Seks farer ved trafik- og nabostøj

Bor du i et trafikplaget kvarter tæt op ad en landevej eller togskinner øges din risiko for ekstra mavefedt, men også flere andre helbredsproblemer

Colourbox

Colourbox

SVERIGE:En ny svensk undersøgelse fra Karolinska Institutet i Stockholm viser, at jo mere trafikstøj man udsættes for, des mere fedt har man omkring maven. Det har forskerne målt sig frem til ved at vurdere, hvor meget vejtrafik-, jernbane-, og flystøj 5075 mennesker, der bor i fem forstæder og landområder omkring Stockholm, Sverige, havde været udsat for siden 1999.

Trafikstøj har i de sidste årtier vist sig at være årsag til alvorlige helbredsproblemer, men også nabostøj i form af høj musik, larmende vaskemaskiner og larmende børn kan påvirke helbredet.

I 2011 opgjorde FNs sundhedsorganisation WHO en undersøgelse af helbredsfarerne ved trafik- og andet støj i miljøet, der viste flere alvorlige påvirkninger.

Hjertekarsygdomme.

Især larmende trafik medfører forskellige hjertekarproblemer, herunder forhøjet blodtryk og hjertesygdomme. Nogle undersøgelser tyder endvidere på, at støj om natten har en særlig stor betydning. Den generelle iforklaring er, at vi reagerer ved at blive ophidsede af de støjende miljøpåvirkninger og at det på længere sigt tærer på kroppen.

Høreproblemer

Støj øger risikoen for tinnitus, der er betegnelsen for at høre en hvæsende eller en ringende lyd, der ikke rigtig er der. WHOs rapport understreger de mange forskningsresultater, der har peget på ”overdreven udsættelse for støj” som en mulig årsag til tinnitus; op til 90 procent af patienter med ”kronisk støj trauma” siger at de har været udsat for meget - og høj - støj.

Kognitiv svækkelse

Adskillige undersøgelser forbinder støj med dårlig kognitiv udvikling hos børn. En overbevisende undersøgelse fandt en sammenhæng mellem støjbelastning og hukommelsesproblemer og læseforståelse - problemer, der gik væk, da børnene ikke længere var udsat for støj. Derfor bør det være særligt vigtigt at reducere støj omkring skoler.

8 madråd mod demens

WHO påpeger, at kraftig irritation fra støj kan ”betragtes som en negativ indvirkning på helbredet” i sig selv. Det kan føre til et væld af negative stemninger og følelser, samt stress-relaterede symptomer som træthed, mavesmerter, og ... mere stress.

11 måder stress påvirker dit helbred

Støj kan have en række forskellige virkninger på søvn som at vække en eller ændre de forskellige søvntrin, men medfører også eftervirkninger som problemer med arbejdsproduktivitet og som kroniske søvnproblemer.

10 overraskende årsager til at du sover dårligt

WHO-rapporten konkluderer, at ekstern støj ”kan reducere den genopfriskende effekt af søvnen”, og at fragmenteret søvn kan påvirke blandt andet vores motoriske færdigheder og endda kreativitet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden