Nedbrydning af kysten fra Løkken til Lønstrup historisk set

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lerskrænten med mange lag af hjertemuslinger og andre strandskaller. Foto: Kirsten Olsen.

Hvis havet har taget 1 meter af kysten hvert år de sidste 500 år, må kystlinjen have ligget ½ km længere mod vest end i dag. Jeg vil her belyse om der er belæg for det.

I 1652 blev det oplyst, at hele Lønstrups bys jordtilliggende dels var ødelagt af sandflugt, og dels bortskyllet af havet. Et øjenvidne fortalte i 1642 at en gård i Lønstrup de sidste 40 år var blevet ødelagt af sandflugt og højvande og lå: "nu udi hav."

Det forekom historikeren Karl Klitgaard sandsynligt, at der omkring år 1600 var en lavtliggende forstrand mellem Løkken og Lønstrup, hvilket stormene gennem de sidste århundrede har fjernet.

Af lensregnskaberne for Børglum Len kan ses, at nordmændene, som kom til Vendsyssels vestkyst med trælast, landede ved Lyngby strand indtil 1624, men efter den tid landede de ved Løkken. Flytningen af landingspladsen skyldtes sikkert, at stranden ved Lyngby omkring år 1624 blev taget af havet og blev uegnet til at lande ved med de norske trælastbåde.

Også beliggenheden af de gamle romanske kirker fra 1200-tallet, der lå i Lyngby, Rubjerg og Mårup, tyder på et stort landtab, man har næppe bygget kirkerne helt mod vest tæt ved havet og i udkanten sognene.

Kinderup forsvandt

Præsten i Børglum-Furreby-Vejby omtaler i 1638, at en del af Furreby Sogn er bortskyllet af havet tillige med landsbyen Kinderup, der lå vest for Furreby.

Præsten i Rubjerg-Mårup sogn berettede også i 1638, at "et stort, højt bjerg" kaldt Rubjerg Knude for længe siden faldt i havet. Den nuværende Rubjerg knude er altså kun en rest af en meget større.

2 huse i Løkken i havet

Avisen Jyske Efterretninger skrev den 6. januar 1807 om stormen den 25. og 26. december som vedvarede uden ophør i 24 timer. Den forrettede store skader på byens huse og hvor endda 2 dem blev havet bytte sammen med en stor del af kysten, hvorved 2 familier blev husvilde midt under vinterens kulde.

Også fiskernes både tog betydelig skade, flere mistede deres både, som blev slået i stykker af stormen. Det rasende hav tog endog et fartøj, som lå på stranden, og kastede det som en bold langt op på klitterne, og nogen efter tid tog en uhyre bølge det igen og førte det tilbage ned på stranden - et skuespil, som ikke før er set Løkken.

Flere indhug i kysten

November-stormen 1938 forvoldte så stor skade på kyststrækningen ved Furreby, at den store sommervilla "Bjergbakken" der var ejet af fru Jensen, Hotel Phønix i Aalborg nu lå kun 3-4 meter fra den stejle skrænt. Villaen faldt dog ikke i havet, idet tyskerne fjernede den under 2. verdenskrig.

Havet slog ind og udhulede klitskrænten så også ned- og opgang ved FDM Campingplads forsvandt. Længere mod nord ved gården Kodahl, lå der ca. 15 meter over havet en sø i et område med ler, havets mægtige bølger havde udhulet søens vestre væg og ved næste storm gav det et ordentligt skvulp da vandet i søen fossede ned af skrænten.

Under stormen efter nytår samme år tog havet også meget af klitterne ved sommervillaen Bjergbakken og en hel egeskov kom til syne i blåleret nedenfor villaen. For årtusinder tilbage i tiden var der egeskov hvor Furreby klitter ligger i dag, og der er stadig muligt at se rester af egestammer under blåleret ved klitskrænter i Furreby.

Aage Stentofts store sommervilla i Lønstrup tog havet midt i 1960’erne

Under en kraftig storm sidst i februar 1967 sked så mange tons sand og jord i havet ved Lønstrup, at halvdelen at teaterdirektør Aage Stentofts sommervilla forsvandt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.