To nordjyske sygehuse kan have overset tarmkræft: Vil tjekke 2600 borgere igen

Regionen ikke sikker på, at kontrollen har været god nok i Thisted og Frederikshavn

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:2600 borgere fra Frederikshavn- og Thisted-området opfordres nu til at indsende afføringsprøver igen, da to nordjyske sygehuse i værste fald kan have overset tarmkræft.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Region Nordjylland er bekymret for, om kvaliteten har været god nok, da de omkring 2600 borgere blev screenet for tarmkræft. Derfor inviteres disse borgere nu til at indsende en ny afføringsprøve.

Tarmkræft-symptomer

Synligt blod i afføringen, ændret afføringsmønster over en periode på fire uger, blodmangel, betydelige symptomer som eksempelvis mavesmerter eller uønsket vægttab.

Kilde: Region Nordjylland

De berørte borgere modtager i disse dage brev fra regionen. I brevene fremgår, at Region Nordjylland er blevet opmærksom på, at regionen ved kikkertundersøgelser i forbindelse med tarmkræftscreening har fundet færre tilfælde af tarmkræft end gennemsnitligt i Danmark.

Den viden fik regionen fra den seneste årsrapport Dansk Tarmkræftscreenings-database (DTS) årsrapport 2017 (offentliggjort i december 2018). Når kvalitetsdata påpeger afvigelser, er det almindelig procedure at følge op og undersøge nærmere.

Med årsrapporten fik regionen viden om, at Aalborg Universitetshospital i Thisted og Regionshospital Nordjylland i Frederikshavn har fundet færre tilfælde af tarmkræft i forbindelse med screeningerne end gennemsnitligt i Danmark.

icon

Det kan i værste tilfælde betyde, at der kan være borgere, hos hvem vi har overset tarmkræft eller forstadier til tarmkræft

Thomas Larsen

- Det vakte bekymring hos os, for det kan være et tegn på, at vores undersøgelser ikke har været grundige nok. Det kan i værste tilfælde betyde, at der kan være borgere, hos hvem vi har overset tarmkræft eller forstadier til tarmkræft ved kikkertundersøgelsen, siger lægefaglig direktør Thomas Larsen fra Regionshospital Nordjylland.

Muligt kvalitetsproblem

Derfor har Region Nordjylland taget flere initiativer, der skal sikre god kvalitet inden for tarmkræftscreening. Først skulle det afklares, hvilke borgere, der burde genindkaldes.

- Vi kan ikke afvise, at vi har et kvalitetsproblem – og for at være helt sikre, genindkalder vi nu godt 2600 borgere. De får et brev i deres e-Boks, og de borgere, der har fravalgt e-Boks, får et brev med posten, hvor vi opfordrer dem til at få foretaget en ny afføringsprøve, siger Thomas Larsen.

Læger opkvalificeres

De læger, der har udført undersøgelserne, er ved at blive opkvalificeret. Et rejsehold med uddannede instruktører fra Aalborg Universitetshospital opkvalificerer de læger i Thisted og Frederikshavn, der laver undersøgelserne.

icon

Vi tager nu hånd om de borgere, som vi kan være bekymrede for

Thomas Larsen

- Vi har fulgt op på kvaliteten, så borgere, der i fremtiden får konstateret blod i afføringsprøven og efterfølgende får foretaget en kikkertundersøgelse, kan føle sig trygge. Vi har sat tiltag i værk, der sikrer kvaliteten fremadrettet, og vi tager nu hånd om de borgere, som vi kan være bekymrede for, siger Thomas Larsen.

De berørte borgere får i løbet af de kommende uger tilsendt et prøvekit, hvor de efterfølgende sender en afføringsprøve retur til Region Nordjylland. Borgerne får svar på deres afføringsprøve inden for 10 dage. Samtidig har Region Nordjylland oprettet en hotline, som berørte patienter kan henvende sig til, hvis de har spørgsmål.

Minister: Bekymrende

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger om sagen:

- Patienterne skal være trygge ved screeningsprogrammer, og derfor er det bekymrende nyheder fra Nordjylland. Det er positivt, at regionen har handlet hurtigt og informeret åbent. Det er endnu uafklaret, om der er sket fejl - og i givet fald hvilke. Men jeg vil følge sagen tæt, siger ministeren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.