Naturbruget Vasen lukker

Efter 26 år siger Pia Arentoft og Jan Tvede stop - læs her deres ”afskedsbrev”

Naturbruget Vasen ved Kvissel lukker. Arkivfoto: Peter Broen <i>Pressefotograf Peter Broen</i>

Naturbruget Vasen ved Kvissel lukker. Arkivfoto: Peter Broen Pressefotograf Peter Broen

KVISSEL:Alting får en ende - Naturbruget Vasen takker af efter mange oplevelsesrige år.

Efter 26 års arbejde i Vasens store køkkenhave og ikke mindst 26 år med Vejrguderne som arbejdsgivere blev det tid til at udvise rettidig omhu, erkende at vi ikke er 20 år længere og bestemme os for, at 2014 blev Vasens sidste sæson.

Det har virkelig været noget af en rejse, vi har været på – lige fra vi købte gården i 1985, fuldstændig betaget af den smukke natur omkring den og i stand til at lukke øjnene for, at bygningerne trængte til mange kærlige hænder. Vi tog fat fra en side af, havde i starten ingen ideer om, hvad al jorden dog skulle bruges til, men begivenhederne tog fart, og i 1988 kom den spæde start på Selvplukkergården Vasen, som vi kaldte den. Helt fra begyndelsen stod det klart for os, at det handlede om at videregive vores egen oplevelse og begejstring for naturen og den dejlige mad, som kan laves med helt friske råvarer. Vi startede med grav-selv kartofler pr top, hindbær og jordbær til pluk selv, så ærter og gulerødder, og for hvert år kom der flere bær og grønsager på hylderne. I modsætning til, hvad vi selv og vist også mange andre troede, holdt ideen, vi fik flere og flere besøgende for hver sommer og begyndte at tro på Vasen som en levevej. I 1998 ændrede vi navn til Naturbruget Vasen for at understrege glæden og oplevelsen i naturen og sårbarheden, når alt afhænger af vejr og vind. I 2003 drog Vaserne så også til torvs i såvel Frederikshavn, Skagen og Sæby, torvene fortsatte i 7 år, var velbesøgte, men også utroligt krævende. Sidste skud på stammen kom i 2009, hvor Vasen Sommercafé startede med ægte mad lavet på egne råvarer som Vasen kartoffelmad, hindbærbrød og friskpresset jordbærjuice.

Ja, det lyder så nemt, når det bliver fortalt, men at drive og udvikle et sted som Naturbruget Vasen kræver sin mand og kvinde. Bag kulisserne ligger meget planlægning og administration, hårdt slid og disciplin, teambuilding, personalepleje og ledelse - og så ikke mindst fravalg og afsavn, når vi hvert år går i arbejdslejr fra marts til august måned. I mange år var det en stående vittighed i familien, at grundet det store arbejdspres og vejrgudernes humør, så var Vasen til salg hvert år i maj måned. Sidste år blev det så en realitet, men kun i halvanden måned, så måtte vi, især Pia, erkende, at hele familiens hjertebarn kan man da ikke sælge, og salget blev trukket tilbage.

Men nu hverken kan eller vil vi mere – tiden er kommet til at finde nye græsgange – og selvom vi er fyldt med minder og vemod, glæder vi os til at prøve at leve et anderledes liv (med sommerferie!) og med den vigtige erfaring rigere, at ”Noget er umuligt, til det ikke er det længere …”

Vi takker alle, som trofast har fulgt os på rejsen – først og fremmest vores fire børn, som med hånd og ånd har været med til at opbygge og udvikle stedet, familie og venner, der støttede og bar, alle de hundredevis af unge mennesker fra nær og fjern, som igennem årene har plantet, gravet, luget, plukket, fejet, regnet, snakket, lavet mad – kort sagt været en del af det team, som var helt uundværligt, for at Vasen kunne leve op til den oplevelse af natur, kvalitet og gode stemning, som vi heldigvis er blevet kendt for. Også en meget stor tak til gode samarbejdspartnere og selvfølgelig til alle rare mennesker – store som små - som har støttet op, inspireret og fulgt os igennem alle årene, uden jer og den begejstring, I har videregivet til os, ville det aldrig have kunnet lade sig gøre.

Historien om Naturbruget Vasen slutter altså med sæsonen i år, 10. august er sidste dag – og vi må hellere tilføje, at gården ikke er til salg, og at vores beslutning står fast. Vi vil forsøge at få idéerne og ånden bag Vasen til at leve videre – følg os på Naturbruget.dk – vi får brug for al mulig god vind og støtte – og alting starter jo et sted.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.