Sæbygaards trappe færdig inden mandag

Frivillige maler på livet løs på trin og vægge på slottet

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Værkstedet på Sæbygaard Slot summer af godt humør og travlhed.

Tårnets trappe ankom forleden som samlesæt. Nu er Sæbygaards Venner for alvor trukket i arbejdstøjet for at male trapper, balustre og bagstykker, så alt kan blive klar til sæsonens første arrangement - det store julemarked første søndag i advent.

- 29 trin får to gange lak, så det tager tid. Og så er der lige resten af trappens elementer, der først får én gang hvid grunder og derefter to gange grå maling. Og tørre skal det jo også indimellem, fortæller tvillingerne Ole og Karl Rafn.

De friske bemærkninger fyger som bløde efterårsløv gennem værkstedet, for teamet arbejder muntert, målrettet og skulder ved skulder - i en næsten euforisk stemning.

Bjarne Hansen og Tommy Simonsen går også frisk til opgaven.

- Vi både synger og fortæller vitser og historier. Ja, det sker sågar, at der kommer en vovet historie ud mellem sidebenene, men det er nu mest, når det er Oles tur til at fortælle. Når vi har pause, er det derimod mest den danske sangskat, der bliver luftet, smiler de to.

Trappemalerholdet består desuden af Inger Simonsen og Aage Jensen, der tog tjansen i weekenden.

Værdifuld indsats

De frivilliges indsats er penge værd - mange penge. Ud af et budget på i alt 700.000 kr. står Sæbygaards Venner for at bidrage med 200.000 kr. i arbejdsløn.

Slottet har netop fået monteret en lift, så gangbesværede og handicappede kan komme uhindret fra stueplan til både kælder, Riddersal og festlokalet på første sal. Det betyder, at slottets museumsgæster og de, der lejer Riddersalen til fester, ikke skal bekymre sig om, hvordan gæsterne transporteres op.

- Uden de frivillige ingen trappe og ingen elevator. De præsterer en meget stor arbejdsindsats, der hjælper gevaldigt på økonomien. De har også været med til at pille trappen ned, rive vægge ned, så der blev hul til elevator og er stadig i gang med at male i de rum, hvor de professionelle håndværkere er færdige med deres del af arbejdet, fortæller Erik Salling, der er formand for Sæbygaards Venner.

I det rosa rum med den hvide elevator og mellemgangen ind til trappen er der også travlhed. Her går tonemester Kurt Christensen og blander malingen, så den får den rigtige farve, og så maler han sammen med Niels Jørgen Nørrevang, der ofte bryder ud i skønsang.

- Ja, vi nyder at gå her i de smukke omgivelser og give en hånd med. Man kan hurtigt se forskel, når man er kommet et stykke. Og stemningen er helt i top, nynner de.

Fart på i slutfasen

Der er travlt på alle fronter. Planen er nemlig, at trappen skal være helt færdigmalet i weekenden, så den kan blive sat op mandag. Hér kommer de professionelle håndværkere på banen igen.

- Og så skal liften godkendes - det sker også snart. Vi skal være færdige før julemarkedet 28. november, slutter Erik Salling.

Tre fonde har støttet projektet, nemlig Lokale- og Anlægsfonden med 150.000 kr., Energi Nord Fonden med 150.000 kr., og Roblon Fonden med 200.000 kr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.