Coronavirus

Statsministeren svarede på nordjydernes spørgsmål: - Vi håber på at kunne åbne Nordjylland før tid

Mandag eftermiddag var statsministeren inviteret ind på ANR for at besvare nordjydernes spørgsmål til hende

Statsminister Mette Frederiksen (S) svarede mandag eftermiddag på Radio ANR på nordjydernes spørgsmål. Foto: Martin Damgaard.

Statsminister Mette Frederiksen (S) svarede mandag eftermiddag på Radio ANR på nordjydernes spørgsmål. Foto: Martin Damgaard.

NORDJYLLAND:Toppen af Jylland har været et stort samtaleemne i hele Danmark. Alle mink skal aflives, mens syv nordjyske kommuner har været lukket ned siden 4. november. Det har affødt en del spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S).

Af den grund var statsministeren inviteret ind på Radio ANR mandag 16 november for at give svar på de spørgsmål, som nordjyder har skrevet til NORDJYSKE. Her er en opsamling af udvalgte spørgsmål og svar.

Sara Stentebjerg, Aalborg: Om Danmarks økonomi

Hvad er status på Danmarks økonomi, og hvordan kommer borgerne til at betale?

- Meget tyder på, at vi er kommet bedre gennem foråret og sommeren, end vi har turde håbe på. Danskerne bruger penge igen, og det er rigtig godt for beskæftigelsen herhjemme. Det er også gået bedre for dansk eksport, end vi turde håbe på. Men det er en usikker verden, vi lever i. Mange europæiske lande er lukket mere ned, end vi er, så, og dermed er der en risiko for, at vi kan eksportere mindre. Derudover kigger turismen i Danmark ind i en svær vinter, da rejseaktiviteten er lav i hele verden. Hele oplevelsesøkonomien er hårdt ramt. Der er mange usikkerhed.

- Derfor er det vores klare vurdering, som også er bakket op af flere eksperter, at når man står i en global pandemi er det bedre at spytte penge ud med hjælpepakker for at holde liv i virksomheder og holde folk i arbejde. Det har den konsekvens, at vi får noget mere gæld. Vi har været ude at låne penge. Der kommer en gæld i fremtiden, som vi kommer til at forholde os til. I forhold til skattestigninger. Vi har ikke generelt planer om at sætte skatten op i Danmark, men når vi er ovre det her, så kan det godt være, at vi kommer til at træffe nogle beslutninger om at sætte noget fremtid ind i økonomien.

- Alt tyder på, at har man styr på sygdommen, så har man også styr på økonomien. Derfor vil jeg så gerne holde smittetrykket nede. Det er stadig vores vurdering, at vi har musklerne til at hjælpe virksomheder med hjælpepakkerne. Det ser ud til, at dansk økonomi er en af de økonomier, der kommer bedst gennem 2020, fordi vi som udgangspunkt har en stærk økonomi, vi har handlet hurtigt og har styr på epidemien.

Signe Christensen, Hjørring: Om hvorfor syv nordjyske kommuner stadig er lukket

- Når nu Nordjylland har de mindste smittetal i hele landet, og cluster 5 virus ikke er en risiko længere, hvordan kan man forsvare stadig at holde de syv kommuner lukket?

- Det handler om en mutation, der kan smitte fra mink til menneske. Der er en risiko for, at den kan gøre en kommende vaccine svagere. Det handler både om cluster 5 og også om en eventuel yderligere mutation. Så det er for at forhindre en cluster 6, 7 eller 8. Så bevæggrunden for, at myndighederne har sagt, at Nordjylland bør lukkes ned, det er minkmutationen. Derfor er man nu i gang med at teste i dybden om, hvorvidt mutationen stadig lever, og om den eventuelt har udviklet sig. Meldingen fra myndighederne er, at det går rigtig godt.

- Hvis myndighederne kommer og siger, at restriktionerne ikke længere giver mening, så ophæver vi dem. Når det sundhedsmæssigt an forsvares, så skal man selvfølgelig åbne.

Preben Jensen, Nørresundby: Om Nordjylland kontra København

- Vil du præcisere grunden til de restriktioner, vi har i Nordjylland kontra den københavnske vestegn, som ikke tilnærmelsesvis har de samme restriktioner?

- Siden vi kom ud af den store nedlukning i foråret, har vi set regionale restriktioner blandt andet ved et slagteri i Rungsted og i Aarhus og senest nu her i Nordjylland. Kan man forestille sig restriktioner om hovedstaden? Det kan man godt. Der kan være behov for yderligere restriktioner i og omkring hovedstaden, hvis smitten vokser for meget. Det er stadigvæk højt. Men hvorfor lukkede vi så noget af Nordjylland ned? Det skyldes minkene. Det skyldes den risiko, der er for folkesundheden, når der kommer smitte mellem mink og menneske. Yderligere mutationer vil kunne påvirke en fremtidig vaccine. De første toner er, at det ser godt ud i Nordjylland. Derfor håber vi, at vi kan åbne Nordjylland før tid.

Klara på 6 år ringede ind til Mette Frederiksen for at høre, om hvorfor hun ikke måtte holde fødselsdag. Ved siden sad mor, Katrine. 
Foto: Martin Damgård

Klara på 6 år ringede ind til Mette Frederiksen for at høre, om hvorfor hun ikke måtte holde fødselsdag. Ved siden sad mor, Katrine. Foto: Martin Damgård

Klara, 6 år: Om fødselsdag for hele klassen

- Hvorfor kan jeg ikke få en fødselsdag hjemme ved mig med hele min klasse den 6. december?

- Jeg har faktisk fødselsdag i den her uge. Du kan tro, at jeg også gerne ville holde en stor fødselsdag, men det kan jeg heller ikke komme til i år. Hvis I er mange samlet i et lokale, så hvis en er smittet, så kan mange blive smittet. Eksperter siger derfor, at vi skal se færre mennesker. Så hvis de samme regler gælder til den tid, så kan du holde en lille fødselsdag. Så måske man på grund af corona får lov til at holde fødselsdag lidt senere, end man rigtig har haft fødselsdag.

Som lytter af ANR kunne man ringe direkte ind for at stille sit spørgsmål til statsministeren. Her er, hvad nordjyderne ringede ind for at spørge om:

Niels Christensen, Frederikshavn: Om tidspunktet for reaktionen mod minkfarme

- Hvorfor reagerede I ikke tidligere på problemstillingen omkring minkfarmene?

- Jeg vil sige, at jeg tror, at de fleste af os har vidst gennem en periode, at der var problemer knyttet til mink. Der er en risiko i forhold til folkesundheden i forbindelse med minkmutationen. Det er en meget, meget stor og voldsom beslutning at bede om, at danske mink skal slås ned. Det er først, da vi får den risikovurdering fra sundhedsmyndighederne sidste mandag, at vi mener, at man kan træffe denne voldsomme beslutning. Helt generelt har jeg tillid til de danske sundhedsmyndigheder, og jeg kan ikke se, at vi politisk kan se sådan en risikovurdering overhørig.

Martin Kaptain, Klokkerholm: Om tabt eksport og turisme, når Nordjylland blev forbundet med Wuhan

- Hvad vil statsministeren gøre for at fortælle omverdenen, at Nordjylland aldrig var tæt på at blive det nye Wuhan? Det udsagn har med garanti ikke styrket hverken eksport eller turisme.

- Det spørgsmål er rigtige relevant. Som vi også har sagt fra regeringens side, så har eksporten været en stor del af vores overvejelser. Vi skal sørge for, at omverden har tillid til Danmark og vores eksport. Vores eksport har en meget, meget høj troværdighed. Derfor er det afgørende, at vi får håndteret situationen omkring mink, selv om den er bekostelig for de pårørende. Jeg har været til møde med de nordjyske borgmestre og det nordjyske erhvervsliv, hvor vi talte om, at når vi får styr på situationen, så skal vi hjælpe Nordjylland videre. Det kan være med en kampagne om, hvad Nordjylland kan, så vi kan få eksport og turisme fremmet. Vi sætter alle sejl til. Der er jo så dejligt i Nordjylland, så vi håber selvfølgelig, at det går godt for Nordjylland.

Tinna Toft, Aalborg: Om prioritering af en vaccine

Hvem får først mulighed for vaccine?

- Vi er mange, der går og krydser fingre for, at der kommer en vaccine, der virker. Jeg synes, det er vigtigt, når vi taler om en vaccine, at der også er en sundhedsfaglig begrundelse for, hvem der har mest brug for vaccinen. Der er jo, der er mange i risikogruppen, så vores udgangspunkt er, at finde ud af, hvem der har det største behov for at få vaccinen, når den kommer. Det er den retning, vi kommer til at kigge. Men vi har ikke truffet en endelig beslutning. Det skal drøftes med Folketinget og sundhedsmyndighederne. Vi ved ikke, hvor mange doser vi får, men vi vil kigge på, hvem der har det største behov.

