Virksomheder og job ‑ Corona

Historisk hjælp til restaurations- og turistbranchen: Stort samarbejde mellem de største nordjyske aktører

Mange erhverv er påvirket af krisen, men hotel- restaurations- og turismen er særligt hårdt ramt, og mange kan gå konkurs. Derfor er ni nordjyske organisationer gået sammen i et unikt samarbejde for at holde branchen oven vande - også efter coronakrisen

Fra venstre øverst er det Lars Mouritzen (Horesta), Flemming Thingbak (Aalborg City), Lis Rom (Aalborg Kommunes Miljø- og Energiforvaltning), Mikele Volpi (Danmarks Restauranter og Cafeer), Sarah Kruse (Nordjysk Mad og Turisme), Kaare Bach Toft (VisitAalborg), Anders Justenlund (UCN) og Johanne Bugge (BusinessAalborg) har givet håndslag på at samarbejde om at få branchen godt gennem krisen.

Fra venstre øverst er det Lars Mouritzen (Horesta), Flemming Thingbak (Aalborg City), Lis Rom (Aalborg Kommunes Miljø- og Energiforvaltning), Mikele Volpi (Danmarks Restauranter og Cafeer), Sarah Kruse (Nordjysk Mad og Turisme), Kaare Bach Toft (VisitAalborg), Anders Justenlund (UCN) og Johanne Bugge (BusinessAalborg) har givet håndslag på at samarbejde om at få branchen godt gennem krisen.

Hidtil har især restauranterne hver især forsøgt sig med tiltag, der kan sikre deres overlevelse. Siden er der kommet hjælpepakker til med blandt andet muligheder for at sende medarbejderne hjem.

Men de mange små initiativer er ikke altid nok. Der er brug for en større indsats i et samarbejde, mener Nordjysk Mad og Turisme, der har samlet otte af de stærkeste aktører i branchen for sammen at udtænke en plan for, hvordan de holder branchen i live efter corona-krisen.

- Første skridt i indsatsen er at vidensdele og give restauranterne adgang til viden om alle de lokale tiltag, som kan hjælpe dem, siger Sarah Kruse, som står bag Nordjysk Mad og Turisme.

- Vi har givet hinanden en hensigtserklæring om at løfte i flok, så alle støtter op om vidensdeling af hinandens tiltag, så hvert enkelt tiltag står stærkere og når ud til flest mulige restaurationer, lyder det.

Indsatsens medlemmer

BusinessAalborg

VisitAalborg

Aalborg Kommune

UCN Food College

Horesta

Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC)

Aalborg Cityforening

Tech College

Nordjyske Mad Og Turisme

De fleste af aktørerne har allerede gang i tiltag for egne medlemmer og interessenter, men de er villige til at dele ud af hver deres special-ekspertise og erfaring.

Blandt andre BusinessAalborg der helt lavpraktisk kan hjælpe restauranterne med at få mad-ud-af-huset op at stå.

- Vi tilbyder særlig rådgivning i forbindelse med etablering af eksempelvis takeaway-løsninger, så man kan opretholde en omsætning, og så har vi udvidet vores rådgivning af virksomheder og iværksættere med det, de særligt må være optaget af som følge af krisen, siger Kasper Porsmose Hansson fra BusinessAalborg.

Generelt er der stor velvilje til at hjælpe virksomhederne.

- Vi er meget optaget af, hvordan vi sammen med andre organisationer i byen kan hjælpe restaurationerne i den store udfordring, de står i. Det er vigtigt, vi får talt om, hvad der kan hjælpe restaurationerne på den korte og lange bane. Samarbejde og koordinering er vejen frem, siger Tonny Thorup, der er Erhvervsdirektør BusinessAalborg.

Og der er også hjælp til de ansatte, der måske er sendt hjem. Hos UCN er de i øjeblikket ved at udvikle en række onlinekurser for den danske hotel- og restaurationsbranche, så hjemsendte medarbejdere kan opkvalificere viden, kompetencer og færdigheder inden for deres arbejdsområde, lyder det fra UCN, der er begejstret for det nye samarbejde.

