Kæmpe underskud: Busruter lukkes i Nordjylland

- Ikke godt for den kollektive trafik, konstaterer Region Nordjylland

De varslede besparelser ser ud til at tage livet af sommerruten "Skagerakkeren", som kører mellem Skagen og Blokhus - og på vejen passerer Fårup Sommerland. <i>Arkivfoto: Bent Bach</i>

De varslede besparelser ser ud til at tage livet af sommerruten "Skagerakkeren", som kører mellem Skagen og Blokhus - og på vejen passerer Fårup Sommerland. Arkivfoto: Bent Bach

NORDJYLLAND:Buspassagerer i Nordjylland rammes nu direkte af et millionstort underskud i den regionale bustrafik.

Der vil ske ændringer - blandt andet færre afgange - på 25 regionale busruter fra august i år. Desuden bliver to regionale busruter lukket.

De fleste af busruterne vil få færre afgange i aftentimerne og i weekenden. 

Og to sommerbusruter - rute 99 mellem Blokhus og Skagen samt rute 92 mellem Aalborg og Fårup Sommerland - lukkes. Det oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse mandag.

Se alle de busruter, der rammes af de bebudede nedskæringer (pdf-fil).

Ingen hjælp fra staten

Årsagen til nedskæringen er stærkt øgede udgifter til brændstof, som har gjort driften af den kollektive trafik meget dyrere. 

Regionsrådet i Region Nordjylland havde håbet, at staten ville kompensere for de øgede udgifter. Men det skete ikke.

Derfor kommer nedskæringerne nu.

Underskud på 65 mio. kr.

Samlet set vil busdriften fra 2023 til 2025 giv et underskud på 65 millioner kroner, ifølge regionen.

- Beslutningen om besparelser på den regionale kollektive trafik er nødvendig på grund af den økonomiske situation, som vi ikke bliver kompenseret for af staten. Vi har med NT lavet et forslag, der tager hensyn til, at man kan komme til og fra uddannelsesinstitutioner, og vi har også haft fokus på at bevare natbusserne, udtaler Peder Key Kristiansen (S), formand for udvalg for Regional Udvikling og Innovation i Region Nordjylland, i pressemeddelelsen.

- Vi har gjort, hvad vi kan

- 65 millioner kroner er et stort beløb. Vi har gjort hvad vi kan, for at reducere på andre områder af budgettet for regional udvikling i regionen, men tilbage står desværre, at vi skal spare 29 mio. kr. på driften af bus og tog for at få regnestykket til at gå op, tilføjer Peder Key Kristiansen.

- Det her er ikke godt for den kollektive trafik eller for sammenhængskraften. Vi synes, at det er en rigtig utilfredsstillende situation, som vi gerne ville have været foruden, tilføjer han.

Den endelige beslutning om besparelserne ventes at blive taget på et regionsrådsmøde 27. februar.

Besparelserne på busdriften skal gælde fra august.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.