Ny mulig vaccine-bivirkning skaber tvivl - hvornår skal man reagere på feber hos børn?
En nyopdaget mulig bivirkning ved covid-19-vaccine kan gøre det vanskeligt for forældre at vurdere, hvornår de skal reagere på bivirkninger hos børn og unge. Få overlægens gode råd

Feber og hovedpine er normale bivirkninger efter vaccination - men hvornår skal man reagere? Få overlæge Henrik Nielsens gode råd. Grafik: Christian Made Hagelskjær
Første udgave af artiklen blev udgivet med en overskrift, der skulle have været på en anden artikel. Overskriften er derfor opdateret.
NORDJYLLAND:En nyopdaget mulig bivirkning kan skabe forvirring om, hvornår forældre skal reagere, hvis deres børn bliver syge efter vaccination mod covid-19.
Lægemiddelstyrelsen meddelte torsdag, at man undersøger, om betændelsestilstanden MIS-C kan opstå efter vaccination. MIS-C er tidligere kun kendt fra sjældne tilfælde hos børn og unge, der er smittet med covid-19.
Lægemiddelstyrelsen er blevet opmærksom på MIS-C efter, at en 17-årig Pfizer-vaccineret dreng udviklede den omfattende betændelsestilstand. Drengen har været i behandling og er rask igen.
Lægemiddelstyrelsen er i øjeblikket ved at drukne i indberetninger om formodede bivirkninger, og styrelsen har for nylig opfordret til, at man ikke går til lægen, hvis der opstår bivirkninger som let feber i et par dage, hovedpine og træthed - for det vil automatisk udløse en indberetning.
Men det kan forvirre, for symptomerne på MIS-C ligner på flere punkter de almindelige forbigående bivirkninger, som man naturligt kan forvente efter vaccination.
Men der er nogle enkle retningslinjer, man som forældre kan følger, lyder det fra professor og overlæge Henrik Nielsen, infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han understreger, at der ikke er grund til bekymring, hvis barnet reagerer på vaccinationen mod covid-19 de første dage efter stikket.
Almindelige bivirkninger
- Det er helt almindeligt ved alle vaccinationer børn får, at kroppen reagerer på dagen og dagen efter, og derfor behøver man ikke ringe til lægen næste morgen, blot fordi barnet har feber, får kvalme og mister appetitten
- Det er immunsystemet der arbejder, der kan komme feber i kroppen, barnet er måske pirrelig, har hovedpine og ondt, der hvor det er blevet stukket.
Ifølge Henrik Nielsen er det mere reglen end undtagelsen, at kroppen reagerer efter covid-vaccination, hos såvel børn som voksne. Cirka halvdelen af alle vaccinerede vil få feber og hovedpine i et par dage.
- Det kan være ubehageligt, men er faktisk udtryk for, at du har fået noget for pengene, noget der virker, dit immunsystem har opdaget det og reagerer, det er kun positivt, fastslår han.
Så hvis barnet har let feber, en dag eller to, er det altså helt normalt.
Mere end tre dage
Hvis der skulle være tale om den omtalte meget sjældne betændelsestilstand MIS-C, vil den ikke optræde allerede i dagene efter vaccinationen.
Mens de normale og harmløse symptomer vil være aftagende i dagene efter vaccinationen, vil MIS-C udvikle sig efterhånden som dagene går, og blive mere tydeligt efter en uge eller måske mere.
- Derfor skal forældrene naturligvis holde øje med, hvordan barnet har det.
- Hvis knægten klager sig og er lidt sølle, men stadig har lyst til at drikke cola, småsnakke og måske sidde lidt ved computeren, så er der ikke grund til at reagere de første par dage.
Hvis feber, hovedpine og ubehag varer mere end tre dage, så er det mere, end man kan forvente. Så er der grund til at reagere og lade en læge vurdere, om der er behov for behandling, lyder anbefalingen.
- Selvom feberen ikke sådan lige forsvinder, vil det i langt de fleste tilfælde være helt harmløst og blot udtryk for, at bivirkningerne fra vaccinen trækker lidt ud - det kan en læge hurtigt afgøre, siger Henrik Nielsen.
Men der er også symptomer, der sætter alle tommelfingerregler ud af kraft, uanset hvor mange dage der er gået.
- Virker barnet pludselig meget dårlig, har problemer med at få luft, en voldsom stærk hovedpine, som ikke kan slås ned med Panodil, bliver slap i kroppen og vanskelig at få øjenkontakt med, så er det naturligvis fløjtende ligegyldigt, om der er gået en eller tre dage, understreger Henrik Nielsen.
- Så skal man straks reagere og kontakte lægen, sige han og påpeger, at der i teorien kan være opstået en alvorlig og behandlingskrævende sygdom helt uafhængig af vaccinen - det må man ikke overse.
MIS-C - yderst sjælden
Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det for tidligt at sige, om MIS-C skyldes vaccinen - men det kan heller ikke udelukkes.
MIS-C - betændelsestilstand hos børn
MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children) er en tilstand, hvor immunsystemet reagerer meget voldsomt og forårsager betændelse i kroppens organer
Tilstanden er hidtil set hos børn og unge, der har været smittet med covid-19, både i Danmark og i andre lande.
Danske børnelæger anslår hyppigheden til at være cirka 1 pr. 4.000 børn, der har været smittet med covid-19
I et enkelt tilfælde har man konstateret MIS-C hos en 17-årig mand, der var vaccineret - men altså ikke smittet med covid-19
På den baggrund mistænker Lægemiddelstyrelsen, at tilstanden i meget sjældne tilfælde muligvis også kan opstå som reaktion på vaccination
MIS-C kan være en alvorlig tilstand, hvis den ikke behandles i tide. Typiske symptomer er vedvarende høj feber, som kan være ledsaget af symptomer flere andre steder i kroppen såsom diarré, opkast, mavesmerter, hovedpine, træthed, ondt i brystet og svært ved at trække vejret.
De danske myndigheder har rejst sagen i den europæiske bivirkningskomité PRAC hos EMA. Komiteen skal undersøge, hvorvidt der kan være en sammenhæng med vaccinen og vurdere, om MIS-C skal registreres som en mulig sjælden bivirkning ved vaccinen
Risikoen for at udvikle MIS-C efter en covid-19 infektion er betydeligt større end den mulige risiko for at pådrage sig betændelsen ved vaccination, understreger Henrik Nielsen.
Det anslås, at tilstanden vil optræde hos et barn ud af 4000 med covid-19. Som bivirkning efter vaccination vil risikoen være endnu mindre, hvis der overhovedet er en sammenhæng.
- Det bekræfter blot, at det fortsat giver god mening af blive vaccineret, fastslår Henrik Nielsen.
Undersøgelsen af MIS-C som mulig vaccinebivirkning har da heller ikke ændret på Sundhedsstyrelsens anbefaling om at vaccinere børn fra 12 år og opefter imod covid-19.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.