Fristende is - men kan den bære?

Det er bestemt ikke sikkert at begive sig ud på isen endnu

Ole Sanvig Knudsen
Søen i Øster Anlæg er ved at fryse til - men bliv inde på bredden. Isen kan ikke bære. Foto Lars Pauli
Vintervejr 27. februar 2018 06:11 - Opdateret 27. februar 2018 10:14

NORDJYLLAND: Det er både smukt og koldt derude, og med mandagens stort set klare himmel, så var det svært ikke at blive bare lidt betaget af vinterens ynde. Kulden til trods.

Men én ting man ikke skal gøre - endnu, i hvert fald - er at begynde at gå ud på de frosne flader, der er ved at dannes på søerne rundt omkring i landsdelen. De kan slet og ret ikke bære endnu.

Københavns Politi har officielt været ude og sige meget tydeligt, at man skal holde sig fra isen på søerne i København, efter et uheld hvor en syv-årig dreng gik igennem isen. Dertil er Nordjyllands Politi ikke nået endnu, siger vagtchef Poul Fastergaard.

- Vi har ikke registreret uheld, men man skal holde sig fra at gå ud. Der er ikke noget, der kan bære endnu, siger han.

Hvornår isen kan bære hører under kategorien "gode spørgsmål", men medmindre den lokale tekniske forvaltning har plantet et skilt med teksten "Færdsel på isen tilladt" ved din favorit-sø, så skal man holde sig fra eventyr på den. Isen på en sø skal være i omegnen af 15 centimeter tyk, før den kan bære, og der er vi slet ikke endnu.

Heller ikke hav-isen, i det ret beskedne omfang, den findes, skal man begive sig ud på. At begynde at drømme om isvinter er formentlig også spild af gode drømme - DMI opererer med begrebet "kuldesum", der er summen af frostgrader pr. dag vinteren igennem - én dag med en gennemsnitstemperatur på to graders frost giver altså en kuldesum på to, en dag med gennemsnitstemperatur på 10 graders frost en kuldesum på 10. I de foregående isvintre, hvor den sidste lidt afhængig af definitionen var vinteren 2010/2011, har den samlede kuldesum for vinteren været over 170 med de store isvintre midt i 1980erne som topscorere i nogenlunde moderne tid med en kuldesum mellem 193 og 273. Nogenlunde det samme som vintrene 2009/2010 og 2010/2011, der var de vintre, der tog livet af statsisbryderne, fordi de ikke kom i brug, selv om der var pænt med isdannelse også på åbent hav.

Og der er vi heller ikke i nærheden af at være. DMI har ikke en løbende opgørelse over den aktuelle kuldesum, men det er først for nylig, at vi har oplevet døgnmiddeltemperaturer under frysepunktet. Så der er langt til en kuldesum på måske 175, også selv om man forlænger sammentællingen med marts.

Desuden er der ét stort problem med definitionen af isvinter, som den har været brugt. Vi kan slet og ret ikke længere have isvintre som defineret af, at mindst én af statsisbryderne har brudt is på åbent hav; de er alle lagt op eller solgt.

Gode råd om færdsel på is

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...