Coronavirus

De første nordjyder under 11 år har fået deres stik - 1.000 har sikret sig en tid, men resten må vente

Andelen af vaccinerede nordjyder betyder, at Region Nordjylland overgår alle andre regioner, når det kommer til vaccinetilslutning

Nu kan de første børn i aldersgruppen 5-11 år glæde sig over at få muligheden for at blive vaccineret mod coronavirus - hvis forældrene giver dem lov. Foto: Lars Pauli

Nu kan de første børn i aldersgruppen 5-11 år glæde sig over at få muligheden for at blive vaccineret mod coronavirus - hvis forældrene giver dem lov. Foto: Lars Pauli

NORDJYLLAND:For en uge siden offentliggjorde Region Nordjylland, at 90 procent af alle nordjyder over 12 år var i gang med eller havde færdiggjort sit vaccinationsforløb mod coronavirus.

Det tal er dog noget anderledes, hvis du medtager børn i alderen 11 år og ned.

Her falder tallet for vaccinetilslutningen til 79,4 procent, men det er der ikke noget at sige til. For det var først i går, at børn i alderen 11 år og ned er blevet tilbudt vaccinen.

Her i Nordjylland blev der søndag lagt 150 tider ud til vaccination i den nye målgruppe 5-11 år, og den samlede vaccinetilslutning kan dermed tage endnu et nøk opad i den kommende tid.

Det har ikke været muligt at indhente kommentarer fra talspersoner i Region Nordjylland, men i et skriftligt svar fra regionens fagfolk bliver der meldt udsolgt på tider til vaccination af 11-årige børn.

- Søndag blev der vaccineret ca. 150 børn i Nordjylland, og vi er ved at gøre os erfaringer med denne målgruppe. Der er til en start lagt ca. 1000 tider ud til booking i denne uge, og de er alle booket.

- Vi vidste på forhånd, at der i starten ikke ville være nok tider til alle, men vi ville også gerne sikre, at de første tider kom hurtigt i spil, så de første kunne bestille tid og blive vaccineret hurtigst muligt. Vi arbejder på at få flere tider ud hurtigst muligt.

Region Nordjylland kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvor mange vaccinationstider, der forventes oprettet i den kommende uge. Regionen har også svært ved at spå om, hvor stor og hurtig vaccinetilslutningen i målgruppen 5-11 år vil være. Det afhænger nemlig af forældrene.

Høj vaccinetilslutning og smitte

Nordjylland har generelt en høj vaccinetilslutning sammenlignet med de andre regioner.

I sidste uge kunne Region Nordjylland fortælle, at ni ud af ti inviterede nordjyder nu havde takket ja til tilbudet om at blive vaccineret. Det betyder, at den samlede mængde af nordjyder, der er vaccineret, runder 470.000.

Den store vaccinetilslutning betyder også, at Region Nordjylland målt på procentandele overgår de andre regioner.

Men selvom vaccinationstilslutningen er stor både i Region Nordjylland og på landsplan, så fortsætter smitten med at stige.

I Nordjylland er der den seneste uge registreret 2.006 nye smittetilfælde, mens tallet på landsplan er 29.245 for den seneste uge. Det svarer til knap 4.200 registrerede smittetilfælde om dagen.

Og smittestigningen er også årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har besluttet, at børn i alderen 5-11 år nu også skal tilbydes vaccine mod coronavirus. Det fortæller vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse.

- Vi står stadig midt i en epidemi. Den smitsomme deltavariant er med til, at vi lige nu har et høj grad af smitte blandt de yngre børn og smitten spreder sig fra børnene til forældre og bedsteforældre. Når vi anbefaler vaccinationen af børn, er det netop for at nedbringe smitten og stoppe smittekæder og for at øge immuniteten i befolkningen. Det er vigtigt for at få kontrol med epidemien, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

- Vi har gjort alt for at holde skolerne åbne med test og forebyggende initiativer, men vi må konstatere, at der er meget smitte og at det ikke er tilstrækkeligt. Det har stor betydning for både børn og forældres hverdag. Vaccinerne kan være medvirkende til, at børnene får en normal hverdag tilbage.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.