Økologer kræver øget indsats mod gift

Vi kan ikke acceptere, at økologisk grønt og frugt forurenes fra det konventionelle landbrug. Frivillige aftaler slår ikke til

AARHUS:Økologisk Landsforening kræver en mere markant indsats fra Miljøstyrelsen for at sikre, at økologisk frugt og grønt ikke forurenes med sprøjtegift fra det konventionelle landbrug.

Giften prosulfocarb anvendes i så store mængder på de danske marker i efteråret, at det koncentreres i atmosfæren og falder ned med dug og regn på dansk frugt - også økologisk - og sandsynligvis på frugt i danskernes haver.

Stoffet indgår i mindst ti forskellige giftblandinger til ukrudtsbekæmpelse.

- Det skal være muligt at dyrke og sælge giftfri, økologisk frugt i Danmark uden at skulle frygte for forurening med gift fra det øvrige landbrug. Det er ikke tilstrækkeligt, at Miljøstyrelsen blot venter på at se, om en frivillig handlingsplan virker. For det skal ikke være frivilligt, om konventionelle landmænd vil være med til at undgå denne forurening.

Sådan lyder det fra Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, der før sommer sendte samme budskab i et brev til miljøminister Kirsten Brosbøl (S), da Miljøstyrelsen indtil videre har valgt ikke at stille krav om bekæmpelse af forureningen. Brevet er også sendt til fødevareminister Dan Jørgensen (S), da Fødevarestyrelsen overvåger giftrester i frugt og grønt.

- Forbrugerne køber økologisk frugt og grønt, fordi de økologiske landmænd ikke spreder gift i miljøet, men også fordi de økologiske varer er fri for giftrester. Sådan skal det også være i fremtiden, og det kræver handling nu, før vores efterårshøst forurenes, understreger Paul Holmbeck.

Økologer vil holdes skadesløse

Sidste år mistede en håndfuld økologiske frugtavlere indtægter på grund af fund af prosulfocarb i deres æbler. Sprøjtegiften var endt i den økologiske frugt, fordi giften i det tidlige efterår bruges i et meget stort omfang til ukrudtsbekæmpelse i det konventionelle landbrug. Stoffet fordamper og falder ned med regnvand og fugtig luft langt fra de marker, hvor det anvendes.

- De økologiske æbleavlere, som tilsammen mistede 300.000 kroner på forurening med prosulfocarb sidste år, har ikke fået erstatning for deres tab. Og til efteråret frygter vi, at økologiske frugt- og grøntavlere risikerer at skulle destruere deres afgrøder. Det kan vi ikke acceptere, siger Paul Holmbeck.

Økologisk Landsforening undrer sig over, at myndighederne ikke handler yderligere på baggrund af nye EU-krav, der trådte i kraft 1. juni i år, og som betyder, at alle fødevarer, hvori der findes prosulfocarb, skal kasseres.

Frivillig indsats er ikke nok

Videncentret for Landbrug har sammen med hovedleverandøren af prosulfocarb, Syngenta, lavet en handlingsplan, som skal forhindre gentagelser.

Arbejdet blev sagt i gang sidste år, da de førte foruerningsaskalder tiflæde rb lev konsgtqret. Direktør Ivar Ravn fra Videncentret erklærede dengang, at det er en alvorlig sag for alle parter, også de konvetionelle landmænd, der risikerer at få begrænset anvendelsen af et middel, der ifølge direktøren har afgørende betydning for dyrkningssikkerheden i vintersæd.

- Vi anerkender, at der er udviklet en stor informationsindsats til landmænd om, hvordan man bedst reducerer fordampning af prosulfocarb. Men det skal ikke være frivilligt, om man vil undgå at forurene økologisk - og i øvrigt også konventionelt – frugt og grønt med prosulfocarb, såvel som frugt og grønt i danskernes baghaver og køkkenhaver. Derfor skal flere af de frivillige tiltag gøres obligatoriske, siger Paul Holmbeck. kj.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.