Lokalpolitikere udsat for sexchikane

Hver tiende kvindelige lokalpolitiker har været udsat for fysisk sexchikane i forbindelse med byrådsarbejdet

Modelfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Modelfoto: Lars Pauli Lars Pauli

DANMARK:Uønskede hænder på lårene, klask i numsen eller anden fysisk sexchikane. Det har hver tiende kvindelige lokalpolitiker været udsat for, når de har passet deres hverv som folkevalgte. Det viser en rundspørge, som 859 af landets 2.432 byrådsmedlemmer har besvaret over for Avisen.dk.

I 83 procent af tilfældene var det en anden politiker fra kommunalbestyrelsen, der stod bag krænkelsen.

- Særligt i forbindelse med større events som topmøder i Kommunernes Landsforening er der nogle, som har hænderne meget langt fremme, siger Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand for De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation, til Avisen.dk.

Hun har flere gange været udsat for seksuelt krænkende befamlinger i forbindelse med sit politiske arbejde:

- Jeg har oplevet, hvordan folk lige kører en hånd over bagdelen, når de går forbi og kommer med underlige invitationer om at komme med op på værelset, siger den radikale politiker til Avisen.dk.

Brigitte Klintskov Jerkel, der er konservativt medlem af både Greve Byråd og Folketinget, har fået uønskede klap bagi af både byrådskollegaer og folketingsmedlemmer:

- Og det følges så tit ad med dumme bemærkninger om mit udseende, som ikke hører hjemme i politik, siger Brigitte Klintskov Jerkel (K).

Hun mener, det er meget grænseoverskridende, at sexchikanen foregår i forbindelse med politisk arbejde.

Krænkende kommentarer og e-mails

Rundspørgen viser også, at mere end hvert femte kvindelige byrådsmedlem - mere præcist 23 procent - har modtaget seksuelt krænkende kommentarer, e-mails eller beskeder på sociale medier.

Henriette Laursen, direktør i Kvinfo - videnscenter for køn og ligestilling, mener, at tallene er skræmmende høje:

- Vi har som befolkning givet vores folkevalgte et mandat til at lave et sagligt stykke arbejde, men mange af kvinderne bliver ikke set sådan, siden de skal udsættes for seksuel chikane, siger hun.

Løsningen ligger blandt andet i, at problemerne bliver trukket frem i lyset, mener Kvinfo-direktøren:

- Det skal afdækkes, som I gør nu. Og så er der brug for en 'metoo'-kampagne i lokalpolitik. Kommunalbestyrelserne bør selv tage emnet op, så det ikke er den enkeltes problem, siger Henriette Laursen til Avisen.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.