Leons chance: Hverken rød eller blå

Danmarks eneste radikale borgmester går efter tredje periode i en politisk fragmenteret kommune

Leon Sebbelin manøvrerer i et fragmenteret byråd og skal mestre kompromisets kunst for at skabe brede flertal. Foto: Torben Hansen

Leon Sebbelin manøvrerer i et fragmenteret byråd og skal mestre kompromisets kunst for at skabe brede flertal. Foto: Torben Hansen

Han ved det godt, Leon Sebbelin. Han er ikke førstevalget, men det kompromis, som flest kan støtte, når nu ingen af blokkene kan blive enige og skabe eget flertal.

I otte år har 60-årige Sebbelin været borgmester i Rebild Kommune. Den eneste radikale førstemand over hovedet i de 98 kommuner. Han sidder på posten. selv om hans parti med tre mandater i størrelse overhales af både Venstre, Socialdemokratiet og Den Sociale Fællesliste.

Heller ikke ved valget 16. november får Sebbelin så mange stemmer, at størrelsen alene giver ham borgmesterkæden.

- Bliver der blåt flertal, får vi nok en blå borgmester. Bliver der rødt flertal, bliver det en rød. Men hvis ingen af siderne får flertal, ja, så kunne det blive mig igen, lyder Leon Sebbelins logiske analyse.

Radikale Venstres kandidater

Leon Sebbelin, Rebild

Pia Elberg, Askildrup

Torsten Topbjerg, Støvring

Mona Høegh Sørensen, Ladelund

Michael Portefee P. Lex, Haverslev

Merete Langeland, Gravlev

Kjeld Lundager Jørgensen, Byrsted.

Han tilføjer, at Radikale Venstre hverken er blå eller rød.

- Vi er magenta. Farven, der består af præcis 50 procent blå og 50 procent rød.

Lettere at være Birgit

Efter otte år i stolen, forstår borgmesteren kompromisets kunst ned i detaljen.

- Jeg forsøger altid at skabe brede flertal. Det kræver en vis tålmodighed og evnen til at acceptere andre holdninger og få positionerne til at bøje sig mod hinanden, siger Leon Sebbelin.

Han er klar til at tage sin tredje periode som borgmester. Foto: Torben Hansen

Han er klar til at tage sin tredje periode som borgmester. Foto: Torben Hansen

Han fremhæver, at det flere år i træk er lykkedes at indgå årlige budgetforlig med alle eller næsten alle byrådsmedlemmer bag.

- Det giver stabilitet i kommunen, siger borgmesteren.

I kampen for konsensus må egne, politiske mål nogle gange vige.

- Det er nok lettere at være Birgit end Leon, smiler Sebbelin med tanke på Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen, som regerer på absolut flertal.

Øverst står klima

Men Radikale Venstre i Rebild Kommune har mærkesager. For eksempel klima og bæredygtighed, som Leon Sebbelin forventer bliver det største tema i de kommende år. Ikke kun for Rebild Kommune, men for hele verdenssamfundet.

Han noterer, at Rebild har sat en kurs, blandt andet med initiativet Klima Rebild, hvor foreninger, virksomheder og interessegrupper i to uger om året sætter klimaet øverst på dagsordenen.

Byrådet har også besluttet et fokus på de 17 verdensmål om bæredygtighed. De lavthængende frugter er høstet, men Sebbelin siger, ”at elefanten må ædes i små bidder”.

- Vi er på vej med en udbuds- og indkøbspolitik med vægt på bæredygtighed, og så begynde det at rykke, siger han.

Ingen vej uden om

Mange millioner skal spenderes på at bygge en Ny Nibevej - omfartsvejen syd om Støvring til Skørping. En investering som blandt andre Nye Borgerlige og SF mener bør udskydes, så pengene kan bruges på andre opgaver.

Men ifølge Sebbelin er der ingen vej uden om den vej, man har talt om i årtier.

- Vi har udviklet Støvring mod syd, og så kan det ikke hjælpe, at den primære vejforsyning til Skørping med 3000 indbyggere skal igennem et villakvarter, siger han.