- Det er fantastisk at se, hvordan nordjyske virksomheder, foreninger, læringsinstitutioner og offentlige organisationer er klar til at stå sammen for at komme bedst muligt igennem COVID-19 krisen. Anders Justenlund fra UCN.

Hos arbejdsgiverforeningerne er der meget travlt for tiden. Brancheorganisationen Horesta knokler med at hjælpe medlemmerne, men synes stadig, at et samarbejde er vigtigt.

- Fra Horestas side er vi rigtig glade for initiativet, som er taget, og vi deltager gerne i dialogen med de øvrige interessenter og den fælles indsats for at få hotel-, restaurant- og turisterhvervet hurtigst muligt på fode igen – det har vi i den grad brug for, siger Lars Mouritzen fra Horesta.

Også en anden arbejdsgiverforening, Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), støtter op.

- Indsatsen er et super godt initiativ til at få samlet kræfterne i Aalborg. Både med hensyn til restauranterne men også Aalborg Kommune, Aalborg City og VisitAalborg. Vi skal have styrket den indsats, der skal til nu og her, men i allerhøjeste grad også til, når dette her er ovre. For vi ved ikke, hvilken virkelighed vi åbner restauranterne op til, og i hvilket tempo vi må åbne op i og mange andre udfordringer. Det her bør kunne forene alle Aalborgs restauranter og andre aktører i en fælles sag uanset tilhørsforhold, siger næstformand for DRC, Mikele Volpi, der også er restauratør på SanGiovanni i Aalborg.

Mikele Volpi er begejstret for det nye samarbejde. Foto: Henrik Louis

Mikele Volpi er begejstret for det nye samarbejde. Foto: Henrik Louis

I Aalborg City-forening er medlemmerne afhængig af et godt byliv med blandt andet gode spisesteder, og derfor er direktør Flemming Thingbak også med i samarbejdet.

- Vi er som detailorganisation meget optaget af, at shopping går hånd i hånd med "food & beverage", siger han.

- I en meget digital tid er det vigtigt for os i den fysiske detailhandel at differentiere os på shopping-oplevelsen. Netop det at tage på shopping, inklusiv cafe- og restaurantbesøg, er for os et af de vigtigste parametre over for vores konkurrenter, herunder nethandel. Så for os er det også utroligt vigtigt, at restaurationsbranchen kommer igennem denne krise med livet i behold. Derfor er vi meget glade for det initiativ, der er taget fra Sarah Kruse fra Nordjysk Mad og Turisme i denne svære tid, så vi alle kan hjælpe hinanden i nødens stund men også være 100 procent klar, når der igen er ”fri leg", siger Flemming Thingbak.

På Tech College Food er der glæde over tilkendegivelsen om, at man vil samarbejde.

- Det er stærkt, at så mange forskellige interesseorganisationer kæmper for at få branchen samlet videre. Maden, måltidet, råvaren og gastronomien binder os sammen, og betyder meget i vores region. Vi står sammen og søger muligheder frem for begrænsninger, siger Heinrich Christiansen, Uddannelseschef på Tech College i Aalborg.

Og når man kigger fremad, så kan man måske lade sig inspirere af Aalborg Kommunes Miljø- og Energiforvaltning, der vil hjælpe virksomhederne med at benytte lejligheden til at blive endnu mere grønne og mere bæredygtige godt rustet til de udfordringer, der kommer efter krisen, hvor klima unægteligt kommer på dagsordenen.

Netværk for Grøn Detail og Grøn Turisme kan blandt andet tilbyde online screeninger for bæredygtighed til butikker, restauranter, hoteller, overnatningssteder, events og kulturinstitutioner.

