Nyt nordjysk eksport-tiltag: muslingestøv

Pulver udvundet af kogevand er især populært i Asien

Vilsund Blue har tidligere kasseret mange tons vand efter kogning af muslinger. Nu komprimeres en del af vandet til bouillon i pulverform. Arkivfoto: Peter Mørk <i>Foto: Peter Mørk</i>

Vilsund Blue har tidligere kasseret mange tons vand efter kogning af muslinger. Nu komprimeres en del af vandet til bouillon i pulverform. Arkivfoto: Peter Mørk Foto: Peter Mørk

MORS:Tilsæt innovativ tankegang til en portion muslingesuppe og du har et nicheprodukt, som åbner op for et nyt dansk vækstområde. Det er den enkle version af opskriften på Vilsund Blues nye muslingepulver, ”Muslingestøv”, der er udviklet som smagsforstærker til madlavningen.

Hidtil har Vilsund Blue i Nykøbing Mors kasseret de adskillige ton kogevand fra de mange limfjordsmuslinger, som de årligt koger. Nu bliver noget af kogevandet i stedet komprimeret til bouillon i pulverform og den nytænkning har den nordjyske muslingeproducent fået glæde af:

- Vi forventer, at pulveret vil øge vores omsætning med fem procent inden for de kommende år. Et tilfredsstillende resultat, taget i betragtning af at det er et tidligere uudnyttet restprodukt, siger Søren Tjørnelund Mattesen, administrerende direktør i Vilsund Blue.

Stor efterspørgsel i Japan

Muslingestøvet kan bruges som bouillon i eksempelvis suppe og til kogte grøntsager, men er også velegnet som krydderi på stegte grøntsager, fisk og fjerkræ. Af samme årsag, er det særligt lande i Østen, som har fået øjnene op for pulverets egenskaber som smagsforstærker:

- Vi ser en kæmpe efterspørgsel, særligt i Japan, fordi produktet netop egner sig rigtig godt til asiatisk mad, siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Pulveret bliver produceret til kantiner, restauranter og hoteller og blev sat i produktion i efteråret 2013. Det er udviklet i forbindelse med projektet De Lokale Dyder, der er sat i værk af Dansk Skaldyr Center:

- Målet med De Lokale Dyder var at udvikle erhvervsområdet omkring den vestlige del af Limfjorden, og her er pulveret en god indikator på, at stedbundne ressourcer og intelligent innovation i fødevarebranchen kan skabe nye eksportmuligheder, siger Jens Kjerulf Petersen, direktør i Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors.

De Lokale Dyder blev sat i værk af Dansk Skaldyrcenter for at illustrere, at eksisterende ressourcer og innovativ tænkning kan udvikle et lokalt erhvervsområde og skabe vækst. Projektet er et treårigt projekt, der blev afsluttet i foråret 2014. Det er finansieret af Markedsmodningsfonden, Vækstforum Nordjylland, Morsø Kommune samt en række virksomheder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.