Ægte napolitansk pizza fås kun ét sted i Danmark, og det er i Aalborg

Der er nok rigtig mange italienere, der vil betvivle overskriftens påstand. Men sandt er det, at for at lave den ægte napolitanske pizza, skal man følge nogle helt bestemte regler.

Der er sikkert lige så mange slags favorit-fyld på en pizza, som der er mennesker på denne jord. Sværger man til den napoletanske pizza-tro, er der ikke mange flere end en håndfuld.

Der er sikkert lige så mange slags favorit-fyld på en pizza, som der er mennesker på denne jord. Sværger man til den napoletanske pizza-tro, er der ikke mange flere end en håndfuld.

De første og mest enkle pizzaer opstod Napoli i kølvandet på blandt andre Christopher Columbus, der havde tomaten med hjem fra oprindelsesstedet i Sydamerika. Pizzaen bestod blot af dej, tomat og basilikum og kaldtes marinara - "den som sømændene spiser".

På Sticchis i Aalborg er man helt tilbage til 15-tallet, når ejeren Antonio Sticchi insisterer på at servere pizza efter de gamle forskrifter. Faktisk er napoletanerne så forhippede på at sikre den ældgamle stil, at de har fået EU til at sikre og bevare den pizza, de mener er den ægte.

Madanmelderen anbefaler

Madanmelder hos NORDJYSKE Jakob Kanne Bjerregaard fremhæver i denne artikelserie en række retter og spisesteder i det nordjyske, som er værd at køre efter.

- Alt vi producerer er baseret på råvarer af meget høj kvalitet, og vi går aldrig på kompromis. Jeg mener, at folk skal forstå vigtigheden af at få en rigtig god pizza, siger Antonio Sticchi, der kommer fra Napoli og arbejder hårdt for at sikre den ægte pizza - pizza vera.

Antonio Sticchi (tv) er fra Napoli, holder med Napoli og sværger til napoletansk pizza. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Antonio Sticchi (tv) er fra Napoli, holder med Napoli og sværger til napoletansk pizza. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Derfor følger han og andre napolitanere nogle meget strenge krav for at sikre sig, at deres pizza-arv ikke kopieres og udvandes verden rundt. De fleste vil nok mene, jeg selv inkluderet, at i hvert fald varemærket "pizza" allerede er udvandet, ændret og kreativt udviklet lige fra Béarn i Pyrenæerne til Hawaii i Stillehavet, hvor formastelige putter både bearnaisesovs og/eller ananas på deres pizza. Antonio Sticchi korser sig.

- No fake pizza hos mig, lyder det fra den 52-årige italiener, der selvfølgelig fylder samtalen med fagter og her til sidst noget, der ligner en kniv, der skærer hans pulsåre over.

Der er masser af gnist hos den napoletanske pizzas forsvarer, og han er ikke alene.

Sticchis' pizzaerne er brændefyret. Arkivfoto: Claus Søndberg <i>Pressefotograf Claus Søndberg</i>

Sticchis' pizzaerne er brændefyret. Arkivfoto: Claus Søndberg Pressefotograf Claus Søndberg

Antonio Sticchi er én blandt 1000 pizzabagere verden rundt, der har taget certifikat i den ædle kunst at beskytte, hvad de mener er den rigtige måde at lave pizza på og for at beskytte originalversionen imod efterligninger. Han er den eneste i Danmark, der er med i klubben, hvor alle arbejder efter strenge regler efter kodekset:

"Vera Pizza Napoletana (rigtig napoletansk pizza) er en bevægelse, hvis mål er at promovere og beskytte navnet og produktet "Napoletansk Pizza" en type pizza og tradition fra Napoli. Begrebet "vera eller verace" skal tolkes som ægte og rigtig pizza".

- Det er min mission at lave den ægte napoletanske pizza uden kompromis, siger han og kommer med et par eksempler på, hvor strenge kravene er.

- Når pizzaen er klar til at komme i ovnen, så må man ikke stikke spaden under pizzaen for at få den på. Man skal trække pizzaen over på spaden. Og man skal bruge tomater fra Napoli, hvor de vokser i en jord, næret af lavaen fra vulkanerne tæt på, siger Antonio Sticchi.

Der er ingen tvivl om, at køkkenet hos Sticchis er autentisk, der er intet fake ved Sticchis, og derfor fortalte jeg Antonio, at jeg vil have ham med i denne artikel, der senere bliver til en liste over anbefalinger. Igen korsede han sig, som krofatteren, der serverer spaghetti med kødboller i Lady og Vagabonden:

- "Mamma mia bella donna" jeg skal ikke have ros og på nogen liste. Så får jeg bare alt for travlt, og mine pizzaer bliver ikke nær så gode allesammen, siger Antonio Sticchi med tilpas meget smil til, at jeg prøver at overtale ham.

Fyldet er en sag for sig. Champignonerne er eksempelvis forstegt, så den færdige pizza ikke bliver for våd. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Fyldet er en sag for sig. Champignonerne er eksempelvis forstegt, så den færdige pizza ikke bliver for våd. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Folk i Nordjylland og Danmark skal da have mulighed for at smage en ægte napoletansk pizza, skal de ikke. Er det ikke nærmest din pligt, når du nu er med i en forening, der arbejder for udbredelsen af den bedst mulige napoletanske pizza, spørger jeg?

- Ok, men du SKAL skrive, at jeg ikke går på kompromis, og man får ikke bare chili på eller andet fyld, slutter han, mens jeg får mine smagsprøver. En simpel marinara som beskrevet før og en margarita, der er dej, tomat, basilikum og rigeligt mozzarella-ost. Han serverer i alt seks slags pizza i sin brændefyrede ovn, han selv har bygget.

Jeg må ikke give ham karakterer, og det respekterer jeg normalt aldrig. Men kig ind, hvis du en dag ser, at han ikke har noget at lave. Men lad endelig være, hvis der er mange mennesker. Han og de fire medarbejdere skulle jo nådig få alt for travlt.

Men det er altså en anbefaling herfra.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.