Nille Thomsen, Aalborg: Om fejl, der er begået

- I marts sagde du, at I vil komme til at begå fejl. Hvilke fejl har I hidtil lavet?

- Ja, vi har begået fejl. Der er ingen, der har prøvet det før. I flere lande er smitten eksploderet. Det kan gå stærkt, så vi har været nødt til at træffe hurtige beslutninger. En helt konkret fejl, vi har begået er nu her med mink. Der var ikke lovhjemmel til at træffe den beslutning, og det er en klokkeklar fejl. Det er vigtigt, at vi lægger vores fejl frem og får rettet op på den. Derfor er det vigtigt, at vi får lavet en redegørelse, så alle kan se, hvad der er foregået. Jeg kan ikke garantere, at vi i fremtiden ikke kommer til at begå fejl.

- Noget andet er, og jeg ved ikke, om jeg kan kalde det en fejl. Men et dilemma. Vi lukkede ned i marts måned. Fordelen ved det er, at vi har kunnet opbygge en enormt testkapacitet. Men når vi lukkede så meget ned, har det givet andre problemer. Blandt andet ensomhed. Vores ældre har siddet alene. Har vi fundet den rette balance mellem håndtering af covid-19 og de andre udfordringer, det giver, når man ikke kan se sine tætte relationer? Det er et dilemma, som jeg har haft det svært med.

Veninderne Ida Fenger (th) og Josefine Larsen(tv) spurgte statsministeren om, hvornår de må komme fysisk i skole igen.
Foto: Martin Damgård

Veninderne Ida Fenger (th) og Josefine Larsen(tv) spurgte statsministeren om, hvornår de må komme fysisk i skole igen. Foto: Martin Damgård

Josefine og Ida, studerende fra Jammerbugt: Om hvornår de kan komme i skole

- Vi går inde på Aalborg Handelsskole normalt, og er sendt hjem, da vi bor i en af de syv kommuner. Hvad skal der til før, at vi kan komme tilbage til den fysiske undervisning? Og er det en fordel eller ulempe, hvis vi vælger at flytte til Aalborg Kommune i denne periode?

- Jeg vil nødig blande mig i, om I skal flytte. helt generelt vil jeg rigtig gerne have, at man kan bo i alle dele af Nordjylland, også selvom man går på en uddannelse i en anden kommune.

- Altså 7-9-13 så håber vi på, at vi ikke får behov for at forlænge restriktionerne. Nordjyderne er jo vildt gode til at lade sig teste, så det går rigti godt med at få et overblik over, om den muterede virus stadig er i omløb. Så jeg vil sige, at jeg håber, at I kan holde det langdistance-uddannelse ud lidt endnu.

Henrik, Mors: Om kompensation til følgeerhvervene til minkindustrien

- Hvad med kompensation til følgeerhvervene fra minkfarme?

- Folketingets partier og regeringens ministre sidder og forhandler, hvor der også er en diskussion om de følgeerhverv, der bliver ramt af aflivningen af mink. Jeg fornemmer, at der er en bred politisk enighed om, at vi skal hjælpe følgeerhvervene bedst muligt videre. Vi har jo været et førende minkland. Der er mange arbejdspladser og stor eksport.

Ole Glarkrog, Løkken: Om hetz

- Hvordan holder du til den hetz, der kører mod dig?

- Der er flere ting, I det du spørger om. Dels skal man kunne holde til meget, når man er statsminister. Jeg skal også kunne holde til, at der er nogle, der læsser deres frustrationer af på mig, og nogle gange gør det meget direkte. Og det kan jeg godt holde til. Jeg var aldrig blevet statsminister, hvis ikke jeg troede, jeg kunne klare opgaven i modvind.

- En mere generel kommentar er, at jeg gerne vil appellere til, at vi får en ordentlig tone over for hinanden i den offentlige debat. Det gælder ikke mindst på de sociale medier. Jeg bliver bekymret på vores demokratis vegne, fordi, det folk skriver til hinanden på de sociale medier, er der stort set ingen, der vil sige til hinanden ansigt til ansigt. Jeg er bange for, at vi bliver splittet, hvis vi fortsætter den meget hårde tone. Jeg kan godt holde til det her, men jeg synes, at alle er forpligtet til at tænke over, hvordan vi taler til hinanden.

Du kan se eller gense hele spørgetimen lige her:

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.