Se kortet: Her får du stegt flæsk i Nordjylland
Flere og flere steder i Nordjylland serverer nationalretten "Stegt flæsk med Persillesovs", og nye kommer jævnligt til. Her er noget nær den komplette liste over nordjyske steder, man kan spise danskernes sprøde nationalret.

Stegt flæsk er næsten altid noget, man kan få på en kro. Klassikeren med kartofler, syltede rødbeder og persillesovs fra Trend Kro. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Den ældre herre knipser et stykke flæsk op med to fingre. Halvt inde i munden trækkes det ud mod mundvigen til venstre, så kindtænderne kan få fat. Læberne vrides, og øjet i samme side lukker svagt. Der bides, det knaser. Velsmag.
Det er med stegt flæsk som med damer, har ingen nogensinde sagt. Men nogen vil altså gerne have det sprødt og hårdt, mens andre er mere til det bløde, når der er flæsk ad libitum på Trend Kro.
Blandt de fire gæster på Trend Kro ved Farsø er der også flere forskellige måder at ønske sit stegte flæsk på.
- Mit skal være sprødt, det skal det være, gentager en gæst igen og igen. Hun har et godt tandsæt.
- Jeg kan lide det mere blødt, siger en herre, der skal passe lidt mere på, at det ikke kun er flæsket, der knækker.

Indehaver Gitte Sørensen har stegt flæsk er på menuen hver torsdag på Trend Kro. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Ude i køkkenet er det indehaver af kroen, Gitte Sørensen, der laver flæsket, og det har hun gjort siden 2012.
- Jeg laver sådan en blanding, så der er noget til enhver smag, siger hun.
Der er travlt på en torsdag, når flæsk er på menuen. 200 kuverter skal der laves af 130 kilo fersk flæsk.
- I dag har vi ikke så mange, som vi kunne sælge til. Vi havde allerede udsolgt i går, men vi kunne sælge mange flere kuverter.
- På grund af corona, siger hun indforstået.
Oplevelsen af stegt flæsk med persillesovs
Det er en ret baseret på brystudskæringen af grisen, så der er meget kød. Persillesovsen ledsager ikke kun kartoflerne men bruges også som en slags dip til flæsket.
På Trend Kro er kødet godt saltet og steges i friture, inden det lægges på bradepander i ovnen.
Persillesovsen er i særklasse. Ikke for fed og med tydelig smag af persille. Nogle gange er sovsen hvid og baseret på fløde og med for lidt persille i. Det bliver en trist omgang, og jeg har ikke oplevet det sådan i Nordjylland.
Rødbederne foretrækker jeg at være hjemmesyltede, da glasversionerne kan være for sure. På Trend Kro er de faktisk gode alligevel.

Når det skal være helt tæt. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Flæsk er ikke en svær størrelse at lave, og der er ikke ret mange afvigelser, når man kigger på menukortene.
"Stegt flæsk med persillesovs, kogte kartofler og syltede rødbeder".
Tilbehøret er der tilsyneladende ingen, der tør pille ved, selvom om skribenten her faktisk kan finde på både at lave en stor portion stuvede grønsager med et skarp sennepsprofil til eller noget så kynisk som en paneret version med kogte ris og den sur-sødlige rødbedesaft ud over. Pludselig minder retten om dybstegt svinekød som det er stegt i Kina.
Men den vej skal vi ikke heroppe, for retten skal serveres, som den altid er blevet serveret. Jeg spørger da også ved bordet, om det stegte flæsk kunne serveres på en anden måde.
Det blev fire gange nej.
En opskrift på stegt flæsk med persillesovs
Stegeflæsk i skiver saltes godt og bankes lidt ud, hvis det er tykke skiver. Læg flæskeskiverne op på en ovnrist med en bageplade under, som fedtet kan dryppe ned i under stegningen. Sæt flæsket i ovnen, og steg det ved 180º i 10-15 minutter eller mere, indtil det er helt sprødt og gyldent.
Persillesovs
30 g smør, tre spsk hvedemel, fem dl letmælk, muskatnød, havsalt, friskkværnet peber, masser af persille
Smelt smørret i en lille gryde, tilsæt mel lidt ad gangen under piskning, til du får en glat jævning. Tilsæt mælk under kraftig omrøring, og lad sovsen koge igennem 5-10 minutter, så melsmagen bliver kogt væk. Smag sovsen til med revet muskat, salt og peber. Tilsæt derefter masser af hakket persille (der kan næsten aldrig komme for meget i). Kom ikke stegefedtet i sovsen, da det kommer til at sløre den klare smag af persille. Sovsen bliver bestemt ikke en bedre ledsager til flæsket.
Kilde: meyers.dk
Drikken til flæsk er der heller ikke mange forskellige meninger om. Mændene og en stor del af kvinderne vil have øl til, og hvis det er muligt, skal der også en snaps til at skylle det fede ned med og sætte gang i fordøjelsen. Eller blot for fornøjelsens skyld.
Men på Trend Kro er der ikke mange, der ikke er ankommet i eget køretøj, så der er langt mellem snapsene på en hverdagsaften. Især fordi kroens opland strækker sig 30-40 kilometer i hver retning fra Løgstør i nord til Aars i øst og Farsø i syd, så de fleste ankommer i bil.

Gæster fra Virksund krydser gerne regionsgrænsen for en god gang flæsk. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Bordet med de fire gæster er endda kommet interregionalt fra.
- Trend Kro har bare det bedste flæsk, lyder det fra gæsterne fra Virksund.
Jeg ved ikke, om jeg kan være enig, for jeg har ikke afsøgt området dernede for steder med godt flæsk. Og jeg har det lidt med stegt flæsk som med andre laster. Når det er skidt, er det stadig ret godt.
Så lad os komme til det. Her er kortet over de steder, der pt. serverer stegt flæsk i Nordjylland.
Kortet her er opdateret oktober 2020. Har du en tilføjelse eller rettelse, så skriv til jkb@dnmh.dk
Stegt flæsk i Nordjylland
På alle åbningsdage:
Restaurant Buffalo
Restaurant Kronborg
Kystens Perle
Mormors Flæsk
Duus Vinkjælder
Restaurant Carl Frederik
Terndrup Kro
Den Lille Havfrue
Cavallini
Tirsdage
Slettens Køkken
Tylstrup Kro
Brønderslev Golfcafe
Folkekirkens Hus, Aalborg
På onsdage:
Restaurant De 2 Stuer, Tversted
Purhus Kro - og torsdag
Biersted Kro
Café Bondestuen
Tophuset
Jørgens Spisehus
Wilmas Cafeteria
Søgaards Bryghus
Den Bette Kro
Om torsdagen:
Purhus Kro - og onsdag
Det Bette Hotel
Trend Kro
Als Kro og Badehotel
Vilsund Strand
Fårup Skovhus
Trafikcenter Sæby Syd
Taars Hotel
Shell Cafeteria og Motel
Lille Nyhavn
Big Ben
Fredage:
MorMors Køkken, Cafe og Restaurant
Cafe Frederiksberg
Lørdag:
Cafe Frederiksberg
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.