Politiet leder fortsat efter gerningsmænd

Fire norske mænd fik tirsdag forlænget deres varetægtsfængsling i det, der er Danmarkshistoriens største sag om flydende ecstasy

Det er ved Retten i Hjørring, at sagen mod de fire nordmænd finder sted. Arkivfoto <i>Bente Poder</i>

Det er ved Retten i Hjørring, at sagen mod de fire nordmænd finder sted. Arkivfoto Bente Poder

FREDERIKSHAVN:Fire norske mænd har tirsdag fået forlænget deres varetægtsfængsling med fire uger.

De fire mænd, der er mellem 30 og 34 år, har siddet fængslet i fire forskellige nordjyske arresthuse, siden de blev anholdt. Det skete om eftermiddagen mandag 25. august i Frederikshavn.

Nordmændene var i forbindelse med deres anholdelse i besiddelse af ikke mindre en 235 liter af stoffet GBL, der ret let kan omdannes til rusmidlet GHB - også kendt som ”fantasy” eller flydende ecstasy. Ved anholdelsen blev der også beslaglagt cirka en halv liter af det færdigblandede stof.

Efterforskning ikke færdig

Anklager Jakob Herborg ønskede at opretholde varetægtsfængslingen af nordmændene, idet der stadig resterer en større del af efterforskningen.

Blandt andet mangler politiet DNA-undersøgelser og at aflæse indholdet af nogle computere, der blev beslaglagt i forbindelse med anholdelsen.

Derudover skal der skaffes masteoplysninger på de fængsledes mobiltelefoner (for at fastlægge deres færden frem mod anholdelsestidspunktet), ligesom koncentrationen af det beslaglagte stof skal fastslås.

- Det må antages, at der stadig er både bagmænd, leverandører og aftagere på fri fod, sagde Jakob Herborg i forbindelse med restmødet, hvor ingen af de fire nordmænd i øvrigt ønskede at afgive forklaring.

Skat opdagede sending

Sagen kom til politiets kendskab, da Skat - i forbindelse med den almindelige toldmæssige kontrol - blev klar over, at 200 liter GBL blev sendt fra et firma i Polen til en adresse i Frederikshavn, hvor nordmændene havde lejet sig ind.

Ved ransagningen fandt politiet derpå yderligere 35 liter GBL, som var sendt fra en ukendt person i København.

Den samlede mængde på 235 liter GBL er ubetinget den største, der er beslaglagt i Danmark.

- Den største afgørelse, vi har haft hidtil, handlede om 20 liter, fortæller Jakob Herborg og oplyser, at i det tilfælde resulterede sagen i en straf på halvandets års fængsel.

Det er med andre ord en særdeles alvorlig sag, som nordmændene er midtpunkt i. Tre af dem er i øvrigt tidligere straffet for narko-relaterede forbrydelser i deres hjemland.

Dommer Jeanette Andersen valgte som nævnt at imødekomme anklagemyndighedens ønske om en forlænget fængsling. Hun mente, at der var stor risiko for, at en løsladelse ville besværliggøre efterforskningen.

En enkelt af de fire nordmænd valgte at anke varetægtsfængslingen til landsretten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.