10 gode råd til dig, der er færdigvaccineret

Kan du stadig smitte, hvem må du kramme og hvornår skal du testes og bruge mundbind? Få 10-punkts guide til hvordan du bør opføre dig, når du har fået begge vaccinestik mod covid-19

Hvor tit skal du testes, kan du smide mundbindet og hvad betyder vaccinen for dit coronapas? Få svarene her. Illustration: Christian Made Hagelskjær

Hvor tit skal du testes, kan du smide mundbindet og hvad betyder vaccinen for dit coronapas? Få svarene her. Illustration: Christian Made Hagelskjær

NORDJYLLAND:Den seneste uge er der for alvor kommet skub i vaccination af yngre nordjyder. De seneste tre dage har flere end 10.000 nordjyder fået deres første stik, og dermed har 45 procent af alle nordjyder over 16 år fået et eller begge stik med vaccinen mod covid-19.

I de kommende uger inviteres store grupper i 20-erne og 40-erne.

Når du er færdigvaccineret, dvs. to uger efter 2. stik, er der ikke samme risiko for at du spreder smitte. Men man ved endnu ikke alt om, hvordan vacciner beskytter mod smittespredning - derfor skal du fortsat tage visse forholdsregler.

Her får du svar på de ti mest påtrængende spørgsmål og en guide til coronapasset:

1. Her kan du droppe mundbind

Som færdigvaccineret, uden symptomer, kan du privat være sammen med andre færdigvaccinerede uden at holde afstand eller bruge mundbind.

Du kan være sammen med familie eller nære venner, som ikke er vaccinerede, uden at holde afstand eller bruge mundbind. Det gælder ikke, hvis den, du er sammen med, er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

2. Så må du kysse og kramme

Færdigvaccinerede kan have fysisk kontakt i form af kys, kram og håndtryk med ikke-vaccinerede familie og nære venner, såfremt de ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Selvom du får et coronapas allerede to uger efter 1. stik, betragtes du først som færdigvaccineret 14 dage efter 2. stik, iflg Sundhedsstyrelsens vejledning. Johnson-vaccinen omfatter kun eet stik.

3. Du kan stadig smitte

Når du er færdigvaccineret og uden symptomer, er det mindre sandsynligt end før, at du spreder coronavirus til andre. Men selvom du ikke selv bliver smittet, er der risiko for, at du bærer smitten videre ved direkte eller indirekte kontakt, hvis du f.eks. har fået virus på hænderne ved at røre urene overflader og afsætter den på andre personer eller flader.

Derfor skal du fortsat følge restriktioner i det offentlige rum og tage hensyn til særligt sårbare.

4. Du kan stadig blive smittet med covid-19

Du skal fortsat følge retningslinjerne om selvisolation og test, hvis du udvikler symptomer på covid-19.

Selvom du er vaccineret, er der stadig en lille risiko for, at du kan være blevet smittet, blive syg og videregive smitte.

Hvis du bliver syg af covid-19 før eller mellem 1. og 2. stik, kan du ikke blive vaccineret - hvis du afventer svar på en test, skal du udskyde vaccination, til du har et negativt testsvar,

5. Farvel til hyppige tests

Hvis du er færdigvaccineret, behøver du ikke blive testet regelmæssigt, medmindre du får symptomer eller har været sammen med en smittet.

Sundhedsmyndighederne har endnu ikke dokumentation for, om beskyttelsen af vaccinen varer ved i mange år, eller om du evt. senere skal vaccineres igen for at bevare beskyttelsen.

6. Du skal ikke testes før sundhedsbesøg

Som færdigvaccineret, uden symptomer, behøver du ikke blive testet ved indlæggelse og undersøgelser i sundhedsvæsenet, de steder hvor det tidligere har været et krav.

Det samme gælder, hvis det i nogle situationer har været et krav ved egen læge, speciallæge eller tandlæge - her er test ikke længere et krav for færdigvaccinerede uden symptomer, med mindre andet bliver oplyst.

7. Her skal du stadig bruge mundbind

I det offentlige rum bør du fortsat holde den anbefalede afstand til andre, undgå fysisk kontakt, benytte håndsprit og være iført mundbind, hvor det er anbefalet - f.eks. i butikker.

