Pippi må ikke sige ”negerkonge”

Ny dvd-udgivelse er renset for kommentarer om racer

Pippi må ikke længere sige ”negerkonge”. <i>Scanpix Denmark</i>

Pippi må ikke længere sige ”negerkonge”. Scanpix Denmark

SVERIGE:Svensk tv klipper Pippi Langstrømpe-film, så henvisninger til racer forsvinder. Det sker for at skåne børneseere for racisme. Rettighedshaver har godkendt ændringen og kalder Astrid Lindgren for pragmatisk, når det gjaldt bearbejdning af hendes bøger.

Når Pippi Langstrømpe åbner munden i den nyrestaurerede udgave af den kommende DVD-udgivelse, siger hun ikke længere, at hendes far er negerkonge, men blot konge. Det sker i en ny redigering af filmen ”Her kommer Pippi Langstrømpe” fra 1969, hvor både lyd- og billedsiden har fået en overhaling. Ud over at fjerne det kritiserede ord, der har givet anledning til at beskylde Pippi for at være racist, er også en scene klippet om. Det er en scene, hvor Pippi leger kineser ved at trække i huden omkring sine øjne. Det skriver den svenske tv-selskab SVT, der kommer at vise den nye udgave i december.

”Vi ser, at målgruppen er børnepublikum, og vi tror, at det kan opleves sårende eller nedsættende for børn, som ser og hører dette,” siger Paulette Rosas Hott, der er salgschef på programmer og licenciering på SVT.

Det er den svenske nu afdøde forfatter Astrid Lindgren, der har skrevet bøgerne om verden stærkeste pige, der står på de svages side i jagten på selvbestemmelse. Rettighederne til værkerne forvaltes af hendes familie i selskabet Saltkråkan, der har godkendt ændringerne.

”Vi vil gøre alt for, at folk ikke bliver sårede. Derfor syntes vi, at SVT gør det rigtige. Astrid Lindgren stod for helt andre holdninger end at krænke mennesker. Min opfattelse er, at hun ville sige ”Selvfølgelig. Det gør ikke historien værre, og der er en risiko for, at folk ikke vil bryde sig om det. Hun var utrolig omhyggelig med, at man ikke ændrede i hendes værker, men også særdeles pragmatisk, når det var nødvendigt,” siger Niels Nyman, administrerende direktør for Saltkråkan, til SVT.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.