Talmanden

Den revisoruddannede borgmester kan sine tal og slår fast, at kommunens økonomi grundlæggende er god. Der er penge i kassen, men man kan ikke bare bruge løs.

Rebild er nemlig også bundet af aftaler mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, der sætter loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge til daglig drift og investering i f.eks. skoler og veje.

Kommunens økonomi er grundlæggende god, mener den revisoruddannede borgmester. Foto: Torben Hansen

Kommunens økonomi er grundlæggende god, mener den revisoruddannede borgmester. Foto: Torben Hansen

- Vi hævede skatten i 2017 og satte den en smule ned igen i år. Det hjælper ikke at hæve skatten for at få flere penge, for vi må ikke bruge dem, noterer Leon Sebbelin

Til gengæld kan kommunen spare på ét område for at bruge mere på et andet. Nye Borgerliges Kim Edberg sagde forleden til Nordjyske, at Rebild kan spare 40 millioner på administration ved at blive lige så effektiv som Vejle.

Sebbelin fægter tilbage med den officielle budgetstatistik.

- Rebild har ikke en dyr, men en meget billig administration. Skulle vi bruge lige så meget som kommuner, vi normalt sammenlignes med, skulle udgiften være 29 millioner højere end i dag.

Gang i byer

Der er liv og gode tider i Støvring, hvor erhvervsgrunde rives af hylderne, virksomheder blomstrer og boliggrunde sælges hurtigt. Også Skørping får tilflyttere.

Det vokseværk har sat pres på den kommunale service. Sebbelin påpeger, at man har formået at opfylde pasningsgarantien, men måske ikke altid i optimale lokaler.

Børneboom i Støvring og Skørping ligger til grund for, at der nu bygges to nye børnehaver. Det bliver som såkaldte offentlig-privat partnerskab, hvor et privat firma bygger og efterfølgende vedligeholder institutionerne, mens kommunen sidder som lejer.

At private firmaer således får en fortjeneste på noget, der sædvanligvis er en ren kommunal affære, har Sebbelin det fint med.

- Som radikal har jeg et liberalt gen. Jeg har ikke noget imod, at private får en fortjeneste, så længe de leverer den aftalte vare. Disse børnehaver bliver ikke dyrere i drift i forhold til, hvis vi selv havde bygget, forsikrer Leon Sebbelin.

På jagt efter nyt job?

Nu venter valget, hvor Rebild Kommune igen kan lægge scene til et af regionens største dramaer. Fronterne er trukket op med nogle klare tekniske valgforbund, der skal begrænse stemmespild i blokkene.

Leon Sebbelin

Leon Sebbelin har siddet i byrådet i 20 år. Først i Skørping Kommune og efter kommunalreformen i Rebild Kommune.

Borgmester siden 2013.

Han er landets eneste borgmester fra Radikale Venstre og fik ved valget for fire år siden 1089 personlige stemmer. Radikale Venstre opnåede tre ud af 25 mandater.

Sebbelin sidder i bestyrelsen for Kommunernes Landsforening (KL) og er formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg.

Han uddannet statsautoriseret revisor og har haft eget revisorfirma.

Han er gift med Ingeborg Sebbelin, som er præst ved Skørping Kirke. Parret bor i Rebild og har tre voksne børn.

På blå side står valgforbundet med Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. På rød side er Socialdemokratiet og Den Sociale Fællesliste i et forbund, mens SF og Enhedslisten står i et andet.

Midt i det hele sidder borgmester Sebbelin og de radikale ganske alene, og det har han det fint.

- Her er vi manøvredygtige, siger han.

Leo Sebbelin går efter genvalg til borgmesterposten 01112021

Leo Sebbelin går efter genvalg til borgmesterposten 01112021

Skulle det glippe i de hektiske forhandlinger på valgnatten og dagene derefter, skal borgmesteren på jobjagt.

- Jeg har været ude af revisorbranchen i otte år, og det er for lang tid til, at jeg kan vende tilbage til branchen, fordi love og regler har ændret sig så meget. Men det kan sagtens være jeg skal arbejde med noget andet, der har med tal at gøre, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden