Den ene smukke, kyndigt kombinerede, veltillavede og velsmagende ret efter den anden

Aalborg-restaurant klarer genåbningen i fin - og ukrukket - stil

Her aftenens nok bedste ret: ravioli med fyld af pighvar <i>Foto: Henrik Bo</i>

Her aftenens nok bedste ret: ravioli med fyld af pighvar Foto: Henrik Bo

Der står en meterhøj blå krukke på kakkelgulvet ud mod restaurantens toiletter. Den er på alle måder imponerende, og kan med sin form, farve, fuldendthed og sit format sagtens bære en mere fremtrædende plads, så den skal nævnes her, som et billede på, hvad man kan forvente på restaurant Struktur - der i øvrigt er alt andet end krukket.

Tværtimod er her en imødekommende, livlig og hyggelig stemning, samtidig med at man fornemmer, at der er styr på sagerne. Struktur, om man vil. Illustreret i den venlige velkomst, hvor coronapas-tjekket bliver gennemført stilfærdigt og omhyggeligt, som om det altid har været en del af at gå på restaurant.

Struktur-ret 4: Rørt taskekrabbe med syltede hvide asparges og ristede mandler.. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur-ret 4: Rørt taskekrabbe med syltede hvide asparges og ristede mandler.. Foto: Henrik Bo

Der er mange, der har deres pas i orden, i hvert fald er der godt fyldt op i lokalet, selv om det knap er blevet aften. Forståeligt, restaurant-aftner slutter jo tidligt for tiden, og der er nok at tage fat på. Strukturs menukort er stort som krukken; der er enkeltretter, selvfølgelig, men også menuer af forskellige størrelser, en aften med det hele og derudover ni mindre Struktur-retter á 80 kroner stykket.

Vi spørger, om det er muligt og en god idé, at vi vælger de ni retter og deler dem. Det, synes tjeneren, sagtens, man kan og fortæller, at det er der mange, der gør.

Vamos! Allez! I gang!

Tjenerne har, som antydet, travlt, men de tager sig den nødvendige tid til os. Vi får bestilt - også et glas vin - og får serveret brød og vand efter at have valgt, om det skal være med brus eller ej. Der er flere tjenere i gang om samme bord, men deres indbyrdes kommunikation er forbilledlig.

Struktur i Aalborg. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur i Aalborg. Foto: Henrik Bo

Den anbefalede hvidvin, en new zeelandsk sauvignon blanc, Cloudy Bay 2019, er frisk og frugtig, og lover godt for resten af aftenen, som begynder med de første to retter, østers og laks. Vi deler de to østers, som selvfølgelig ikke kræver meget kokkekunst udover at åbne dem uden at efterlade stumper af skallen, løsne dem og lægge dem på knust is - men det er usædvanlig gode østers; tætte, friske, havsmagende, og med et velsmagende dryp fra den grillede citron og en anelse af den rødvinsvinagrette, som besynderligt nok altid serveres i rigelige mængder. En forrygende start på måltidet.

De fire små skiver laks har vel kun lige rørt den varme grillpande, inden de er blevet serveret med bider af syltede (præserverede, siger menukortet) grønne tomater i en dildgrøn olie. Det betyder, at fisken har beholdt den samme tætte friskhed som østersen, men selvfølgelig med sin egen smag.

Næste runde er krabbesalat serveret med syltede skiver af hvid asparges, salatblade, urter og ristede mandler. Krabbens karakteristiske skaldyrsmag akkompagneres fint af den fyldige mandelsmag, bitterheden fra bladene og den overraskende, let syrlige og helt herlige smag af asparges.

Struktur-ret 2: Grillet laks & præserverede tomater <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur-ret 2: Grillet laks & præserverede tomater Foto: Henrik Bo

Skagenfisken, et par små bidder af torsk, har som laksen kun kort været i berøring med noget varmt. Her er det smør, der har givet en let sprød overflade af velsmag ovenpå den omtrent råfriske fisk. Lidt urter til pynt og krydring, tynde skiver af måske syltede gulerødder, der bidrager med bid og farve, og den dér næsten magiske sauce af løg, urter, fløde, smør og hvidvin, som ikke giver mening at udtale på dansk, nage, løfter retten til perfektion.

Sauvignonen er væk og afløses af henholdsvis et glas chablis, Alain Geoffrey 2018, og et glas ingefær-limonade. (Struktur er også gavmild i sit udbud af drikkevarer - udover vine i alle prisklasser også cocktails og altså alkoholfrie safter). Saften er læskende, vinen afdæmpet i forhold til forgængeren, hvad angår syre, rundere, men stadig frisk og frugtig.

Tredje runde af serveringen er de mest forrygende veltillavede ravioli med fyld af pighvar. Der er bid i pastaen, bare let selvfølgelig, smag i fyldet og i den skummende sauce. Måske aftenens bedste ret - uden at det skal gå fra dens medfølger, små blåmuslinger serveret i en varm pande med brødcrutoner. Den er bare rustik, hvor raviolien er raffineret, og den smager mere af persille, smør og hvidløg end af musling, men det er jo herligt akkurat, som når man får serveret eksempelvis snegle eller frølår. Muslingerne byder dog ind med bidfasthed, og brødterningerne med sprødhed. Det spiller bare.

Struktur-ret 3: Stegt Skagenfisk med sauce nage. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur-ret 3: Stegt Skagenfisk med sauce nage. Foto: Henrik Bo

Nu er der kylling og okse på vej, så vi beder om rødvin. Medspiseren får en nordamerikansk sammenstukket vin, der bare gerne vil drikkes. Rig i duft, fyldig i smag. Flink. Jeg får en pinot noir fra Bourgogne, Nuitan Beauney 95, som kræver lidt mere, men som bag syre og tanniner kvitterer med både smag og eftersmag.

Den lille kyllingeret er en ny perfekt ret. Kødet mørkt, mørt og smagfuldt og i hvert fald ikke fra en boostet lørdagskylling. Skindet er sprødt, salatbladene ditto og der er ekstra kryddersmag fra et drys af formentlig esdragon og en creme med løvstikke. Uhm.

Til gengæld er det lettere at leve op til klicheen om den sure madanmelder, der leder efter hår i suppen, når det gælder carpaccioen. Den lille fine kødsmag kan slet ikke hamle op med den "tomatiserede sovs", der er rigelig både i mængde og smag. Det er bare synd.

Struktur-ret 8: Carpaccio af marmoreret okse med krydderolie & tomatiseret sauce <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur-ret 8: Carpaccio af marmoreret okse med krydderolie & tomatiseret sauce Foto: Henrik Bo

Til gengæld er der ikke noget, der er synd for den, der skal spise den sidste Struktur-ret, "Vores trifli", der i aftenens udgave er lavet på en af årstidens bedste gaver, rabarber, sat sammen med flødeskum og makron til en dessert, der efter medspiserens smag var perfekt balanceret, hvad angår sødme og syre. Ristede mandler giver et godt ekstra bid til den helstøbte ret.

Jeg supplerer Struktur-retterne med en creme brule, fordi jeg kan - eller ikke kan lade være. Strukturs udgave af den klassiske dessert er mere end hæderlig. En madanmelder af nævnte slags ville måske finde det karameliserede sukkerlag for tykt og mængden af vanilje for tyndt, men helhedsindtrykket er godt. Den søde æggemasse er perfekt legeret, smagen god, og Struktur skal roses for at servere dessertens sidekick, blodappelsinsorbet, i en lille skål for sig. På den måde blander den sig ikke med klassiken, men bliver et frisk supplement med god smag fra sydens sol. Et glas dessertvin, Gaillac, fuldendte den oplevelse med sin trods sødme friske og særegne smag.

Så er det forbi. Festen er slut, men det var en god fest. Den ene smukke, kyndigt kombinerede, veltillavede og velsmagende ret efter den anden serveret i en hyggelig stemning blandt mennesker, der tydeligvis stadig var lidt overrumplede over, at de virkelig var på restaurant - lidt som køer første dag på græs. Hyggeligt. Dejligt.

Vi springer med og lægger fem gafler frem, fordi Struktur både kan og vil gøre noget ekstra for sine gæster.

Vi kom af med 1360 kroner, men kan ved nærmere eftersyn konstatere, at vi vist må forbi en dag og betale for rødvinen, så var serveringen altså ikke helt perfekt alligevel - men der er nogle fejl, der er lettere at acceptere end andre, så vi holder fast i de fem gafler.

Struktur i Aalborg. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Struktur i Aalborg. Foto: Henrik Bo

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Struktur - Bar og Restaurant

Vesterå 4, Aalborg

28 182 183

Åbningstiderne afhænger af de aktuelle corona-restriktioner. Borde kan bookes:

– til frokost fra 11:30 til 15:00 mandag til lørdag

– til aften fra 17:00 til 21:30 mandag til torsdag

– til aften fra 17:00 til 22:00 fredag og lørdag

på restaurantstruktur.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.