Otte tip til at undgå hvepsestik

Se hvad du kan gøre for at undgå at blive stukket

Du kan selv gøre en indsats for at undgå hvepsestik. Arkivfoto

Du kan selv gøre en indsats for at undgå hvepsestik. Arkivfoto

DANMARK: Hvepse og andre stikkende insekter svirer omkring os efter en både fantastisk for- og højsommer, men du kan selv tage en række forholdsregler for at undgå at blive stukket. Det skriver Voksnekvinder.dk.

For nylig døde en vejarbejder af et hvepsestik, og i år er det værste hvepseår i mands minde.

Familien til den afdøde mand fra Sønderborg havde ikke kendskab til, om han var allergisk overfor hvepsestik. Og det er slet ikke ualmindeligt, siger Rune Kjærgaard Lange fra Naturstyrelsen ifølge B.T.

- Du kan faktisk ikke vide, om du har allergi mod hvepsestik, før du er blevet stukket. Hvis du er det mindste i tvivl, så tag til lægen med det samme, understreger han.

En normal reaktion på et insektstik kan være smerte, hævelse og rødme på stedet, hvor man er stukket, men en allergisk reaktion kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Symptomerne på en allergisk reaktion kan være:

- Nældefeber, kløe og hævelse andre steder end der hvor man er stukket.

- Trykken for brystet og åndedrætsbesvær.

- Hævelse af tunge, hals, næse og læber.

- Svimmelhed og besvimelse eller tab af bevidsthed, hvilket kan føre til chok og hjertesvigt.

Hvis du eller dine børn nogensinde har haft en allergisk reaktion på et insektstik, har du en forøget risiko for en mere alvorlig reaktion hvis du bliver stukket igen. En allergolog kan hjælpe dig med at afgøre, hvilken slags insekt du er allergisk over for og anbefale hvad du skal gøre, hvis du bliver stukket igen.

Læs også: 9 nemme måder at undgå det skjulte sukker

- En adrenalin injektion er den mest umiddelbare måde at behandle en alvorlig allergisk reaktion, siger Dr. Bill Dolen, der er allergolog ved Children’s Hospital of Georgia. En allergolog kan ordinere en adrenalin autoinjektor og lære dig og din familie, hvordan man bruger det.

Eller du kan være en kandidat til immunterapi mod giften. Der får man allergi-indsprøjtninger der forebygger allergiske reaktioner på insektstik.

Læs også: 10 råd til at sænke dit blodtryk uden medicin

- Disse indsprøjtninger er 97 procent effektive i forebyggelsen af potentielt livstruende reaktioner på insektstik, siger Dolen.

Hvis dit barn er allergisk over for insektstik, skal du sørge for at advare lærere, trænere og lejr rådgivere og lære dem at bruge adrenalin. Tal også med dit barn om, hvordan man undgår situationer, hvor stikkende insekter kan forekomme.

Læs også: 7 grunde til at du er en myggemagnet

Udover hvepse er de mest almindelige stikkende insekter honningbier, store gedehamse og ildmyrer, men med lidt almindelig sund fornuft kan man reducere risikoen:

1. Vær forsigtig, når du spiser udendørs og overvej at dække maden til.

2. Hvis du kan, så undgå at drikke udenfor. Stikkende insekter er tiltrukket af drikkevarer og kan kravle ind i dåser eller andre beholdere.

3. Dæk skraldespande med stramme låg. I forsommeren går hvepse efter proteinrige fødevarer som kød, men i høj- og eftersommeren er de på jagt efter søde sager.

4. Undgå at bære velduftende parfumer, hårspray, cologner eller deodoranter.

5. Undgå at bære stærkt farvet, blomstermønstret tøj.

6. Gå ikke barfodet i græsset.

7. Hold øje med tegn på stikkende insekter, når du klipper hækken, slår græsset eller laver reparationsarbejde på huset. Store gedehamse bygger gerne reder i buske.

8. Hvepse er vilde med søde sager i højsommeren og det kan du bruge mod dem ved f.eks. at placere et glas i vindueskarmen med sød saft nede i bunden. Så flyver de ikke videre ind i huset. Har du en plasticflaske, kan du skære den øverste tredjedel af og placere den omvendt på den nederste del af flasken. Hvis du har placeret lidt sød saft i bunden vil hvepsene nemt finde ind i flasken, men ikke kunne finde ud af at komme ud igen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.