Årets Ret 2020: Tina fra Thy giver landets bedste betjening

Danske Madanmeldere uddelte søndag Årets Ret 2020 i København. Kun én nordjyde formåede at hive en pris hjem, og hun arbejder ikke i Nordjylland.

Første Michelin-stjerne blev hevet hjem her i 2018. Siden har Tina Vildgaard fået flere gange hæder for sin betjening. Arkivfoto

Første Michelin-stjerne blev hevet hjem her i 2018. Siden har Tina Vildgaard fået flere gange hæder for sin betjening. Arkivfoto

NORDJYLLAND:Nordjylland var repræsenteret ved Villa Vest og VesterØL ved den årlige uddeling af priser ved kåringen af den udsatte Årets Ret 2020.

Villa Vest var nomineret i kategorien "Sødt/ost" med desserten Blæksprutte og Jordbær, som Anders Johst og co. var taget til København for at tilberede til dommerne, der bestod af medlemmer af Danske Madanmeldere.

Køkkenchef på Villa Vest, Anders Johst, vandt ikke med sin jordbær- og blækspruttedessert. Foto: Bente Poder

Køkkenchef på Villa Vest, Anders Johst, vandt ikke med sin jordbær- og blækspruttedessert. Foto: Bente Poder

Villa Vest vandt dog ikke med deres dessert, her gik sejren til Brian Mark fra Søllerød Kro.

I kategorien for Årets Bistro var VesterØL nomineret, men måtte se sejren gå til restauranten Maison.

Dog var der nordjyske islæt i kategorien "Betjening". Den flotte hæder gik til Tina Vildgaard, der sammen med Erik Vildgaard ejer den to-stjernede Michelin-restaurant, Jordnær i Gentofte. I motiveringen lød det blandt andet:

- På det gamle Gentofte Hotel anslås nye toner af ægteparret Vildgaard. Erik er i køkkenet, og i restauranten styrer restaurantchef Tina Vildgaard slagets gang med forbløffende overskud og charme. Forbløffende, fordi parret har en del at se til på hjemmefronten med fem hjemmeboende børn i alderen tre til 12 år. Det mærker man ikke på Tina Vildgaard, der med lige dele professionel sikkerhed og ydmyghed over for faget leverer uforlignelig og smilende service aftenen igennem, lød det blandt andet.

Danske Madanmeldere

Foreningen af Danske Madanmeldere er et samarbejde mellem de danske mediers restaurant-anmeldere, der kårer de bedste af de retter, som de har oplevet i løbet af et år.

Det centrale fokus i foreningen er kåringen af Årets Ret.

Alle de toneangivende kokke har gennem årene genskabt de nominerede retter for madanmelderne. Og ved den store Gallamiddag om aftenen kåres Årets Ret i de forskellige kategorier.

Følg dem her: Danske Madanmeldere

Og selv om man har to Michelin-stjerner og en kåring i guiden som Årets Service- og Welcome-pris, så er den nationale hæder fra et samlet dansk anmelderkorps også vigtigt.

- Det er en enormt vigtig pris, fordi det viser, at danske madanmeldere også prioriterer og sætter fokus på vores del af branchen. Det er stadigvæk mindre moderne og prestigefyldt at være tjener end at være kok. Men gæsteoplevelsen er mindst lige så vigtig som kokkene. En god tjener kan redde en dårlig koks arbejde, men en dårlig tjener kan også ødelægge det for køkkenet, siger Tina Vildgaard.

Årets Ret 2020

Kategorien HAV:

Nicolai Nørregaard, Kadeau Bornholm: Østerssalat

Poul Andrias Ziska, KOKS: Jomfruhummer med tang & wasabi

Rainer Gassner, Ti Trin Ned: Jomfruhummer og kaffesauce

Anika Madsen, Fasangården pop-up, Makrel, hvide asparges og syltede solbærblade

VINDER: René Redzepi/Mette Brink Søberg, noma: Peberbøf af aborre

Kategorien LAND:

Rasmus Munk, Alchemist: The Pigeon

René Redzepi, noma: Gråand

Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Rehydreret Morkel

VINDER: Jakob Mielcke, Mielcke & Hurtigkarl: Grillet svinebryst ”secret spices”

Matt Orlando, Amass: Tomater i røget tomatolie

Kategorien SØDT/OST:

Anders Johst, Villa Vest: Jordbær & blæksprutte

Kristian Baumann, 108: Is på sukkertang, caviar & hasselnøddeolie

Yves Le Lay, à terre: Chèvre Chaud Tikka Masala

VINDER: ​Brian Mark Hansen, Søllerød Kro: Pistacieis på havremælk med frugtig olivenolie

Jesper Koch, Syttende: Jordbær med batak peber

Kategorien BISTRO:

VINDER: Restaurant Maison

Enomania

Vesterøl, Læsø

Kategorien BETJENING:

Laurène Malavasi, A Terre

VINDER: Tina K. Vildgaard, Jordnær

Hele holdet, LYST

Kategorien UDSKÆNKNING:

Søren Ledet, Geranium - Angelika

VINDER: Henrik Levinsen, Maison/Jah Izakaya

Anders Vendelbo, Polly/Frank

​Kategorien SMØRREBRØD:

Møntergade

VINDER: Restaurant HOS

Det Røde Pakhus, Rønne

Kategorien BAR:

VINDER: Den Vandrette

S'vinbar

Nr. 30, Nansensgade

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.