Når Danmark lukker ned, holder italienerne åbent - her kan du få takeaway mellem jul og nytår

Ikke mange restauranter holder åbent for takeaway efter jul og frem mod 4. januar, nu hvor restriktionerne har ramt hele Nordjylland. Mange tager et velfortjent pust, men der er dog andre, der holder gang i biksen. Også i Aalborg hvor to italienske - en romersk og en milanesisk - restaurant kæmper om kunderne

Mikele Volpi (tv) og Carlo Liberati holder gang i hver deres biks mellem jul og nytår. Foto: Martin Damgård Grafik: Jette Klokkerholm

Mikele Volpi (tv) og Carlo Liberati holder gang i hver deres biks mellem jul og nytår. Foto: Martin Damgård Grafik: Jette Klokkerholm

Kampen er to minutter gammel, og 38-årige Ibrahimovich sætter første mål ind for AC Milan i oktober-kampen mod AS Roma på San Siro i Milano. Kampen bølger frem og tilbage med mål skiftevis til begge sider og slutter med tre mål til hver i en spændende og jævnbyrdig kamp.

Selv om de to hold mødes igen i Serie A den 28. februar i Rom, så udspilles der allerede mellem jul og nytår en kamp mellem to af klubbernes fans. Restaurant SanGiovannis Mikele Volpi er indædt AC Milan-fan, mens Carlo Liberati fra La Locanda holder med AS Roma.

De to italienske restauranter er to af meget få steder, du kan afhente takeaway mellem jul og nytår, hvis det skal være andet end hotdogs, burger eller sushi, der skal være dit alternativ til et restaurantbesøg i ferien.

Udpluk af restauranter med åbent for takeaway mellem jul og nytår

Bryghuset Vendia, Hjørring

Bistro V, Hjørring

Caféministeriet, Aalborg

La Locanda, Aalborg

Lilleheden, Hirtshals

Mortens Kro, Aalborg

Rositas Bistro, Aalborg

SanGiovanni, Aalborg

Med forbehold

Både SanGiovanni og La Locanda stiller op i stærkeste opstilling med, hvad man kan kalde seriøs takeaway, der ligner det, man kan få på en almindelig restaurant-aften.

SanGiovanni er den traditionelle, den der står for den klassiske stil. Som Milan-koryfæet, Paolo Maldini, der blev anset for at være én af de største forsvarere i sin tid.

La Locanda er også klassisk men med en mere kreativ åre. Lidt ligesom den offensive midtbanespiller Francesco Totti, der i hele sin karriere spillede i Roma og den dag i dag anses for at være den bedste spiller fra Rom nogensinde - kreativ med en taktisk forståelse, og så kunne han score mål. Jeg tror vist også, de kalder ham gud eller i hvert fald Roms ottende konge...

Hvis man holder med AS Roma kender man også til Francesco Totti, der regnes for noget nær en gud i Italiens hovedstad. Og man må sige, at Carlo Liberati fra La Locanda er fan. Foto: Martin Damgård

Hvis man holder med AS Roma kender man også til Francesco Totti, der regnes for noget nær en gud i Italiens hovedstad. Og man må sige, at Carlo Liberati fra La Locanda er fan. Foto: Martin Damgård

Første halvleg

La Locanda leverer da også kreativitet i sin takeaway med en populær signatur-ret fra indehaverens romanske hoved. En fantastisk frisk og let cremet salat med kylling: Insalata di pollo della Locanda. Og selvfølgelig med sin egen version af vitello tonnato.

Carlo Liberatis kyllingesalat er en af hans signaturretter. Foto: Martin Damgård

Carlo Liberatis kyllingesalat er en af hans signaturretter. Foto: Martin Damgård

SanGiovannis antipasti består af de stabile klassikere vitello tonnato og carpaccio flankeret af “melanzane alla parmigiana”. Sidstnævnte er aubergine-lasagne bagt med tomat og parmesanost, som man selv kan varme.

Vitello tonnato er tynde skiver af kalvekød med en lind tunsauce, kapers og citron. De to restauranters versioner er begge fremragende. Igen er SanGiovannis version klassisk med de syltede kapers og citronskiver anrettet til deling.

Vitello tonnato som den serveres klassisk på SanGiovanni. Foto: Martin Damgård

Vitello tonnato som den serveres klassisk på SanGiovanni. Foto: Martin Damgård

La Locandas version samler man selv, men den får en helt anden smag, da kapers her er lynstegte og trækker retten i en lidt anden retning.

To versioner, og jeg kan ikke finde en vinder.

Jeg synes, dog, det er gæsterne, der er vinderne, hvis de gør sig den tjeneste at bestille andet end det sædvanlige, når man går italiener-vejen. Og disse retter smager skønt.

Anden halvleg

Men der skal selvfølgelig pasta til, og La Locanda leverer både spaghetti carbonara - med en smagfuld og lækker bacon - der er en grønsagsravioli i en cremet tomatsovs og små gnocchetti med svampe og pølse. Ved alle tre retter tilbereder man selv pastaen og varmer sovserne igennem, før de blandes i.