Selvom du er vaccineret, skal du følge anbefalingen om brug af mundbind i nogle områder og situationer ved bl.a. frisør, massør, kulturarrangementer, i forlystelsesparker, idræt, fitness og på restauranter og caféer Først når alle over 16 år er vaccineret, overvejer man at lempe reglerne for brug af mundbind.

8. Bliv testet i særlige situationer

Hvis du er nær kontakt til en, der er smittet, behøver du ikke gå i selvisolation, men du skal testes.

Hvis du venter svar på en test, der er taget før eller mellem 1. og 2. stik, skal du udskyde vaccination, til du har et negativt testsvar.

9. Større frihed til dig, der er i øget risiko

Hvis du tilhører gruppen med "øget risiko" for alvorlig sygdom, behøver du som færdigvaccineret ikke længere tage særlige forholdsregler, men kan gå på job, deltage i fritidsaktiviteter og bruge offentlig transport.

Dog bør du ikke arbejde med personer, som er mistænkt eller bekræftet smittet med covid-19.

10. Det betyder vaccination for dit coronapas

Som færdigvaccineret opfylder du en af de tre mulige betingelser for at få et coronapas til brug i Danmark. Du kan dokumentere din vaccination med et af de to digitale coronapas - enten appen "Coronapas" eller appen "Min Sundhed", samt med et papir-coronapas.

Hvis du rejser til udlandet, skal du tjekke på Udenrigsministeriets hjemmeside hvilke regler, der gælder i det pågældende land - nogle lande anerkender ikke vaccination som gyldig dokumentation, men kræver fortsat en negativ test.

Det har været omtalt, at nogle lande ikke godkender blandingsvaccination, altså 1. stik med f.eks. AstraZeneca-vaccine og 2. stik med Pfizer. Sundhedsministeriet har ikke overblik over hvilke lande der evt. afviser borgere, der har fået blandingsvaccination, men henviser til Udenrigsministeriets hjemmeside.

****

Få mere at vide om coronapas og den nye app her:

Tre veje til et gyldigt coronapas

Du skal opfylde een af tre betingelser for at have et gyldigt coronapas til brug i Danmark:

1. Du er vaccineret 1. gang for mere end 14 dage siden, eller er færdigvaccineret for covid-19. Hvid der går mere end 42 dage, før du får 2. stik gælder vaccination ikke som coronapas.

2, Du har været smittet med covid-19 inden for de seneste 240 dage, påvist ved PCR-test.

3. Du er testet negativ for covid-19 inden for de seneste 72 timer ved PCR eller lyntest

Der findes to digitale coronapas: Den nye app”Coronapas” og ”MinSundhed”, der begge kan bruges som dokumentation i Danmark. I begge tilfælde skal du logge på med NemId eller indstille appen til Touch ID

Appen ”Coronapas” kan du bruge i både Danmark og udlandet. Når du øverst i højre hjørne indstiller appen ”Coronapas” til at vise "Danmark", vil appen blot vise, om coronapasset er gyldigt eller ej, men ikke om det er på baggrund af vaccine, test eller tidligere smitte

Ved rejser uden for Danmark skal du vælge visningen "Udlandsrejse", da der er forskel på hvilken dokumentation landene godtager. Derfor viser app’en nu, om du er vaccineret, testet eller immun efter smitte.

Det er aftalt i EU, at man skal kunne dokumentere dette ved ind- og udrejse, da ikke alle lande på nuværende tidspunkt anerkender f.eks vaccination som gyldig dokumentation. Tjek på Udenrigsministeriets hjemmeside hvilke regler der gælder i det pågældende land

Coronapas-app’en er fra 1. juli officiel dokumentation hvis du skal rejse til udlandet.

Coronapasset i appen ”MinSundhed” kan ikke bruges i udlandet. Det kan kun benyttes, når du skal vise gyldigt coronapas i Danmark

Alle personer uden NemID, der er færdigvaccinerede, vil modtage et printet vaccinationspas med posten. Hvis du ikke har fået det tilsendt automatisk, eller hvis det er bortkommet, kan du bestille et printet vaccinationspas på servicetelefonen 44 22 77 74. Det er også muligt for ikke digitale borgere at få skriftlig dokumentation for PCR-test og lyntest, hvis du på forhånd gør personalet opmærksom på at du ønsker det

Her kan du se, hvornår du efter planen er færdigvaccineret:

Det er ikke millimeterdemokrati, der indtil videre har præget fordelingen af vacciner til landets fem regioner:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.