Skrottede vacciner dør en stille død - nu vil nordjyder ikke have Johnson-vaccine
Se hvor mange nordjyder, der fik de omdiskuterede vacciner fra AstraZeneca og Johnson via den private vaccineordning

Vaccinen fra Johnson & Johnson nåede aldrig at blive del af det officielle danske vaccinationsprogram - knap 4000 nordjyder har fået den gennem det private firma Practio. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix
NORDJYLLAND:Den seneste måned er der ikke skudt en eneste Johnson & Johnson-vaccine i nordjyder, mens 41 har valgt den anden af de skrottede vacciner, fra firmaet AstraZeneca. Det viser tal fra Statens Serum Institut opgjort 12. august.
Det private firma Practio har siden slutningen af maj tilbudt at vaccinere interesserede med de to omdiskuterede vacciner, som ikke længere benyttes i det officielle vaccineprogram, efter flere tilfælde af alvorlige bivirkninger. Knap 4000 nordjyder har siden taget imod de skrottede vacciner via den såkaldte tilvalgsordning, som er etableret i samarbejde med myndighederne.
Da ordningen trådte i kraft blev den stærkt kritiseret, da mange fandt det meningsløst at løbe en risiko for at påføre danskerne alvorlige bivirkninger, når de i løbet af kort tid kunne blive vaccineret med en af de vaccinetyper, der betragtes som mere sikre.
I takt med at alle nordjyder i løbet af juli måned modtog invitation til at blive vaccineret med enten Pfizer eller Moderna i det officielle program, har brugen af Johnson-vaccine varet stærkt faldende. Torsdag viste tal fra SSI at der ikke var givet en eneste vaccine af det mærke, den seneste måned.
Indberetning om Johnson
Siden Practio 27. maj uddelte de første 23 vacciner med Johnson & Johnson har i alt 3648 nordjyder valgt den løsning, hvor man er færdigvaccineret med blot eet stik, og har gyldigt vaccinepas to uger efter.
Bekymringen for brug af de skrottede vacciner fik fornyet liv, da Lægemiddelstyrelsen midt i juli fik den første danske indberetning om et muligt tilfælde af en sjælden, men alvorlig, type af bivirkninger i forbindelse med Johnson & Johnson-vaccinen.
Vitt kaldes sygdommen, hvor man ser en usædvanlig kombination af blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader. Netop risikoen for vitt var begrundelsen for, at Sundhedsstyrelsen besluttede, at vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson skulle tages ud af det officielle vaccinationsprogram i Danmark.
AstraZenca
Mange af de knap 17.000 nordjyder, der fik 1. stik med AstraZeneca-vaccinen, inden den blev droppet 11. marts, var usikre på, om de skulle tage andet stik med Pfizer-vaccinen som anbefalet af myndighederne.
Det fremgår ikke af tallene om nogle af dem siden er blevet færdigvaccineret med AstraZeneca gennem tilvalgsordningen. Efter AstraZeneca blev trukket ud af det officielle program, har 75 nordjyder valgt at tage første stik med AstraZeneca-vaccinen i Practios regi. Samlet set er kun 35 nordjyder indtil videre blevet færdigvaccineret med AstraZeneca.
Ialt har Practio uddelt 110 doser AstraZeneca-vaccine i Nordjylland, efter vaccinen forsvandt fra vaccineprogrammet. Indenfor den seneste måned er 12 nordjyder blevet færdigvaccineret med den omdiskuterede vaccine, og 27 har valgt at få første stik.
To dødsfald
Siden sundhedsmyndighederne begyndte at vaccinere danskerne omkring årsskiftet, har Lægemiddelstyrelsen modtaget fire indberetninger om vitt efter vaccination mod covid-19. Her er to endt med dødelig udgang.
I tre af tilfældene er der kommet indberetning efter vaccination med vaccinen fra AstraZeneca - det fjerde tilfælde er hos en borger, der har tilvalgt Johnson & Johnson-vaccinen, efter den blev trukket ud af det officielle program. Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at der er en sammenhæng mellem det sjældne sygdomsbillede og vaccinen fra Johnson & Johnson. Det er ikke oplyst hvor i landet indberetningen kommer fra.
På landsplan er givet cirka 50.000 stik med de to skrottede vacciner via Practio, siden ordningen gik i luften af slutningen af maj. Langt de fleste er blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen.
De viste tal for brug af vacciner i tilvalgsordningen er hentet pr 12. august hos Statens Serum Institut - firmaet Practio er ferieramt og det har ikke været muligt at få en status derfra på udviklingen.
Practio vaccinerer fortsat i Aalborg og fire andre steder i landet, og har kontrakt på at drive tilvalgsordningen frem til 31. august.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.