Aalborg

Politiet troede ikke på alarmopkald

Dykkere blev sendt hjem den nat, en 21-årige forsvandt, på trods af alarmopkald om mulig drukneulykke. Politiet afviser fejl i sagen

Arkivfoto: Rasmus Skaftved, Scanpix

Arkivfoto: Rasmus Skaftved, Scanpix

AALBORG:Klokken 03.45 natten til onsdag 30. september, ringede en kvinde til 112. Hun fortalte, at hun havde hørt en mand råbe om hjælp fra havnebassinet. Politiet sendte en indsatsleder, flere patruljer samt dykkere af sted. Men klokken 04.06 - blot 14 minutter efter, dykkerne var ankommet til stedet - blev redningsaktionen afblæst, uden at dykkerne havde været i vandet.

I onsdags blev liget af en 21-årig mand, der forsvandt dén nat, så fundet i havnen ved KMD-bygningen i forbindelse med en rutinedykning foretaget af Beredskabscenter Aalborg og Falck.

Fundet af den druknede mand i havnen har nu rejst en række spørgsmål om politiets beslutninger på selve natten og i dagene efter. Hvorfor sendte politiet ikke dykkere i vandet, når en anmelder havde hørt råb om hjælp? Og hvorfor blev havnebassinet ikke undersøgt i dagene efter, at den 21-årige blev efterlyst, når man var vidende om et alarmopkald, der omhandlede netop en mulig drukneulykke?

Hos Nordjyllands Politi understreger man, at det ikke er sikkert, at alarmopkaldet havde noget med den 21-årige at gøre. Politiinspektør Poul Severinsen mener ikke, at der er begået fejl ud fra de konkrete oplysninger, der var i sagen.

- For det første er det meget vigtigt at understrege, at vi på daværende tidspunkt ikke vidste, at der var en bortgået person. Det er dybt tragisk, at en ung mand har mistet livet, men efter min bedste overbevisning, kunne vi ikke have forhindret det, eller have handlet anderledes, siger politiinspektør Poul Severinsen, Nordjyllands Politi.

Troede ikke på alarmopkald

Alarmopkaldet fra kvinden blev nemlig vurderet til at være usandsynligt af politiet. Anmelderen befandt sig i sin lejlighed i Nørresundby, da hun fortalte, at hun hørte råb om hjælp fra fjorden.

- Vurderingen var, at fra det sted, hvor anmelder opholdte sig, er det umuligt at høre noget fra havnen. Da politi og redning ankom til stedet på Nørresundbysiden, var der også helt stille og intet at se. Ud fra den vurdering afblæste man redningsaktionen, forklarer Poul Severinsen.

Den 21-årige mand blev to dage senere efterlyst, efter at han ikke havde været set siden klokken 02.25 natten til 30. september. Men heller ikke det fik politiet til at lede i havnebassinet. Intet tydede på, at den unge mand kunne være der, mener politiinspektøren.

- Der var ingenting der indikerede, at vi skulle lede i havnen. Hverken på selve natten eller i dagene derefter. På de seneste overvågningsbilleder vi har af ham fra Bispensgade, gik han i den modsatte retning af havnen, han var ikke selvmordstruet, og vi vurderede stadig, at alarmopkaldet var usandsynligt, siger Poul Severinsen.

I stedet blev der indledt en efterforskning for at klarlægge, hvor den unge mand kunne befinde sig. Men det var alligevel i havnebassinet, at liget af den 21-årige blev fundet 7. oktober. Og politiinspektøren forstår godt, at det kan vække undren.

- Der er jo ikke sikkert, at det anmelderen hørte, er identisk med den unge mand. Men jeg er klar over, at når vi så kigger bagud, så kan vi jo ikke afvise, at det var rigtigt, siger han.

Evaluerer hændelsesforløb

Alligevel understreger Poul Severinsen, at beslutningerne natten til 30. september og i dagene efter var rigtige, ud fra de oplysninger der lå.

Men når virkeligheden har vist sig at kunne være en anden end politiets opfattelse, så skal det evalueres for at se, om der er noget der kan gøres bedre næste gang, oplyser politiinspektøren.

- Et af læringspunkterne kunne være, at vi ikke skal kalde dykkere hjem, inden de har været i vandet, når de allerede er sendt afsted. Men vi holder et møde om forløbet med vagtcheferne og indsatslederne, siger Poul Severinsen.