- Hvis virksomhederne står sammen både i denne svære tid og bagefter, er der langt større chance for at skabe en bæredygtig fremtid, et bæredygtig erhverv og bæredygtige virksomheder – både når det gælder økonomi, sociale forhold og miljø. Der bliver uden tvivl behov for at gå nye veje både her og nu og efter krisen, og et stærkt partnerskab mellem alle der kan bidrage, hvor vi sammen finder nye løsninger, er forudsætningen for at vi lykkes med at komme igen efter et hårdt slag for hele branchen, siger Lis Rom fra Aalborg Kommunes Miljø- og Energiforvaltning.

Og i andet kommunalt regi er VisitAalborg med og klar med et konkret initiativ, der offentliggøres på mandag.

- Fra VisitAalborgs side er det utrolig vigtigt, at vi som destination løfter i flok. På tværs af brancherne for at vi bedst muligt samlet kommer så godt igennem COVID-19 som muligt. Vores destination byder på mange forskellige brancher, som hver især har vigtige kompetencer, vi kan bruge i fællesskab. Når vi som destination står sammen og løfter i flok, så undgår vi, at situationen bliver for fragmenteret set udefra. I stedet for vil Aalborg blive opfattet som en helhed/enhed. En destination ”to go” and ”to stay”. Vi har så utrolig meget godt at byde på i fællesskab, når man som national og international gæst ønsker at opleve, spise og overnatte i vores kommune, siger Kaare Bach Toft fra VisitAalborg.

Indsatsen har også fokus på længere sigt, og vil først blive mere konkret senere, lyder det fra initiativtager Sarah Kruse.

- Næste step er at koordinere de indsatser, som skal kickstarte branchen, så vi blot skal trykke på en knap og eksekvere, når der åbnes op for Danmark igen, siger Sarah Kruse.

Alle tiltag samles i en liste, som løbende bliver opdateret og kan findes på Nordjysk Mad og Turismes Facebookside.

Læs i boksene herunder, hvad de forskellige aktører kan hjælpe med og tilbyde branchen.

VisitAalborg

VisitAalborg samler blandt andet restauranterne og de muligheder, der tilbydes, på en fælles landingpage som hedder www.weshareaalborg.dk

I næste uge lancerer vi hos VisitAalborg sammen med Aalborg Kommune og BusinessAalborg en kampagne målrettet erhvervet og borgerne i Aalborg Kommune. Kampagnen hedder ”Vi holder liv i erhvervet”, hvor man som borger har mulighed for at blive informeret om, hvordan man bedst muligt handler og støtter lokalt. Det kan man gøre ved blandt andet at shoppe i lokale webshops, handle take-way hos byens restauranter og cafeer, købe øl fra et lokalt mikro-bryggeri, deltage i hjemme-gin-smagning fra en lokal leverandør og en masse mere.

Restauranter kan kontakte Kaare Bach Toft på +45 2249 1438

Aalborg Kommune - Miljø- og Energiforvaltningen

Den miljømæssige og sociale bæredygtighed kommer også på dagsordenen efter krisen, og dette kan være en anledning til at forberede virksomheden til genåbning med en grønnere profil både for klimaets skyld og for en større økonomisk bæredygtighed

Netværk for Grøn Detail og Grøn Turisme kan blandt andet tilbyde online screeninger for bæredygtighed til butikker, restauranter, hoteller, overnatningssteder, events og kulturinstitutioner.

Hvis I har forslag til udviklingsprojekter og samarbejde med andre restauranter eller andre virksomheder, som har relation til bæredygtighed, så kontakt os gerne om det

Kontakt Martin Quintero Hansen martin.hansen@aalborg.dk eller Lis Rom Andersen lis.r.andersen@aalborg.dk for en snak om hvordan vi kan hjælpe.

Tech College

Tech College fortsætter undervisningen af elever online og udbyder seks kurser til branchen som fjernundervisning i almen fødevarehygiejne, fødevarehygiejne og egenkontrol, information og deklaration for mad og retter, kvalitetssikring i bagerier og ledelse af hygiejne og egenkontrol.

