Overvågning: 40.000 kameraer overvåger os ulovligt

Flere og flere steder risikerer du at blive overvåget

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Tusindvis af danskere bliver hver dag overvåget ulovligt, når de bevæger sig rundt på arbejdspladsen, i butikker eller hjemme i nabolaget, skriver metroxpress.

Det er vurderingen fra Sikkerhedsbranchen, som skønner, at 30-40.000 kameraer optager billeder af områder, hvor lovgivningen ikke giver dem tilladelse.

- Det er stærkt bekymrende, og det er en uacceptabel situation i forhold til privatlivsbeskyttelsen, siger Kasper Skov-Mikkelsen, som er direktør hos Sikkerhedsbranchen, til metroxpress.

Mangler fokus på regler

- Det er alvorligt, og man har slet ikke fokus på, hvad man må, siger han.

Ifølge brancheforeningen er det både husejere, virksomheder, kommuner og butiksdrivende, som overvåger ulovligt, og formålet er ikke kun at beskytte sig mod indbrud og tyveri.

Butiksansatte bliver i stigende grad også overvåget med kamera på ulovlig vis, lyder det fra fagforbundet HK.

- Det er vores indtryk, at ulovlig kameraovervågning foregår mere og mere. Arbejdsgiverne sætter det op, uden medarbejderne ved det, og vi ved, at de sidder og kigger med i enten fritiden eller i arbejdstiden, uden medarbejderne ved det, siger Cliff Præstegaard, der er formand for HK Handel i Østjylland, til metroxpress.

Dybt krænkende

- Medlemmer får at vide, at de nu har de siddet og læst i et blad i 30 minutter, og at det skal ikke ske igen. Det sætter sig jo på psyken hos de ansatte, og det er dybt krænkende, siger Cliff Præstegaard.

I en aktuel sag fra Randers blev 28-årige Tina Andersen overvåget ulovligt af sin chef, mens hun passede sit arbejde i et bageri. Arbejdsgiveren havde installeret overvågning i forretningen, som også optog lyd, og det var sket uden de ansattes samtykke. Chefen hørte på lydoptagelserne, hvordan Tina Andersen ikke følte sig tilpas i butikken, og på det grundlag blev hun fyret.

- Det er ubehageligt at vide, at han har hørt alt det, vi har snakket om, siger Tina Andersen, som sammen med HK nu kører en sag mod arbejdsgiveren på baggrund af den ulovlige overvågning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden