Lokalsamfund kræver politisk opbakning

Det kræver politisk opbakning, hvis vi vil bevare de levedygtige lokalsamfund.

Medier og befolkningsfremskrivninger har gennem en årrække leveret dystre prognoser for Danmarks yderområder. 

Arbejdspladser lukker ned, de unge flytter til byerne for at studere, og det er de færreste, som vender hjem igen. 

Det har længe også været tilfældet i Thisted Kommune, hvor Dansk Industri forudsiger, at antallet af personer i den arbejdsdygtige alder vil falde med hele 16,3 procent i perioden fra 2020 til 2045.

Men for første gang i mange år kunne Thisted Kommune i 2022 glæde sig over en positiv fremgang i antallet af indbyggere, da befolkningstallet steg med knap 300 personer.

Det skyldes blandt andet, at Thy som område og brand oplever medvind i disse år. Thy er for mange blevet billedet på det gode liv i Udkantsdanmark med levedygtige samfund og stærke fællesskaber, og det kan kommunens virksomheder og borgere i høj grad tage æren for.

I Thy er vi mange ildsjæle, der frivilligt arbejder for at søsætte fællesskabende initiativer, som gør området endnu mere attraktivt at bosætte sig i. 

Et eksempel er folkeskolen i min hjemstavn Nørre Vorupør, som lukkede tilbage i 2015. 

Her har den lokale forening Vorupør i udvikling med succes skabt et levende samlingssted bestående af børneinstitution, iværksætterfællesskab, fitnesscenter og udlejningslokaler, der anvendes til alt fra fællesspisning til borgermøder.

Frivilligt arbejde udgør en væsentlig del af vores dna i Vorupør og i Thy generelt, og det er noget, som jeg personligt er meget stolt af, men vi kan ikke gøre det alene. 

I min optik er det altafgørende, at der er et godt samarbejde mellem de frivillige, de lokale erhvervsdrivende og kommunen, hvis ikke de små lokalsamfund langsomt skal blive fortid.

icon

I min optik er det altafgørende, at der er et godt samarbejde mellem de frivillige, de lokale erhvervsdrivende og kommunen, hvis ikke de små lokalsamfund langsomt skal blive fortid

Foreningen Vorupør i udvikling har høje ambitioner, og det kribler i fingrene for at tage næste skridt mod at gøre skolens lokaler til et folkehus, hvor lokale borgere mødes om aktiviteter, nye tilflyttere kan etablere et netværk, og turister kan opleve den autentiske vestkyststemning, som kendetegner vores område.

Men det kræver, at der fra politisk side øremærkes ressourcer til de udviklende projekter, der sættes i verden for at øge fællesskabet i landsbyerne.

Jeg foreslår konkret politikerne i Thisted Kommune, at der afsættes midler til en pulje i det kommende budget, som hvert år kan bruges til dette formål. 

Puljen kan derudover suppleres op med lokalt indsamlede midler, tilskud fra LAG og FLAG eller bidrag fra fonde, så ambitionerne kan føres ud i livet.

Jeg tror på, at det kan sætte skub på udviklingen og bidrage til en positiv tilstrømning af tilflyttere samt skabe livsglæde og stolthed blandt de nuværende thyboer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.