100 elever afhørt om mishandling: - Nogle dage ville jeg ønske, sagen aldrig var kommet frem
Politiet henlægger den ene sag efter den anden om mishandling af børn på Gravenshoved Kostskole

Jesper Thrysøe, Dronninglund, var elev på Gravenshoved Kostskole i begyndelsen af 1980'erne. Foto: Kim Dahl Hansen
NORDJYLLAND:Sagen henlagt. Den besked sender politiet til tidligere elever på Gravenshoved Kostskole for tiden. Politiet har afhørt mere end 100 personer, fortrinsvist gamle elever, i sagen om børnemishandling på kostskolen.
En af de afhørte er Jesper Thrysøe, Dronninglund, som var anbragt på Gravenshoved i begyndelsen af 1980’erne. Han husker ikke præcis hvornår, og heller ikke hvor længe. I årtier har han fortrængt sine oplevelser, som først kom op til overfladen, da han sidste efterår så et tv-indslag, hvor andre gamle elever fortalte om, hvad de blev udsat for på Gravenshoved: Kadaverdisciplin, fysisk og psykisk vold, tvangsfodring, påtvungne godnatkys og i enkelte tilfælde voldtægt.

Foto: Kim Dahl Hansen
Kun udsat for vold
Jesper Thrysøe blev afhørt for knap en måned siden, og har endnu ikke fået sin meddelelse fra politiet i e-boks, men han ved, den kommer: Sagen henlagt.
- Min sag er forældet. Jeg blev kun udsat for fysisk og psykisk vold, forklarer Jesper Thrysøe.
Det er kun sager om seksuelt misbrug, der ikke forældres, og det har de fleste af de gamle elever ikke oplevet på Gravenshoved.
Jesper Thrysøes liv er blevet ændret fuldstændig af sagen, ikke mindst politiafhøringen.
- Afhøringen gik sådan set fint, men det var hårdt. Jeg rystede over det hele, selv om ham, der afhørte mig, sagde, jeg skulle tage det roligt og bare kunne ringe senere, hvis jeg kom i tanker om mere.
Jesper Thrysøe har svært ved at huske sit ophold på Gravenshoved i detaljer. Det kan du læse om her.
Mareridt eller virkelighed?
- Jeg vågner stadig om natten og tænker, “er det noget, du har drømt?” Nogle dage kommer der en bitterhed inden i mig, så jeg tænker, “kan man da ikke bare få ro, så man kan komme videre i sit eget liv?” Nogle dage har jeg ikke lyst til at være sammen med nogen, og nogle dage skal der ikke noget til, så vælter vandet ud af hovedet på mig. Der er meget, der skal bearbejdes. Kommunen har lovet at hjælpe, hvis jeg får det virkelig skidt. Nogle dage ville jeg bare ønske, det aldrig var kommet frem. Det var nemmere, da jeg havde glemt det, fortæller han.

Foto: Kim Dahl Hansen
Men andre dage er han selvfølgelig glad for, at sagen er kommet for dagens lys.
- Når jeg ser tilbage på afhøringen, er det den første store milepæl, jeg har krydset. Politimanden sagde, at de kunne trække en rød tråd igennem vores fortællinger. Det var ligesom at få et klap på skulderen. “Vi tror på dig, og vi skal nok tage os af det”. Det gav noget indvendig ro og tryghed. Dengang vidste vi, at ingen ville tro på os, og at vi bare skulle glemme det hele. Nu ved jeg, at det ikke var mig, der var en dum knægt, og at det ikke kun var mig, det skete for. Det var stedet, det var galt med, siger Jesper Thrysøe.
Talsmand: - Vi får oprejsning
Henlæggelserne betyder ikke, at sagen er ved at smuldre, siger også Gravenshoved-elevernes talsmand, René Vinding Christensen.

René Vinding Christensen er uddannet jurist og elev på Gravenshoved Kostskole i 1990-1991. Foto: Kim Dahl Hansen
- Det handler ikke om, at politiet finder anmeldelserne grundløse, men om, at de ikke kan løfte bevisbyrden, og så lukker de sagerne på grund af forældelse. Hvis politiet ikke fandt anmeldelserne troværdige, kunne de have afvist dem fra starten. På den måde får vi faktisk en oprejsning, selv om de enkelte sager henlægges, siger René Vinding Christensen, der er bekendt med at politiet kun mangler at afhøre enkelte elever.

Gravenshoved Kostskole blev drevet af Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt, men lå i Sønderjylland, og sagen efterforskes derfor af Syd- og Sønderjyllands Politi. Billedet her er fra omkring 1990 og fra en tidligere elevs fotoalbum.
Politiet er meget lidt meddelsomme om sagen.
Kan ikke føre til straffesag
- Sagen efterforskes fortsat og vicepolitiinspektør Kent Brynielsen oplyser, at man er kommet rigtig langt. Der er afhørt flere end 100 personer i sagen og der kommer løbende flere til, meddeler kommunikationsrådgiver Anette Johnsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
- Efter afhøringerne bliver den enkelte sag vurderet og behandlet, så de implicerede kan få deres sag afgjort hurtigst muligt. Da en stor del af sagerne efter de gældende regler for forældelse ikke kan føre til en straffesag, bliver de henlagt, og de forurettede får besked om udfaldet.
Anette Johnsen vil ikke fortælle, hvor mange sager, der pt. er henlagt, eller uddybe politiets vurdering af sagen.
Efterforskningen er i fuld gang, og politiet oplyser, at “eventuelle mistænkte vil ligeledes blive afhørt, efterhånden som efterforskningen skrider frem”.
- Da efterforskningen fortsat er i gang, har politiet ikke yderligere oplysninger til sagen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.