Bevar små skoler og landsbyer

 <i>Foto: Martin Damgård</i>

Foto: Martin Damgård

Onsdag 9.8. var jeg til et stort borgermøde på Gudumholm skole. Anledningen var, at der fra børne- og undervisningsudvalget i Aalborg Kommune er fremsendt et forslag om at lukke otte skoler: Sebber, Bislev, Tylstrup, Nørholm, Ellidshøj, Gudumholm, Ulsted og Hou skoler.

En meget alvorlig sag for skolerne og for landsbyerne i områderne.

Alle sejl er selvfølgelig sat til for at undgå lukningerne, og hele Gudumholm var på stikkerne udenfor skolen, da vi ankom til mødet.

Skolernes død kan jo være en vej mod landsbyens død.

icon

kolernes død kan jo være en vej mod landsbyens død

På mødet væltede det frem med gode argumenter fra de otte skolebestyrelser for ikke at lukke skolerne .

Ingen kunne vist være i tvivl om den store betydning, som alle skolerne har for den gode trivsel og det trygge fællesskab for børnene, og for hele landsbyens fortsatte liv.

Hvis politikerne vil noget seriøst med landdistriktspolitikken og ikke kun vil udvikle i de centrale byområder, må disse skolelukninger fjernes var alle enige om.

I panelet sad hele 15 politikere fra byrådet med den nye borgmester Lasse Frimand Jensen i spidsen.

Det er godt gået af politikerne at møde op med næsten halvdelen af byrådet. Respekt for det.

Der blev leveret den kritik af processen, som der skulle, for processen har været yderst uskøn og har kun medvirket til at skabe utryghed og uro.

Politikerne blev udfordret på alle måder både af hinanden internt i panelet, men også af repræsentanter for skolerne, som alle var uhyre godt forberedte.

Men alt sammen foregik i en en værdig og ordentlig tone hele vejen igennem.

For mig er sådan en aften noget af det ypperste i vores politiske demokrati.

Borgere, der kæmper for det, de har kært, og politikere, der stiller op og ser borgerne i øjnene i en svær situation. Ikke noget med at putte sig, heller ikke når det hele koger.

Nu håber jeg så, at anstrengelserne fra skolerne lykkes, og at skolerne ikke lukkes.

Min opfattelse var i hvert fald, at politikerne vil gå meget langt for at undgå disse lukninger, og at der er en meget stor velvilje til at komme igennem med dette.

Politikerne kunne imidlertid ikke give nogen garantier. Mange andre områder indenfor børn, unge, udsatte, handicappede og ældre er også truet med store besparelser, som kan medføre lukninger af tilbud og forringelser af tilbud.

Under forhandlingerne d.28.8. i borgmesterens forvaltning kan der opstå situationer og fremlægges udspil, som er svære at forudse.

F.eks. skal der jo findes andre penge på skoleområdet, hvis ikke de otte  skolelukninger effektueres, hvor konsekvensen vil være at andre tilbud indenfor børne-unge området vil blive ramt.

Men der er muligheder og veje, der kan redde alle de grimme besparelser.

icon

Der er muligheder og veje, der kan redde alle de grimme besparelser

S har for første gang åbnet for, at det kan være en mulighed at hæve skatten. Det nævnte vores nye borgmester Lasse Frimand Jensen som en oplagt mulighed på borgermødet.

Et andet område, som ligger lige til højrebenet er at kigge på de opsparede Egholm-penge til en motorvej. Der ligger 180 millioner gode skatteborgerpenge i kommunekassen. Dem kan man hive op af kassen. De kan redde skoler, tilbud og lukninger hist og pist, og mange vil blive rigtig glade.

Ved godt at det vil være svært for S at røre ved de Egholmpenge. De har bundet sig meget tæt op på den forbindelse, men de knuder kan løsnes. Der er kommet en ny, frisk og visionær borgmester, som specielt har visioner på det grønne område. Vi skal være grønne frontløbere i Aalborg kommune, har Lasse Frimand udtalt.

Mon ikke tiden nu er moden til at sige, at vi i hvert fald i første omgang bruger vores egne skatteborgerpenge til at løse problemer, som handler om mennesker, velfærd, fælleskaber og mennesker.

Hvad staten så vil gøre uden vores penge, må de finde ud af. Andre skatteborgere andre steder i landet betaler ikke til store infrastrukturprojekter.

S i Aalborg vil med en sådan kursændring seriøst og klogt lægge sig i et spor, der vil tage de voldsomme klimaforandringer alvorligt, som vi hver eneste dag kan opleve, at vi er ved at miste kontrollen med.

Politikerne bør gå forrest her, og vi borgere må på alle måder bidrags i vores levevis, så vi også har en beboelig klode om 50 år.

Så alt i alt, kære socialdemokrater, det behøver ikke at være så vanskelige forhandlinger d. 28. august.

icon

Alt i alt, kære socialdemokrater, det behøver ikke at være så vanskelige forhandlinger d. 28. august

De indlysende muligheder ligger lige for.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.