Se mere her (https://techcollege.dk/efteruddannelse/onlinekurser)

Kontaktinformation til kurser: Jannie Rank jari@techcollege.dk

Aalborg City

I Aalborg City har vi igennem den seneste periode informeret vores medlemmer massivt om hjælpepakker, kompensationsordninger og gode råd til krise håndtering.

Vi har, via vores tætte kontakt med Dansk Erhverv, presset på i forhold til hjælpepakkerne og er i skrivende stund meget optaget af, at guide vores medlemmer igennem ansøgning om diverse kompensationsordninger på virsomhedsguiden.dk.

Informationerne sendes ud til alle vores 300 medlemmer – vil du også gerne løbende orienteres, og være en del af Danmarks bedste detailorganisation, så send en mail til Flemming Thingbak, direktør i Aalborg City –flemming@aalborgcity.dk

Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC)

I DRC har vores sekretariat rådgivet vores medlemmer om alt fra kompensationsordninger, personalejura og andre spørgsmål vedr. Covid-19. Vi har oprettet ekstraordinær telefonhotline alle ugens dage, så vores medlemmer har kunne kontakte os, og det har der i den grad været brug for.

Vi har løbende opdateret vores medlemmer om situationen via nyhedsbreve, og vores hjemmeside og DRC's medarbejdere har i denne situation ydet en ekstraordinær indsats.

Ønsker du at høre mere og DRC, så kontakt næstformand Mikele Volpi på 20 77 30 95 eller mikele@sangiovanni.dk

Horesta

Horesta har mange tiltag og indsatser, og den nemmeste måde og få overblik er at følge med på Horesta.dk og/eller abonner på Horestas daglige nyhedsbrev – tilmeld dig på www.horesta.dk

Ønsker du som restaurant eller spisested at blive medlem af Horesta – kontakt Jan Fischer på fischer@horesta.dk

UCN

UCN er i øjeblikket ved at udvikle en række onlinekurser for den danske hotel- og restaurationsbranche således, at det er muligt for hjemsendte medarbejdere at opkvalificere viden, kompetencer og færdigheder indenfor deres arbejdsområde.

UCNs kurser henvender sig til team- område- og mellemledere indenfor ledelse/drift/økonomi/administration i hotel- og restaurationsbranchen.

Prissætning og revenue management, food & beverage salg, rekruttering og træning, markedsføring og salg, investering i renovering, bæredygtige løsninger, finansiel analyse af hotel- og restaurantdriften og forretningsstrategi.

UCN vil både udbyde generelle læringsforløb, men kan også designe et specifikt kursus for en enkelt virksomhed. De første kurser vil være klar fra uge 14.

Kontakt Lektor Anders Justenlund – Mail: ajus@ucn.dk eller telefon 72691381

Business Aalborg

BusinessAalborg har udvidet sin rådgivning af virksomheder og iværksættere, herunder i forhold til de områder, som man som virksomhed eller iværksætter kan være særligt optaget af som følge af coronavirussen. Det kan være likviditet i virksomheden, salg og markedsføring, digitale services, personaleforhold.

Kontakt Kasper Porsmose Hansson for gode råd på kph@aalborg.dk eller 2520 1573.

Se mere om BusinessAalborg https://www.aalborg.dk/business.

Nordjysk Mad og Turisme

I Nordjysk mad og turisme har vi fokus på at samle brancherne inden for gastronomi- og fødevareturisme og herunder give restauranterne så meget hjælp og viden som muligt. Derfor har vi etableret denne indsats, så vi kan løfte i flok og give restauranterne adgang til viden og til alle de gode tiltag, som kan hjælpe dem, samt iværksætte og koordinere de indsatser, der skal støtte dem på kort og lang sigt.

Er du restaurant og har brug for hjælpe eller ønsker til hvad indsatsen kan hjælpe restauranterne med, så kontakt os, så ring til Sarah Kruse på 22253516 eller skriv på sarah@kruse-vask. Ligeledes modtager vi også gerne også gerne input til indsatser der kan hjælpe branchen som ikke er nævnt på listen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.