Det samme er fremgangsmåden med SanGiovannis lækre pastarør med fyld af braisseret krondyr og gratineret ost på toppen. Varmes nemt i ovnen i den tilhørende staniolbakke. Tilbehøret hertil er blandt andet friterede kartofler, der også går fint til saltimboccaen. Denne klassiske italienske ret med kalvekød og salvie serveres med en hvid sauce, jeg ikke har smag før. Meget cremet og med masser af salviesmag. Lækkert. Tilbehøret er den klassiske bønnesalat, som passer så godt til en ret fuld af umami.

Man bør unde sig den fornøjelse af smage saltimbocca. Enten som her med hvid sauce fra SanGiovanni eller den romanske version på La Locanda. Foto: Martin Damgård

Man bør unde sig den fornøjelse af smage saltimbocca. Enten som her med hvid sauce fra SanGiovanni eller den romanske version på La Locanda. Foto: Martin Damgård

Hvis man så skal over på La Locandas banehalvdel, så får man den helt klassiske saltimbocca alla romana. Her er salvie-sovsen mørkere og lavet på marsala og hvidvin. Også en skøn version.

Der står 3-3 nu i kampen om Aalborg.

Finalen

På et eller andet tidspunkt imod slutningen af kampen smider La Locanda endnu en spiller på banen, og det er normalt helt uset. Men når man har en brændefyret ovn, hvor man laver både masser af surdejsbrød og pizza, så kan man helt sikkert ikke lade være med at spille ind med gæret bagværk.

Fair nok, når der findes en pizza porchetta (rullesteg), som Carlo har fra sin hjemegn med peberfrugt, røget provolova-ost, syltet løg og ricotta. Så kan jeg godt forstå, man lige laver en sniger og sender den på banen sammen en pizza ventricina med stærk salami. Så fantastiske spillere, hvor sidstnævnte varmer til helt op på tilskuerpladserne.

På La Locanda har de en brændefyret ovn, som altid holdes i gang, også når der er lukket. Her bages mange slags brød, som sælges i både takeaway-forretningen La Bottega, La TraPo og La Locanda. Foto: Martin Damgård

På La Locanda har de en brændefyret ovn, som altid holdes i gang, også når der er lukket. Her bages mange slags brød, som sælges i både takeaway-forretningen La Bottega, La TraPo og La Locanda. Foto: Martin Damgård

Heldigvis er SanGiovanni ikke sen til at se, hvad modstanderen har gang i. Så i stedet for at sende midtbanekrigeren Gennaro Gattuso på banen for at lave en hård tackling, så kommer der en anden slags gæring i spil. En mørk IPA-øl og verdens "måske femte bedste pilsner". Tipo Pils'en og mange andre italienske øl fra Milan-folket viser endnu en gang, at romerske Totti & co. ikke skal vide sig sikre, når man er oppe imod milaneserne.

Tredje halvleg

Som det er typisk for italienere, så leverer de så meget til kampen, at alle tilskuere er brugte. Fyldt op på oplevelser, og man har stadig en masse til gode.

Desserterne er begge tiramisu i hver deres udgave. Hvis man er til den mere lagkageagtige dessert, så går man efter SanGiovannis version. Den smager mindre af kaffe og marsala, mens La Locanda giver den god gas med både kaffe og marsala i sin.

Italienerne holder åbent for takeaway og blot et par restauranter mere i Nordjylland. Foto: Martin Damgård

Italienerne holder åbent for takeaway og blot et par restauranter mere i Nordjylland. Foto: Martin Damgård

Kampen mellem Milan og Roma ender 5-5. Hver gang det ene hold scorer, så kommer det andet stærkt igen.

Jeg glæder mig til kampen den 28. februar, der spilles i Rom. Lige nu (pr. 22.12) ligger AC Milan nummer 1 i den italienske Serie A med 31 point for 13 kampe, mens AS Roma har 24 point og ligger nummer 4.

Og så håber jeg, det bliver en lige så underholdende kamp, og at den mindst ender 5-5.

Jeg håber også, at man stadig vil lade sig inspirere af al den lækre takeaway, der laves derude. Tjek din yndlingsrestaurant ud og se, om den laver takeaway i denne tid.

Det er noget, de er glade for. Og det bliver du også.

Det fik vi fra SanGiovanni - til deling

Vitello tonnato - kalvekød med tunsauce

Carpaccio di manzo

Melanzane alla parmigiana

Canneloni di cervo - brasseret krondyr

Friterede kartofler med aioli

Insalata fagioli - bønnesalat

Saltimbocca - kalveinderlår med safran

Tiramisu med is

Små brød

Det fik vi fra La Locanda - til deling

Vitello tonnato - kalvekød med tunsauce

Insalata di pollo della Locanda

Verdure miste - grillede grønsager

Spaghetti alla carbonara

Ravioli con ricotta e spinaci in salsa rosa

Gnochetti funghi e salciccia

Saltimbocca - kalveinderlår med safran

Pizza porchetta (rullesteg) - fra Carlos hjemegn med peberfrugt, røget provolova-ost, syltet løg og ricotta

Pizza Ventricina - stærk salami

Tiramisu

Tre forskellige slags brød bagt i brændefyret ovn