikke fordi, der ikke var råd til en ny kjole til Jasmin. Faktisk er der blevet indkøbt hele to nye kjoler til hendes konfirmation.

- Men jeg syntes, at den vi havde, var rigtig pæn, så jeg valgte at bruge den, fortæller hun.

Jasmin Gramstrup Christensen i sin konfirmationskjole - som også to af hendes søstre har brugt. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Jasmin Gramstrup Christensen i sin konfirmationskjole - som også to af hendes søstre har brugt. Foto:Henrik Simonsen

Jasmin regner dog med at iføre sig en af de nye kjoler, når det andet hold konfirmationsgæster kommer søndag. Og i alle tilfælde har familien så et lille udvalg af konfirmationskjoler, som måske kan komme i brug, når turen kommer de mindre søstre.

Tre børn - maks

Efter 9. klasse - som hun kan tage på Øster Jølby Friskole - vil Jasmin have en studentereksamen, og dermed følger hun også i på det punkt i sine ældre søskendes fodspor.

- Så vil jeg rigtig gerne være læge, og flytte til Aalborg og studere der, fortæller hun.

Jasmin har også tænkt sig at stifte familie og få børn:

- Men jeg vil slet ikke have så mange som mine forældre, siger hun med et grin.

- Det tror jeg ikke, at jeg kan klare. Jeg vil nok have tre børn. Maks...

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.