Noget at lære af kor-sag

Det uskyldsrene er gået af pigekor - en effektiv, uvildig whistle blower-instans må kunne hindre gentagelse

 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli

Der hviler noget næsten overjordisk uskyldsrent over DR Pigekoret. I hvert fald over selve lyden af de lyse, lette stemmer, der uden besvær kan nå højder, som brummere og andre musikalske ”falskspillere” kun kan drømme om.

Men inden for de seneste uger er det uskyldsrene unægtelig forsvundet fra det kendte pigekor - i det mindste sådan som det tilsyneladende er blevet håndteret af chefdirigent Michael Bojesen, men især af hans forgænger, frederikshavneren Tage Mortensen, der stod i spidsen for koret i mere end 35 år. Frem til ganske kort tid før han døde i 2001.

Et væld af tidligere kormedlemmer har på det seneste stået frem med aldeles gruopvækkende vidneudsagn om et meget seksualiseret miljø og ikke mindst om en grænseoverskridende chefdirigent.

Her som i så mange andre lignende tilfælde på det seneste bliver man mødt med det ugidelige modargument: ”Det var en anden tid”.

Men det har aldrig været i orden at knibe kvindelige kormedlemmer i brystvorterne under dække af at ville holde dem vågne og koncentrerede.

Det har aldrig i orden at lade ord som ”sperm” og ”sæd” indgå i omgangstonen med de unge piger.

Det har aldrig været i orden at være nærgående og tvinge nogle af dem til tungekys i, hvad der må opfattes som et lærer/elev-forhold.

Det har aldrig været i orden at opfatte flere af pigekorets medlemmer som et slags seksuelt tag-selv-bord.

Og det har aldrig været i orden at udtænke og afsynge smædeviser om medlemmer, som tilfældigvis ikke lige har været inde i varmen hos chefdirigenten (”Kirsten er smadderfed, hun er højest, når hun ligger ned”).

Tilmeld dig Nordjyskes debatnyhedsbrev her

Fra først til sidst har håndteringen af klagesager lignet opskriften på ansvarsforflygtelse - i mindst ét tilfælde er klagende forældre i sin tid endt med at blive viftet om næsen med ord som ”ærekrænkende”.

Klagerne er med andre ord ramlet ind i et nærmest kvælende magtfuldt DR, hvor det vigtigste har været at holde facaden - lidt ligesom når politiske partier på det seneste er blevet afsløret i at sætte selve organisationen væsentligt højere end klagende enkeltmedlemmer.

I stedet for at skille sig af med en dybt problematisk chefdirigent, der muligvis også har haft alkoholproblemer, blev Tage Mortensen æret med en stort anlagt afskedskoncert og endda udnævnt til æresdirigent.

Lige for tiden afventer alle i og uden for DR en advokatundersøgelse, og konklusionen kan meget vel blive, at sket er sket, og det er beklageligt, men hovedårsagen til den dårlige stemning i koret er død og borte. Men der må også være noget at lære af sagen. For eksempel at installere en virkelig højeffektiv whistle blower-ordning, eventuelt en uvildig instans, så DR ikke en anden gang skal undersøge sig selv.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden