Styrelse bestormes: 56.218 indberetninger om mulige vaccine-bivirkninger - så få er blevet alvorligt syge

Mange danskere er så overraskede over, at de bliver slået ud af covid-vaccinen, at de kontakter deres læge, hvis de får feber og hovedpine. Se, hvor mange indberetninger der er kommet på de forskellige vacciner - og hvor mange der er alvorlige

Lægemiddelstyrelsen er ved at drukne i indberetninger fra vaccinerede danskere, langt de fleste handler om helt almindelige og harmløse bivirkninger som feber og hovedpine. Grafik: Christian Made Hagelskjær

Lægemiddelstyrelsen er ved at drukne i indberetninger fra vaccinerede danskere, langt de fleste handler om helt almindelige og harmløse bivirkninger som feber og hovedpine. Grafik: Christian Made Hagelskjær

NORDJYLLAND:Det kommer fortsat bag på mange danskere, at de bliver ramt af feber, kulderystelser og hovedpine, og i nogle tilfælde bliver nødt til at sygemelde sig med influenzasymptomer, efter de er blevet vaccineret mod covid-19.

- Det er mere reglen end undtagelsen, at man reagerer på vaccinen, og det betyder blot, at immunsystemet arbejder, fastslår professor Henrik Nielsen, overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Alligevel regner de fleste med at slippe gennem covid-vaccinationerne uden at mærke noget særligt til det. Så når feberen stiger, reagerer de. Fire ud af ti danskere kontakter deres læge, hvis de får feber efter vaccinestikket, selvom det oftest er en forbigående bivirkning, som ikke er farlig og ikke kræver lægebehandling.

I takt med at stadigt yngre grupper vaccineres, vil flere opleve reaktioner på vaccinen. Det skyldes, at unge mennesker, med et stærkt immunforsvar, ofte reagerer kraftigere på vaccinen end de ældre, der først blev vaccineret.

Drukner i indberetninger

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan cirka halvdelen af alle vaccinerede forvente at opleve milde, forbigående bivirkninger som f.eks. rødmen og smerter ved indstiksstedet, træthed, hovedpine, kvalme eller feber. Det kan vare et par dage, og ifølge styrelsen er det bivirkninger, som er helt almindelige og ufarlige. Derfor skal man blot holde sig under dynen og behøver ikke at opsøge læge, lyder opfordringen fra styrelsen.

- Kun hvis man har feber ud over tre dage, og f.eks. rammes af en kraftig hovedpine, der ikke kan slås ned med piller, er der grund til at kontakte lægen, siger Henrik Nielsen.

Får man derimod problemer med at trække vejret, eller andre alvorlige symptomer, skal man naturligvis ikke lade dagene gå, men reagere med det samme, understreger han.

De praktiserende læger har pligt til at sende en indberetning om patientens symptomer til Lægemiddelstyrelsen, og som følge af de mange henvendelser til lægerne, er styrelsen ved at drukne i indberetninger om helt harmløse bivirkninger.

Ifølge en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen er der indtil 24. august indberettet 56.218 formodede bivirkninger hos de 4.377.762 danskere, der på det tidspunkt havde fået eet eller begge stik.

Sådan fordeler indberetninger sig på de fire vacciner:

Grafik:

Ud af de 56.218 indberetninger har Lægemiddelstyrelsen indtil videre behandlet 14.986 sager.

Omkring to tredjedele af indberetningerne handler om helt almindelige, kendte og ufarlige bivirkninger, som kan opstå efter vaccination, som f.eks feber og hovedpine. Det er de bivirkninger, som man på vaccinationsstedet får besked om kan forekomme. Alligevel lander de som indberetninger på Lægemiddelstyrelsens bord.

Den sidste tredjedel er indberetninger om formodede alvorlige bivirkninger, og dem har man behandlet først. Det kan være en kraftig allergisk reaktion, hjertehindebetændelse, hjertemuskelbetændelse, blodpropper, dødsfald eller blodpropper i kombination med et lavt antal blodplader - den sjældne alvorlige tilstand, der har fået betegnelsen VITT.

Kun i 225 af de tilfælde har styrelsen vurderet, at der er en sammenhæng eller en mulig sammenhæng med vaccinen.

F.eks er indberettet 98 dødsfald efter vaccination med Pfizer og 13 dødsfald efter vaccination med Moderna - i alle tilfælde vurderer Lægemiddelstyrelsen, at det er "overvejende sandsynligt, at dødsfaldene skyldes andre forhold" end vaccinen.

Sådan har styrelsen vurderet:

Grafik:

Kun i to tilfælde vurderer Lægemiddelstyrelsen, at dødsfald har en sandsynlig sammenhæng med vaccinen. Det drejer sig om frontpersonale, der udviklede VITT, efter at være vaccineret med AstraZeneca først på året, inden vaccinen blev trukket fra det officielle vaccineprogram. Man har kendskab til tre tilfælde af VITT efter AstraZeneca-vaccine, heraf to der førte til dødsfald.

Et enkelt tilfælde af VITT opstod efter vaccination med Johnson&Johnson-vaccinen hos en person, der blev vaccineret i den private tilvalgsordning hos firmaet Practio, efter sundhedsmyndighederne havde droppet vaccinen.

Desuden er indberettet 72 tilfælde af to forskellige betændelsestilstande i hjertet som formodet bivirkning efter vaccination med Pfizer - i 39 tilfælde kan det ifølge Lægemiddelstyrelsen "ikke udelukkes, at vaccinen har været en medvirkende årsag" til betændelsen i hjertet.

Senest har Lægemiddelstyrelsen registreret et tilfælde af en betændelsestilstand, MIS-C, hos en Pfizer-vaccineret ung mand. En lidelse, som ellers kendes som følgevirkning blandt unge, der er ramt af sygdommen covid-19. Det er endnu ikke fastslået om betændelsen er udløst af vaccinen, men det kan heller ikke udelukkes.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.