Pensionsreform er godt nyt for over 4000 nordjyder

Af Rasmus Prehn,udviklingsminister (S), Peder Pårs vej 10, 9000 Aalborg, rasmus.prehn@ft.dk

PENSION:I 2022 vil godt 4000 nordjyske seniorer få ret til at gå tidligere på pension. Det er mennesker, der har arbejdet længere end de fleste. I hårdere job end de fleste. Betalt til velfærdssamfundet længere end de fleste. Og som ofte også er langt mere nedslidte end de fleste. Mennesker, der ofte må starte morgenen med en flok smertestillende piller for overhovedet at komme gennem arbejdsdagen. Plaget af gigt, rygsmerter eller slet og ret så udbrændte, at det er vanskeligt at mobilisere nok overskud til også at nyde livet og se frem til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Sandheden er desværre, at det også er arbejdere, der i gennemsnit dør to-tre år tidligere end gennemsnittet.

De mennesker, vi hjælper her, skal i dag blive på arbejdsmarkedet lige så længe som alle andre. Det er hverken retfærdigt eller værdigt.

Det ændrer vi med regeringens udspil om ret til tidligere pension for de mennesker, der har været længst på arbejdsmarkedet. Mange har ventet med længsel på regeringens udspil. På lidt retfærdighed. Opfattet det som noget af det allervæsentligste i hele valgperioden. Og jeg oplever mange har taget godt i mod og kan se rimeligheden i udspillet. Uanset om de selv får fordel af det eller ej. Det varmer ærlig talt.

Jeg tror, at mange er lettet over, at der endelig kom et tiltag, som forbedrede lønmodtagernes vilkår. Men jeg møder også spørgsmål og bekymringer. Et af dem er spørgsmålet om, hvorvidt ordningen reelt kun er for de få? Og jeg kan heldigvis svare temmelig nøjagtigt. For Beskæftigelsesministeriet har regnet på det: I 2022 får f.eks. helt præcis 528 borgere i Hjørring Kommune ret til at gå på tidlig pension. 497 i Frederikshavn. 353 i Thisted og lidt flere end 1000 i Aalborg Kommune. Samlet mere end 4000 nordjyder. Derudover kommer naturligvis alle dem, der er så nedslidte, at de kan komme på seniorpension. Den ordning gælder stadig og har intet med din tid på arbejdsmarkedet at gøre.

Forskellen er blot, at med retten til tidlig pension er valget helt og aldeles dit eget. Du får muligheden for at gå tidligere fra – til et beløb, der ca. svarer til den højeste folkepension. Du bliver ikke forgyldt økonomisk, men det er samtidig nok til at leve for. Regeringens udspil forud for forhandlingerne er på godt 13.550 kr. pr. måned. Jeg tror, balancen er god. Det vil ikke være så attraktivt, at alle vil vælge det. Slet ikke dem, der er både friske og holder af at arbejde. Men det er samtidig også så godt, at man kan få en værdig pension, hvis man er nedslidt og føler sig klar til pension.

Hvad med kvinderne? Kvinderne er bestemt også med. FOA’s grupper og også mange af de ældre årgange af sygeplejerskerne, som også startede tidligt på arbejdsmarkedet, er fx omfattet. Og så er der altså et virkelig godt element med, som jeg synes, foreløbigt er blevet noget overset. Nemlig, at både barsel og deltid tæller fuldgyldigt med, når man opgør antallet af år på arbejdsmarkedet. Og det er netop møntet på kvinderne. For det er ofte dem, der har taget mest barsel og job på deltid for at knokle med at få familien til at hænge sammen. Det ville være helt uretfærdigt, hvis vi ikke havde haft blik for det.

Regeringen har lavet et gennemtænkt og gennemskueligt system. Nu ser jeg med spænding frem til forhandlingerne. Vi skal have det vedtaget. Alt andet ville være uretfærdigt. For det kan siges meget enkelt. Det er uretfærdigt, at de, der har arbejdet, siden de var helt unge, skal blive på arbejdsmarkedet lige så længe som de, der måske først er begyndt at arbejde langt oppe i 20’erne. Vi har et af de rigeste og mest lige lande i verden. Det har vi skabt. Den tillid og det fællesskab, vi har i Danmark på tværs af indkomst og generationer, er helt enestående. Det skal vi værne om og styrke. Derfor skal vi også gribe ind, når vi ser uretfærdigheder. Det prøver vi at rette lidt op på nu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.