Coronavirus

Trykket stiger i Nordjylland: Sådan forbereder regionen sig på testpresset

Smitten stiger, og nordjyderne strømmer igen til teststederne. Det stigende pres kan tydeligt mærkes, men fra i dag bliver køerne mindre

Søndag nåede Region Nordjylland næsten sin makskapacitet for pcr-testede. Foto: Torben Hansen

Søndag nåede Region Nordjylland næsten sin makskapacitet for pcr-testede. Foto: Torben Hansen

Flere og flere bliver igen smittede med covid-19, og en række eksperter anbefaler nu at genindføre restriktioner, inden smitten stikker af.

Alene i Nordjylland er der den seneste uge blevet registreret 1.080 nordjyder, der er blevet smittet med covid-19. Det stigende smittetryk er også lig med et større testtryk. Det mærker de tydeligt i regionens testcentre, der nu opskalerer både i forhold til pcr-test og hurtigtest.

- Søndag foretog vi 9.042 pcr-test, hvilket var tæt på vores makskapacitet på 10.000, siger Jacob Bertramsen, der er kontorchef i Sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

Grafik:

Samme store stigning har de også oplevet ude i hurtigtest-centrene, fortæller Kathrine Thomsen, der er projektleder ved Falck.

- Vi har haft travlt, og derfor har vi haft fuld bemanding på og endda sat ekstra folk på nogle steder, siger hun.

Kortere ventetid

På grund af den hurtige stigning og pludselige interesse for at blive testet har det nogle steder været svært at undgå køer.

- Vi har haft store problemer med ventetider, fordi man fjernede tidsbestillingen, da næsten ingen blev testet i sensommeren, men det hænger ikke længere sammen med den efterspørgsel, vi ser nu, siger Jacob Bertramsen.

Men fra i dag skulle det gerne være slut med køerne, da Region Nordjylland opskalerer med seks nye pcr-teststeder, og derfor nu kan lave op til 14.500 pcr-test om dagen.

Det samme gælder hurtigtest-centrene, som fra på onsdag vil være at finde i hver kommune i Nordjylland, og dermed kan der hurtig-testes 9.500 om dagen. Derudover planlægger man at åbne endnu et center i Aalborg, så der i alt vil være tre til at lette trykket.

- Det nye center kommer til at ligge udenfor Aalborg centrum, da folk simpelthen ikke gider at skulle ind og finde parkeringspladser for at blive testet i midtbyen. Det gør, at vi har rigtig travlt ude i Aalborg Lufthavn, så det skal vi have gjort noget ved, forklarer Kathrine Thomsen om hurtigtest-centrene, hvor man dukker op uden tidsbestilling.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at holde køen helt i bund. Vi opdaterer ventetiden hver time inde på hjemmesiden, men det skal helst ikke tage mere end et kvarter nogen steder. Man kan godt risikere, at der er lidt kø ved åbningstid, men vi har heldigvis mandskab til hurtigt at få folk igennem. Så man skal endelig bare komme.

For at undgå lange køer ved pcr-stederne har man nu igen valgt at indføre krav om at bestille tid.

- Vi genindfører tidsbestilling de fleste steder. Da det fra statens side er et krav, at man skal kunne møde op uden tidsbestilling nogle steder, vil det stadig være muligt i de større byer. Men vi opfordrer klart til, at folk bestiller tid, når de skal podes. Det minimerer ventetiden for alle, siger Jacob Bertramsen.

Podere på standby

Heldigvis har både Falck-teamet og teamet fra Region Nordjylland været igennem opgaven før, og derfor har det været muligt at øge kapaciteten i en fart.

- Aftalen med staten er, at vi skal kunne opskalere i løbet af to til tre uger, og det har vi rimelig nemt kunne nå. Vi har selvfølgelig haft en masse erfaringer, vi kunne trække på, og et godt netværk i forhold til lokaler. Faktisk har vi brugt mest tid på at ansætte nye podere, da vi ikke har haft nogle til at stå standby, siger Jacob Bertramsen og fortæller, at man den seneste uge har ansat over 100 podere.

Anderledes har det stået til for næsepoderne, der laver hurtigtest. Her har man nemlig haft en masse tidligere podere til at stå standby, som alle har været oplært og derfor kunne starte fra den ene dag til den anden.

- Vi har haft mange podere fra før, vi lukkede centrene, som gerne ville i gang med at pode igen, så vi kan sagtens følge med trykket, siger Kathrine Thomsen.

Du kan tjekke hvor pcr-teststederne er placeret og se åbningstider her, og ligeledes tjekke placering og åbrningstider for hurtigtest-centrene her.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.