Rusland vil købe dansk

Enormt marked tegner sig for dansk landbrugsteknologi, siger fødevareministeren

Dansk staldteknik og, danske husdyr og dansk viden om landbrug er er særdeles efterspurgt i Rusland. Arkivfoto: Martin Damgård

Dansk staldteknik og, danske husdyr og dansk viden om landbrug er er særdeles efterspurgt i Rusland. Arkivfoto: Martin Damgård

MOSKVA:Rusland udgør et enormt og lovende marked for dansk landbrug og landbrugsteknologi.

Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) til NORDJYSKE Stiftstidende ved afslutningen af et besøg i Moskva, hvor hun mødtes med den russiske landbrugsminister, Nikolay Fyodorov, og en række virksomheder.

- Russernes mål er helt klart at blive selvforsynende med landbrugsvarer. Det vil tage lang tid endnu, men de har ikke bare brug for bygninger, maskiner og avlsdyr fra Danmark, men også vores management, siger hun.

Besøget fandt sted i tilknytning til den store landbrugsmesse Agrofarm 2013, Ruslands svar på Agromek.

Med i delegationen var også en række danske virksomheder, som leverer teknologi, avlsmateriale og viden til landbruget.

- Russerne har helt klart sagt til os, at det ikke er nok at sælge svin til dem, de skal også passes på den rigtige måde og gå i de rigtige stalde, siger hun.

Under besøget fik fødevareministeren lejlighed til at understrege de danske forventninger til en høj dyrevelfærd, ikke bare under transporten, men også dér, hvor dyrene skal leve - et emne, som også er ministeren personligt magtpåliggende..

- Dansk management og topmoderne udstyr, der opfylder danske krav, kan også på det område have en positiv effekt, fordi standarden i miljø og dyrevelfærd hæves, påpeger Mette Gjerskov.

Ruslands mål er en 40 procents forøgelse af landbrugsproduktionen frem til 2020. Det kræver investeringer på 450 milliarder kroner, og det er regeringens mål at øge eksporten til Rusland med 50 pct. de næste fire år.

Svinesektoren er langt den største gren af landbrugseksporten til Rusland. Der er i dag 11 danske investeringsprojekter til en værdi af over 1,6 milliarder kroner. Tilsammen tegner de sig for knap to pct. af den russiske svineproduktion, oplyser Fødevareministeriet.

- Vi er på mange områder den foretrukne partner, både til leverance af staldudstyr og fødevareprodukter, siger direktøren i Landbrug & Fødevarer, Susie Ekstrand, der var med i Moskva.

- Man har fået øjnene op for hvor gode, vi er i Danmark, og det er ekstremt værdifuldt med en fødevareminister, der tager med ud og mødes med den russiske landbrugsminister. De politiske relationer er lige så vigtige som de kommercielle relationer, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.