Derfor bliver årets Nordjysk Madfestival den mest bæredygtige nogensinde

Når årets madfestival går i gang vil det være med endnu mere fokus på bæredygtighed og lokale råvarer og restauranter. Og folkene bag har strikket en festival sammen, hvor alle trends og tendenser har fokus på at sikre det lokale islæt.

Masser af boder på Gammeltorv på Nordjysk Madfestival 2018. I år er der ingen boder men stadig masser af oplevelser. Arkivfoto: Jacob Leerbech

Masser af boder på Gammeltorv på Nordjysk Madfestival 2018. I år er der ingen boder men stadig masser af oplevelser. Arkivfoto: Jacob Leerbech

Når man læser programmet til festivalen er der masser af spændende arrangementer, man kan melde sig til. Tilmeldingen til de forskellige events har allerede været tilgængelig i flere uger, og noget er allerede udsolgt.

I Nordjylland og især i Aalborg er der en vilje og lyst til at tænke over, hvad man putter i munden, og hvor det hele kommer fra.

Derfor er arrangementerne særligt udvalgt, så der er bred appel til byens borgere og også, så alt er lokalt funderet.

- Målet med madfestivalen er jo først og fremmest, at kunne tilbyde nogle fede, unikke og lokale madoplevelser til både nordjyderne, resten af Danmark og turisterne. Vi håber, at gennem de arrangementer vi laver, at folk får lyst til at vælge kvalitet frem for kvantitet, at de får lyst til at handle mere lokalt og støtte den lille producent de måske ikke vidste de havde i baghaven og spise oftere hos vores restauranter der kæmper for at hæve mad-niveauet i Nordjylland. Derfor ønsker vi, at Nordjysk Madfestival omfavner hele Nordjylland, store som små, siger Sarah Kruse, der er festivalens talsperson fra Nordjysk Mad og Turisme.

Og for deltagerne bliver der grillkursus, fællesspisninger (online og offline), surdejskursus, børnefestival, gårdbesøg hos de lokale nordjyske producenter NM20 med fem lokale retter på udvalgte restauranter for 500 kroner, fiskearrangementer, (lokalt)vin og yoga og ølsmagninger. Alt i en bæredygtig ånd.

- Hvert år tager vi tiltag mod at få en grønnere profil. Det at madfestivalen har som mål at bruge lokale råvarer, er også med til at reducere transporttid og dermed CO2, hvilket er i rød tråd med FN’s Verdensmål 13 - klimaindsats. Går du på opdagelse i vores netværk af lokale fødevareproducenter, støder du på flere økologiske landmænd, såsom; Guldbæk Vingård der har økologiske vinstokke, Økogården Baksminde med økologiske æbler, Bøgebæk Økologi med økologiske æg og mælk, Egholm Folkefarm der har økologiske grøntsager og Naturbruget Tranum der har økologiske grøntsager samt kartofler, siger Sarah Kruse.

Herudover har de deltagende landmænd igangsat flere initiativer mod en bæredygtig profil, som blandt andet ses hos Naturbruget Tranum, hvor blot et af tiltagene er, at naboens køer spiser frasorteret grønt og kartofler. Hos Venø Seafood medvirker de i et opdrætsprojekt for at bevare østers i det danske farvand, og Rosenbeck Frilandskød er blevet anbefalet af dyrenes beskyttelse og har fået fødevarestyrelsens tre grønne hjerter for "meget bedre dyrevelfærd".

- Vores landmænd udmærker sig ved at have det røde Ø-mærke eller ved grønne initiativer, fordi de lægger vægt på god smag og friskhed. De er landmænd med respekt for råvarerne og kærlighed til godt håndværk, der er med til at skabe unikke smagsoplevelser. Disse er en stor del af vores festival og er med til at understøtte bæredygtigheden og FNs Verdensmål 14 og 15 i madfestivalen, siger Sarah Kruse.

Nordjysk madfestival er en del af netværket "Nordjysk Mad og Turisme", der forsøger at koble lokale producenter med lokale restauranter og øge kendskabet til begge blandt lokale nordjyder. Et andet af madfestivalens formål er at få folk til at bruge lokale oplevelser og restauranter i Nordjylland. Specielt når man ser på denne sommers udvikling, hvor de fleste har været hjemme i Danmark og dermed gået på opdagelse i ens nærmiljø, eller det nærmiljø man befandt sig i.

- Her håber vi, at vi kan lokke folk til at blive hjemme noget oftere for netop at gøre brug af de fantastiske restauranter, gårdbutikker og landmænd, områder og oplevelser som Nordjylland har at byde på og som man kan opleve hos Nordjysk Madfestival. At holde ferie i Danmark er et bæredygtigt tiltag, som vi håber på at understøtte gennem madfestivalen, lyder det fra arrangørerne.

- Nordjylland bugner altså af unikke smagsoplevelser som bare venter på dig. Vi håber at viderebringe nogle af disse gennem Nordjysk Madfestival. Det skal nemlig ikke kun være en oplevelse at besøge Nordjylland, det skal også være en oplevelse at smage på Nordjylland, siger Sarah Kruse.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.